PS interview: Calvin Harris

Partyscene Redactie | 29 januari 2008
headlines

De Schotse producer Calvin Harris brengt op zijn debuutalbum I Created Disco een uiterst dansbare mix van electro, disco, house en pop. De plaat doet bij vlagen denken aan de eerste Daft Punk of LCD Soundsystem. Hij tourt op dit moment met als voorprogramma van Groove Armada en deed dat eerder ook voor Faithless. Als producer werkt Calvin op dit moment ook samen met Kylie.  

 

Tekst: Jesse Voorn

 

Je album is uit. Alweer bezig met nieuwe muziek?

Calvin: “Yeah man, ik zit nu in de studio. Het hangt hier vol met posters van George Clinton, Sly & The Family Stone, Slick Rick. Ik raak erg geïnspireerd door oude hiphop en funk. Eigenlijk is het allemaal dezelfde muziek als die ik ook maak. Ik hou me nooit zo met genres bezig.”

calvin harris

Waar valt je eigen muziek onder?

Calvin: “Ik denk dat het afhangt van waar je bent. In Amerika vinden ze het electro en in Groot-Brittannië meer pop. Ik denk dat de meeste mensen het als dance zien. Zo zie ik het zelf in ieder geval. Van mijn muziek ga je dansen. Maar ach, dat ging je van Elvis ook. Ik hoop dat ik wat kan betekenen voor dance in het algemeen, dat ik er wat aan toe kan voegen, het wat breder kan maken. Het is tegenwoordig meer dan een vierkwartsmaat. Als mensen dansen op mijn muziek, dan ben ik gelukkig.”

Er zijn ook veel remixen gemaakt van je tracks, door Groove Armada, Micky Slim, The Glimmers, Tom Neville en Deadmau5 onder meer. In hoeverre is dat belangrijk?

Calvin: “Dan wordt ik meer in de clubs gedraaid. Die remixen zijn wat steviger en je bereikt er een heel ander publiek mee. Dat is goed.”

Hoe pas je in die hele dancescene?

Calvin: “Ik zie mezelf niet als deel van die scene. Zo cool ben ik niet, haha. Ik probeer gewoon goede muziek te maken. Ik vind het niet erg dat mensen denken dat ik er wel in zit, maar mijn prioriteiten liggen meer bij de liedjes op dit moment. calvin harrisIk probeer er het beste van te maken en ik snap de link ook wel hoor. Mijn muziek is natuurlijk wel elektronische muziek.”

Maar je draait niet, zoals veel van je collega’s wel doen. Je treedt live op. Vanwaar?

Calvin: “Ik zou me dood vervelen bij het draaien. Wat ik doe is veel leuker. Maar ik zou wel veel meer geld kunnen verdienen als ik zou gaan draaien. Het heeft ook met een stukje levensvreugde te maken. Ik wil niet alleen de hele wereld over reizen. Dan zou ik me heel ellendig voelen. Mensen die ons live zien begrijpen wel waarom en ze worden echt weggeblazen. Het heeft wel veel tijd gekost om zover te komen. Ik krijg wel heel veel aanvragen voor een dj-set en misschien begin ik er toch ooit aan, maar dan zou het meer een aanvulling zijn op wat ik nu al doe.”

Kom je veel in clubs?

Calvin: “Niet zo heel veel, maar ik hou er wel van. We treden er wel op hoor. Maar nu ga ik niet zo heel graag meer uit, omdat ik al zoveel onderweg ben. Ik blijf liever thuis om tijd met mijn vrienden door te brengen, of wat films te kijken.”

Hoe ben je eigenlijk in de dancescene terecht gekomen?

Calvin: “Ik ben lang geleden begonnen met het maken van dance, terwijl ik nog nooit dance gehoord had. Later ben ik het gaan kopen. Ik kreeg de computer van mijn broer toen hij naar de universiteit ging en ben toen begonnen met produceren. Ik heb eerst hele slechte house gemaakt. Daarna ben ik die muziek ook gaan kopen en werd ik steeds beter. Ik heb toen ook draaitafels gekocht, voor de lol, om thuis platen te kunnen draaien.”

En ineens was je de grote ster…

Calvin: “Het is snel gegaan ja. Grote radiostations hebben mijn eerste single op hun A-lijst gezet. Dat, en het nieuws dat ik met Kylie aan het samenwerken was, heeft het gedaan voor me. Het is veel sneller gegaan dan iedereen ooit verwacht had. Ik heb het me ook nooit zo gerealiseerd.”

calvin harris

Is er toen veel veranderd voor je?

Calvin: “Niet echt. Soms willen mensen nu met me op de foto. Hiervoor ging ik van baantje naar baantje en dat hoef ik nu niet meer te doen. Het gaat nu erg goed, maar ik kan dit niet voor eeuwig blijven doen. Dan zie ik wel weer verder.”

Je wordt al de nieuwe Mylo genoemd….

Calvin: “Dat was ook nog zoiets, waardoor het wat sneller met me ging. Maar ik vind die vergelijking niet opgaan. Maar het was goed, want veel mensen die van Mylo hielden, kwamen toch naar mijn concerten. Dat was cool.”

Surf voor meer info naar www.calvinharris.tv.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws