PS interview: Tom Middleton

Partyscene Redactie | 19 februari 2008
headlines

De befaamde Britse dj Tom Middleton staat bekend als muzikale duizendpoot, die wel raad weet met verschillende muziekstijlen. Dat is ook weer te horen op zijn nieuwe compilatie, die hij maakte voor het label Renaissance. Het bestaat uit drie cd’s, vol deephouse en broken beats. Een schijfje met een clubmix, eentje met een huiskamermix en eentje met losse tracks. Toch blijft deephouse zijn grote liefde, verklaart hij aan Partyscene. Als producer werd hij ook bekend onder namen als Jedi Knights, Cosmos en Chameleon en hij maakte korte tijd deel uit van Aphex Twin.

Tekst: Jesse Voorn

tom middletonWat kun je vertellen over je nieuwe mix cd?

Tom: “Het was een fantastische kans voor me om een vervolg te geven aan mijn mix cd Sound Of Cosmos uit 2003. Het is ook een mooi concept zo, die drie cd’s. Ik heb het vooral gemaakt voor fans en muziekliefhebbers. Het is een mooie collectie geworden van dansvloerknallers, maar ook heerlijke luistermuziek. Het zijn allemaal heel functionele nummers. Ik offer liever een grote hit op en focus me meer op obscure muziek. Ik hou er ook van om tracks met elkaar te vermengen, heel zacht.”

Hoe heb je de tracks uitgezocht?

Tom: “Ik ben voortdurend muziek aan het verzamelen. Het zit zo, als ik naar muziek luister, dan zie ik het gelijk in het juiste perspectief. Een nummer kan voor mij of in de club werken, of thuis of in de auto, en niet in alle drie. Muziek als Hervé, Sinden en die dingen van Ed Banger, klinken allemaal heel goed in de club, maar ik zou er thuis nooit naar luisteren. Deephouse is het voor mij nog steeds het meest. Ik hou er nog steeds van en ik kan nog steeds fantastische deephouse tracks vinden. Er is dus nog steeds een markt voor.”

Deephouse blijft voor jou de nummer één dus…

Tom: “Yeah. Ik waardeer veel stijlen, dat is goed en iedere stijl heeft zijn eigen waarde, maar deephouse blijft bovenaan staan. Het heeft voor mij de meeste integriteit en emotie. Bij producers zoek ik ook altijd de integriteit, in hun muziek en emotie speelt nou eenmaal een grote rol bij mij. Geluid moet een gevoel hebben, dat is mijn overkoepelende filosofie en deephouse is daar het perfecte format voor, de basis zelfs. Daar zit dat echt allemaal in.”

Je nieuwe mix cd lijkt in ieder geval de soundtrack voor iedere denkbare situatie…

Tom: “Haha, daar heb je wel gelijk in ja. Wat ik zo leuk vind aan compilaties, is de persoonlijkheid die je ze mee kunt geven. Ik denk daarbij altijd aan de consument. Ik ben wat mix cd’s betreft niet erg egoïstisch. Het is mijn verantwoordelijkheid om de consument te helpen bij het selecteren van de muziek, op een verfijnde manier en het te presenteren als compilatie. Het moet een reis zijn van begin tot eind, daar denk ik altijd aan.”

tom middleton

Voel je een bepaalde verantwoordelijkheid naar mensen toe dan?

Tom: “Absoluut. Wij zijn entertainers, dj’s zijn entertainers. Wij moeten een service bieden. Iedereen moet een leuke tijd hebben en de club met een lach verlaten. Als ik ergens ga draaien in het buitenland, dan neem ik stukken papier mee waarop ik in de taal van dat land berichten schrijf. Dan begrijpen ze me tenminste en dan kunnen ze ook participeren in mijn dj-set. Dat vind ik te gek. Het is te suf voor woorden als een dj ergens komt, de grote hits draait en dan weer weggaat. De meeste dj’s realiseren zich niet dat het publiek geld betaalt om hen te zien, ze doen gewoon hun eigen ding, zonder zich om het publiek te bekommeren. Zo’n dj ben ik niet. Veel dj’s draaien ook oersaaie en vervelende muziek, dansen niet achter de decks en kijken niet eens naar het publiek. Als je een dj dat wel ziet doen, dan is het een goede dj.”

Draait het daar bij de clubscene om voor jou?

Tom: “Voor mij wel ja. Ik probeer voortdurend te veranderen en mag me gelukkig prijzen dat ik nog steeds veel geboekt wordt. Ik voel me bevoorrecht en zal dus toch wel iets goed doen. Er zijn zoveel nieuwe stijlen bijgekomen en zoveel dj’s. Daar kijk ik ook naar. Ik zag laats Boys Noize draaien, hij heeft een hele hippe sound. Maar lui als hij mixen niet echt, het gaat meer om de energie. Ik voel me niet echt geroepen om die nieuwe dj’s te bekritiseren vanwege hun gebrek aan bekwaamheid, maar ik zelf besteed in ieder geval veel aandacht aan de hele avond, aan de hele opzet.”

Maar het slaat wel aan wat ze doen…

Tom: “Wat die jongens doen is niets nieuws trouwens, noch qua sound en noch qua draaien. Dat rave ding dat ze doen vind ik wel cool, maar ik was er begin jaren negentig al volop bij en toen gebeurde dat ook al. Maar goed, voor hen is het nieuw. tom middletonHet komt allemaal voort uit Daft Punk. Ik ben benieuwd of binnen een jaar of twee mensen acts als Boys Noize, Digitalism of Justice nog steeds kennen, het is echt een momentopname denk ik.”

Hoeveel platen heb je eigenlijk?

Tom: “Ooh man, ik heb een aparte opslagplaats voor mijn vinyl. Maar ik ben nu helemaal van het digitale tijdperk. Ik geniet ervan om digitaal muziek te kopen. Waar je ook bent, met je laptop, je kunt overal muziek downloaden, branden en draaien. Ik ben helemaal voor de digitale revolutie. Je moet het als dj ook zelf beslissen, zolang je maar comfortabel bent met waar je mee draait. Daarbij weten mensen het verschil toch niet, zeker jonge mensen niet. Die weten nog nauwelijks hoe goed vinyl klinkt en die horen echt het verschil niet tussen vinyl en een mp3, ook al zullen ze zeggen van wel.”

Wat gaat er nog komen?

Tom: “Genoeg, hahaa. Ik ga als het goed is de komende tijd nog drie mix cd’s maken. Eentje voor NRK, met alleen maar oude clubtunes, uit het oude house tijdperk. En als het goed is ga ik voor Soma ook de nieuwe Sci.Fi.Hi.Fi maken.”

Surf ook naar www.tommiddleton.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws