Betalen voor YouTube?

Partyscene Redactie | 8 februari 2008
headlines

Partyflock moest het al ontgelden, maar de Buma/Stemra lijkt het ook te hebben voorzien op websites die embedded filmpjes van muziek laat zien. Diverse muzieksites kregen een e-mail van de auteursrechtenorganisatie. Daarin stond dat Buma/Stemra constateerde dat de sites actief bezig zijn om '(beschermde) uit het door Buma/Stemra beheerde wereldmuziekrepertoire ter beschikking te stellen'.  Zonder licentie welteverstaan. Muziek-weblog Myownmusicindustry.nl  (MOMI)publiceerde de digitale brief.


Het gevolg hiervan zou zijn dat alle websites die filmpjes van, bijvoorbeeld YouTube plaatsen een bepaald bedrag aan de Buma/Stemra zouden moeten betalen om dit te mogen doen.


De beheerder van MOMI vroeg Buma/Stemra om opheldering en plaatste vervolgens het antwoord van op haar website.

Buma/Stemra


In dat antwoord verklaart de organisatie dat haar vooral te doen was om de aangeboden geïntegreerde filmpjes.  Buma/Stemra ziet die inbedding als ‘nieuwe openbaarmaking waarvoor een regeling dient worden aangegaan’.

Het  ‘normaal’ linken naar filmpjes op een videosite zoals YouTube wordt niet als een probleem gezien.

Op Nu.nl is te lezen dat een woordvoerster van Buma/Stemra verklaart  dat het niet de bedoeling was dat MOMI deze tweede mail zou krijgen. "Het is zo dat we sinds begin dit jaar een nieuwe afdeling hebben die zich bezighoudt met online muziek. In dat kader worden de sites aangeschreven," zegt ze.

"Een aantal van die aanbieders is nu aangeschreven over die geïntegreerde opname van filmpjes, maar dat was prematuur." Buma/Stemra onderzoekt wel hoe ze met dat fenomeen om moet gaan.


Als je geen licentie hebt mag dit niet van de Buma/Stemra:



Zij zien dit als een nieuwe vertoning waarvoor rechten afgedragen moeten worden. Maar dit mag wel wel:
http://nl.youtube.com/watch?v=Jle9SNybzek


Wat vind jij van deze nieuwe Buma/Stemra actie?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws