PS interview: Sinden

Partyscene Redactie | 31 januari 2008
headlines

Met zijn stuiterende mix van jackin’ house, dancehall, electro, bailafunk staat de Britse dj en producer Graeme Sinden, als artiest kortweg Sinden, aan de wieg van een stroming die in rap tempo de dancescene verovert. Met vrienden als Switch, Solid Groove, Hervé en The Count of Monte Cristal laat hij wereldwijd dansvloeren ontploffen. Dat gaat zaterdag 2 februari dan ook zeker gebeuren op Backyard, het nieuwe feest van Divinity in het Patronaat in Haarlem.

Tekst: Jesse Voorn

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

Sinden: “Ik ben een album aan het opnemen met The Count of Monte Cristal, voor Domino. De track Beeper featuring Kid Sister, is de eerste single, en komt uit in maart. Daarnaast ben ik druk aan het remixen, schrijf ik een column voor het muziekmagazine FACT, run ik samen met Switch het platenlabel Counterfeet en host ik iedere week een radioshow op Kiss."

sinden

Er zitten veel invloeden in je muziek. Waar komt het allemaal samen voor je?

Sinden: “Het komt samen in mijn dj-sets, in de muziek die ik in mijn radioshow draai en naar alles waar ik iedere dag naar luister. Ik hou ervan om helemaal op te gaan in nieuwe muziek. Het is logisch voor me om de muziek te maken die ik maak, omdat het geïnspireerd is door verschillende stijlen.”

Die sound, met baila funk, dance hall en house heeft enorm aan populariteit gewonnen. Hoe is dat zo gekomen denk je?

Sinden: “Electro- en house producers hebben nooit eerder echt geëxperimenteerd met sterke baslijnen en zware internationale stijlen. Toen die mengeling eenmaal begon, werden mensen enthousiast en was het leuk om die thema’s te gebruiken, die mensen normaal alleen in de meest pure vorm hoorden. Het idee was om de muziek onvoorspelbaar te laten zijn.”

Is de gekheid op de dansvloer het effect van die muziek?

Sinden: “Hell yeah. Daar draait het bij die muziek om. Het geselt het publiek en zorgt ervoor dat mensen helemaal los gaan. sindenEr is geen tijd om serieus en diep te gaan.”

Samen met Solid Groove, Switch, Hervé en ga zo maar door, lijk je een nieuwe beweging te vormen. Hoe zie jij dat?

Sinden: “Het is een spannende tijd en het is goed om te zien dat de sound die wij begonnen nu aan het groeien is en andere producers inspireert. Maar het geluid is nu alweer aan het veranderen. Switch is bijvoorbeeld verhuisd naar Los Angeles om te werken aan artiesten albums en The Count of Monte Cristal (a.k.a. Hervé) en ik zitten nu op het super indie label Domino. We proberen onze clubsound nu meer in balans te brengen met meer pop nummers en we nemen meer origineel materiaal op, met vocalisten.”

Zijn er regels, want alles lijkt geoorloofd?

Sinden: “Er zijn wel een paar regels ja. Logischerwijs kunnen we niet teveel weirde dingen doen als we aan het afmixen zijn, want we moeten natuurlijk een club plaat maken. We willen ook geen avant garde muziek maken, dus dat is geen probleem. Maar de tracks die we maken moeten we goed gaan in een club.”

Op welke manier denk je dat jullie sound andere dance scenes beïnvloed heeft?

Sinden: “Laten we het erop houden dat we een aantal hele bekende producers kennen die onze sound gestolen hebben!! Haha. Ik heb ook gesproken met een aantal producers uit de drum ’n bass, breaks, dubstep en band, die onze sound toejuichen. Het heeft absoluut de manier veranderd waarop muziek in de clubs gedraaid wordt.”

Staat het publiek meer open voor dit soort stijlen dan vroeger?

Sinden: “Ik denk het wel ja. Nu, dankzij de Ipod en de mix tussen scenes, luistert een groter publiek naar een mix van stijlen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de grootste radioshows, in ieder geval in de UK, en je ziet dat dance, indie, hiphop en drum ’n bass allemaal naast elkaar gedraaid worden. Dat is goed.”

sinden

Waar werk je op dit moment nog meer aan, behalve de plaat met The Count?

Sinden: “Ik ben betrokken bij een samenwerkingsalbum met mijn vrienden Hervé, Jesse Rose, Switch, Duke Dumont, Trevor Loveys en een paar andere gasten. Het is bijna klaar en steeds werken twee producers aan één track. Daarnaast leg ik de laatste hand aan een remix voor Björk en nog een heleboel andere dingen.”

Sinden draait dus op Backyard. Het feest duurt van 22.00 tot 03.45 uur. Kaarten kosten 14 euro in de voorverkoop en 16 euro aan de deur.

Meer info vind je op www.myspace.com/graemesinden en op www.divinity.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws