YourParty: Voltt

Partyscene Redactie | 8 februari 2008
headlines

In YourParty vertellen organisatoren waarom je dag erna naar hun feest moet komen. In principe. Dat het ook anders kan, bewijzen we deze keer.


Dan E


Morgen vindt de roemruchte februari-editie van Voltt plaats en helaas…. Het feest is volkomen uitverkocht! De laatste kaarten zijn vandaag naar een heel gelukkige prijswinnaar gegaan.  Organisator Bart Skils tipte ons echter eens te praten met de mannen van vj-duo Out of Order. Zij verzorgen al vanaf het begin de visuals en het artwork voor Voltt, dus als er iemand is die weet waar Voltt voor staat, dan zijn zij het.


Waarom niet? Dachten we op de Partyscene redactie. Vandaag dus om YourParty in Out of order David Louf en Yves van Asten. Zij gaan jullie vertellen waarom je toch echt even marktplaats moet gaan bezoeken voor een kaartje.  Of heel erg moet gaan alen dat je dit spektakel gaat missen…


 Wie zijn de mannen achter het vj-collectief Out of Order? Vertel onze bezoekers eens wie jullie zijn, wat jullie bezighoudt en wat jullie drijfveren zijn?

”If out of chaos comes order, what comes out of order. Out Of Order is van origine een grafisch vormgeefbureau dat eind 1999 is opgericht door David Louf en Yves van Asten. Het vj'en is ontstaan doordat opdrachtgevers ons vroegen om  de vormgeving en inhoud van de events/parties door te voeren op de avonden zelf  door middel van video visuals. Wat begon als een lolletje, begon steeds serieuzere vormen aan te nemen in de loop der jaren. Vj’en begon een steeds prominentere rol begon in te nemen in het partycircuit. Onze naam is ontstaan doordat we ons wilde onderscheiden van het gangbare aanbod aan vormgeving. In die context moet je de naam ook zien. We proberen ons dan ook altijd te onderscheiden met een heldere, strakke en simpele vormgeving waarin de boodschap duidelijk naar voren komt.


Hoe belangrijk is een vj voor een avond zoals Voltt?

”De visuals bij Voltt zijn vanaf het begin prominent aanwezig geweest. Bart (Skils) vind dit zeer belangrijk. Het draagt bij wat Voltt wil uitdragen.”


Hoe bereiden jullie een optreden voor?

”Eigenlijk bereiden we ons nauwelijks voor. Dit doen we bewust. Elke keer is het weer een nieuwe collage van beeld en tekst. Natuurlijk maken we altijd nieuwe filmpjes voor de avond zelf. “


Wat betekent Voltt voor jullie?

We voelen ons een deel van Voltt. Van Mazzo tot het festival op het NSDM zijn we er al bij betrokken. Wij hebben met de flyers en de visuals een grote bijdrage geleverd aan het succes van Voltt. Het is wel belangrijk dat Bart en Kostas vanaf day one ons alle vrijheid hebben gegeven. Daar kunnen een aantal organisaties een voorbeeld aan nemen. Succes is niet altijd instant.


”Jullie hebben al vijf keerder op Voltt gestaan met Villalobos. Hoe is het om met hem te vj’en?”

Bij Ricardo is het altijd een verassing wat er gaat gebeuren. Dus blijft het een uitdaging om de visuals te verzorgen voor zijn sets.


Hoe ziet de toekomst van de vj eruit? Tegenwoordig zijn artiesten zoals Sander Kleinenberg ook al in de weer met een dvd-mixer. Is de vj straks nog wel nodig?

”De toekomst van Vj'en staat al een tijd ter discussie. De techniek maakt sprongen vooruit terwijl de meeste vj’s stil blijven staan. Dit komt mede doordat vj’s zelf geen muziek maken. Wat Eboman al jaren doet , zouden veel vj’s dj’s en andere artiesten een voorbeeld aan moeten nemen. Je ziet de laatste tijd wel veel meer samenwerkingsprojecten tussen vj’s en dj’s. Dat is een goede ontwikkeling. Het is leuk wat Sander Kleineberg doet ,maar zonder creatieve visuals staat er nog geen goede performance. De meeste vj’s zullen wat meer op de achtergrond komen te staan en visuals aanleveren voor dj’s en artiesten of zelf als act te bewonderen zijn. Vj'en zoals het nu nog veel ziet zal grotendeels verdwijnen.”


Normaalgesproken interviewen we altijd de organisator van een feest, maar dit keer maken we een uitzondering. Bovendien is Voltt dik uitverkocht, en dat al ruim een maand vantevoren. Het heeft daarom niet zoveel zin om jullie te vragen waarom de mensen morgen vooral moeten komen – tenzij ze nog ergens een kaartje vandaan kunnen ritselen – maar misschien kunnen jullie vertellen wat de mensen gaan missen?

”Voltt is techno en minimal in de breedste zin van het woord. Je gaat dus een avond missen met top Dj's, acts, Vj's en een hele hoop gezellige en pure muziekliefhebbers.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws