PS interview: Jerome Sydenham

Partyscene Redactie | 11 maart 2008
headlines

Chemistry heeft zaterdag twee Amerikaanse toppers staan op hun feest in het hoofdstedelijke Paradiso, twe weten Green Velvet en Jerome Sydenham. Deze laatste is op dit moment overigens woonachtig in Berlijn. Sydenham gaat al lang mee en tekende als A&R manager ooit grote acts als En Vogue en Das EFX voor Atlantic Records. In 1995 begon hij zijn eigen label Ibadan Records, waarna hij ook aan het produceren en toeren sloeg. Zijn frisse tech-house sloeg overal aan. De man staat bekend om zijn brede draaistijl en in zijn sets schakelt hij moeiteloos heen en weer tussen tech-house, techno en andere elektronische muziek.

Tekst: Jesse Voorn

jerome sydenhamJe bent de zoveelste niet Duitse dj die zich in Berlijn heeft gevestigd…

Jerome: “Haha, ja. Ik was echt moe van het heen en weer reizen en tegenwoordig woon ik het grootste deel van mijn tijd in Berlijn. Maar ik heb nog steeds een huis in New York. Het is veel gemakkelijker om in Europa te zijn en Berlijn is een fantastische stad. Ik vermaak me er prima en er zijn inderdaad veel andere producers. Dat is heel gezond.”

Je draait heel breed. Is dat bewust, of is dat toevallig zo gekomen?

Jerome: “Als dj draai ik tegenwoordig inderdaad veel door elkaar. Daar hou ik van. Ik prefereer nu een mix van techno, soulvolle tech-house en hele goede house. Zo hou je de boel een beetje in beweging. Ik ben heel erg kieskeurig met wat ik draai. Ook als producer ben ik vrij breed. Een van mijn laatste tracks scoort erg goed en dat is deephouse.”

Laat je je draaistijl ook nog erg afhangen van het moment?

Jerome: “Vaak wel. Het hangt er echt vanaf waar ik draai. Je moet echt zelf komen om het te ervaren en mijn stijl verandert de hele tijd. Ik ben ooit in New York begonnen met deephouse en Chicago house, maar dat is ook verandert. Ik wil een leider zijn en zelf met nieuwe stijlen en platen komen. Ik volg niet.”

Je maakt het jezelf niet graag te makkelijk…

Jerome: “Ik ben niet lui. Daarom support ik ook nog steeds vinyl. En ik kan je vertellen, het is  moeilijk om vinyl te blijven supporten, want het wordt steeds minder.”

Draai je helemaal geen cd’s?

Jerome: “Niet uitgebrachte muziek draai ik op cd, vooral eigen werk. Maar zoals ik al zei, klinkt vinyl gewoon veel beter voor me. Er zit meer dynamiek in. Maar in het algemeen kun je niet het verschil vertellen tussen vinyl en een mp3. Ik zie wel eens dj’s die thuis hun mix al gemaakt hebben en in een club alleen maar wat aan de knoppen draaien. Ik ben niet lui, ik kan dat niet. Ik breng ook nog alles op vinyl uit. Eerst op vinyl en een paar maanden later ook digitaal.”

jerome sydenham

Je bent niet helemaal tegen de digitale revolutie?

Jerome: “Nee. Ik vind programma’s als Traktor heel erg handig. Het is goed dat het er is en ik heb er respect voor, ook voor de dj’s die er mee werken. Ik ben er dus zeker niet tegen, want het is een fantastisch programma. We zullen er allemaal toch op een zekere dag aan moeten geloven. Ik ook. Maar volgens mij verdwijnt vinyl voorlopig nog niet. Als het verdwijnt hoop ik in ieder geval dat ik al met pensioen ben.”

Je hebt zelf Ibadan Records opgericht. Welke plek heeft dat in je carrière?

Jerome: “Het is het meest belangrijke onderdeel van mijn carrière. Ik moet wel de strijd aangaan met andere labels en sounds en het is nog steeds hard werken. Maar het houdt me scherp en aan de grond. Ik kom zo ook in contact met nieuw talent, alhoewel dat ook erg moeilijk is. De meeste nieuwe producers willen hun eigen label hebben.”

Loopt er nog genoeg talent rond?

Jerome: “Op zich wel ja, maar tegelijk loopt er ook veel rotzooi rond. Je moet door zoveel slechte platen heen luisteren, voordat je bij een paar goede komt. Het merendeel van wat er uitkomt is bullshit, zeker zeventig procent. Maar zo is het altijd al geweest, vanaf het begin. Uiteindelijk klinkt alles hetzelfde, welk genre je ook neemt. Het is net zoals mode of films. Het merendeel is troep en iedereen volgt hetzelfde pad. Ik draai echt grote platen, waarvan zelfs de grootste dj’s nog nooit gehoord hebben.”

Waar komt je verlangen vandaan om de grenzen zo op te zoeken?

Jerome: “Het is alles, van verlangen naar muziek tot het opzoeken van de grens. jerome sydenhamIk vind het spannend om een nieuwe dj te ontdekken of een nieuwe track en daarbij te helpen het in goede banen te leiden. Maar wie is nu de koning? Er is geen koning. Het draait allemaal om individuele smaak. Ik heb een goed oor voor muziek en daarom heb ik het overleefd. Maar soms wed ik ook wel eens op het verkeerde paard, maar ik probeer ook maar te overleven in deze voortdurend veranderende wereld.”

Je staat zaterdag 15 maart op het feest van Chemistry in Paradiso. Wat kunnen we van je verwachten?

Jerome: “Hele, hele goede techno en tech-house. Ik bereid een set voor iedere stad en omgeving apart voor. Ik probeer er op in te spelen. Ik heb al in 11 gedraaid en ik verwacht ook hier weer een fijn publiek. Ik denk dat ik wel veilig ben, met het goede Nederlandse publiek, dat muzikaal onderlegd is. Ze kennen de platen. Chemistry organiseert goede feesten weet ik en ik kijk er dan ook erg naar uit.”

Zaterdag 15 maart is de kick-off van een nieuwe reeks CHemistry events in Nederland, beginnend in Paradiso, Amsterdam. Naast Jerome Sydenham kun je dansen op de beats van onder meer Green Velvet, Benny Rodrigues, I-F, Isis, Marcello, Sven & Tettero en Victor Coral. Kaarten kosten 25 euro in de voorverkoop.

Check ook www.myspace.com/ibadan en www.chemistry.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws