Wie is dj Sosa?

Partyscene Redactie | 27 maart 2008
headlines

Dance websites worden al bijna een jaar in hun greep gehouden door ene dj Sosa. Deze hardnekkige spammer stuurt onophoudelijk e-mails over zijn reggaetonfeesten en schuwt zelfs het gebruik van aliassen niet. Maar de verzender ontkent in alle toonaarden en beweert dat zijn pc is gehackt en virussen rondstuurt.


 Tekst: Dan E


Op Reggaeton party’s wordt er driftig geschuurd. Zonder schuurpapier welteverstaan. Schuren is dé manier om te dansen op de relatief nieuwe, maar razend populaire muziekstroming met invloeden van reggae, dancehall, hiphop en traditionele Puertoricaanse muziek. Reggaeton kenmerkt zich door een dwingend, herhalend ritme dat Dem Bow heet.


Dj Sosa, dj- en reggeaton party organisator, neemt het Dem Bow principe zo letterlijk, dat hij dance websites al maanden achtereen bestookt met e-mails over opname van zijn feesten in de partyagenda. In eerste instantie niets mis mee, want iedere organisator staat het vrij om dit soort verzoeken te mailen. Het begint echter vervelend te worden als dit in bijna dagelijkse frequentie meerdere malen per dag gebeurd. Vooral als de verzender nadrukkelijk verzocht wordt hiermee te stoppen, omdat Partyscene en Reggaeton nou niet echt bepaald een match zijn. Negeren leek de beste optie. Maar enige tijd later werden dezelfde mails plots door zijn vrouwelijke alter ego Christina vanaf hetzelfde adres verzonden.


Spam versturen is strafbaar. Mensen ongevraagd op een mailinglist zetten ook. Een dergelijke lijst moet altijd een afmeldmogelijkheid hebben. Maar in de mails van Sosa stond de opmerking: “Heel veel mensen vragen mij of ze kunnen verwijderd worden van mijn mailing bestand. Ik doe dat niet!!!! Zou je alsnog mijn feest in de agenda willen zetten aub?”


Hardnekkige spammer tegen wil en dank?


Hardnekkige spammer tegen wil en dank?


In contact treden met Sosa is nogal een opgave. Op mails met verzoeken tot uitschrijven reageert hij niet tot nauwelijks. Maar toen hem ter ore kwam dat er een artikel over zijn spammails geschreven werd, was het contact snel gelegd. De Partyscene redactie werd wederom bestookt. Maar ditmaal door een stortvloed aan Dem Bow telefoontjes, waarbij hij een arme stagiaire tot wanhoop dreef.


Meer aandacht genereren

Sosa ontkent in eerste instantie de mails verstuurd te hebben. “Jullie staan niet eens in mijn mailingbestand!”, zegt hij geïmiteerd aan de telefoon. Maar de dj heeft geen duidelijke verklaring voor het feit dat hij antwoordde op het adres waarvan de spammail gezonden werd. “Die mails komen niet bij mij vandaan.”


In eerste instantie wilde Sosa niet meewerken aan dit artikel. Een uitleg over het feit dat het niet zijn schuld is, zou voldoende moeten zijn. Bovendien ontbreken volgens hem de bewijzen. Toen hij echter werd geconfronteerd met het feit dat de inhoud van de mails in drie gevallen verschilde en zelfs een zeer recent feest van hem in Club More aankondigde met drie flyers als bijlage, gaf hij toe deze mails wel degelijk verstuurd te hebben.


De opmerking dat mensen niet uit zijn mailingbestand gehaald zouden worden, had hij er dan weer niet ingezet. “Ik word er gek van, weet je, het zijn virussen. Iemand heeft mijn pc of draadloos internet gehackt. Ik heb mijn naam onder die mails veranderd in Christina, omdat mensen iedere keer bij mij kwamen over die mails.” Maar dan geeft Sosa echter toe dat hij zijn mails bewust had ondertekend met een vrouwennaam. Dat zou volgens iemand die bij ID&T werkt meer aandacht generen.


Excuus

Victor Bakhuis van DJBroadcast.nl heeft ook erg veel last van de spam van dj Sosa. Hij laat een mailwisseling zien met de dj, waarin deze als reaktie schrijft dat het een virus betreft en hij er niks aan kan doen. Maar de mailwisseling was op dezelfde dag dat hij over de kwestie gebeld werd door Partyscene. Toeval?


Een anonieme, maar bij de redactie bekende bron heeft een heel ander verhaal. Deze vertelde Partyscene dat in hun geval de spammails pas na herhaaldelijke verzoeken daartoe stopten. Zij werden uit het mailingbestand gehaald. Over een virus werd toentertijd echter met geen woord gerept. Dus de mails zijn tòch door Sosa zelf verstuurd? “Ja, maar niet allemaal”, antwoordt de dj.


Maar hoe aannemelijk is het dat een virus of een hacker ruim een jaar lang al zijn mails dupliceert en massaal verstuurd naar een mailingbestand van websites waarvan niemand weet welke adressen daarin staan? En hoe komt die extra zin over het niet verwijderen uit dat bestand daar dan in? En de flyers van recente feesten?


Sosa weet het niet. Hij wil zijn excuus aanbieden aan al de mensen die er last van hebben gehad. Hij geeft aan dat hij er alles aan gaat doen om het mailprobleem op te lossen. Maar bovenal wil hij laten weten dat hij toch écht niet degene is geweest die alle mails verstuurd heeft. “Ik heb het niet gedaan, weet je.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws