PS interview: Larry Tee

Partyscene Redactie | 15 januari 2008
headlines

De New Yorkse dj en producer Larry Tee draait al bijna dertig jaar mee. De man heeft alle ins en outs van de dancescene gezien en meegemaakt en weet zichzelf nog steeds aan de top te manifesteren, getuige ook zijn nieuwe hit Licky. Larry is de grondlegger van de term Electroclash en stond aan de wieg van de doorbraak van artiesten als de Scissor Sisters, Fischerspooner, RuPaul, Peaches en Avenue D. Zaterdag 19 januari staat hij samen met zijn vriend Joost van Bellen op Rauw in de Effenaar in Eindhoven.

Tekst: Jesse Voorn

larry teeHoe smaakt het succes van Licky?

Larry: “Het succes van Licky is als een Crème Brulee, nadat je gebakken sushi besteld hebt. Ik had het niet nodig om deze maaltijd goed te maken, maar de smaak is toch zoet. Het succes van Princess Superstar (die de vocalen doet, red) en die ik altijd bewonderd heb, is ook net zo zoet.”

Is dit als een tweede jeugd voor je?

Larry: “Tweede jeugd? Ik heb zoveel levens in de muziek gehad, dat het bijna onwerkelijk is. Ik had in 2001 een hit in Amerika met RuPaul, dat de eerste dance track was op Billboard dat jaar. Het is ook gebruikt in verschillende Disney films en iedere top model show op televisie. Ik heb in alle grote clubs in New York gedraaid, terwijl anderen hun roem elders zochten. En natuurlijk heb ik de term electroclash bedacht. Voor mij was het clean worden van drugs en alcohol pas echt het begin van een tweede jeugd.”

Je hebt veel gezien in de dancescene. Wat is je het meest bijgebleven?

Larry: “Nu, ik ben niet heel erg nostalgisch aangelegd, dus voor mij is het laatste het beste. Ik was onlangs bij een concert van Justice, toen mijn favoriete artiesten van het moment, Bad Brilliance, die een gigantisch hoge hoed van ballonnen ophadden, hun hoed verloren tijdens de show en er blootshoofds achteraan renden. Daardoor kwam Justice in de schaduw daarvan te staan en Justice rocks. Dat soort onverwachte momenten maken me zo gelukkig.” 

Je hebt de electroclash bedacht. Hoe kijk je daar nu op terug?

Larry: “Ik vond dat dance muziek saai en veilig geworden was en daarom vond ik het leuk om de hele industrie een bloedneus te geven. Terugkijkend op veel artiesten die de electroclash vertegenwoordigden, realiseerde ik me dat veel van hun maar lastig waren, heel moeilijk en onbeschoft. Er moet iets in me gezeten hebben dat toen dat soort artiesten wilde zien. Electroclash zal aan het eind van dit decennium een super thema feest worden, als tegenhanger van de intelligente dance feesten. Intelligente dance muziek? Herinner je je that?”   

larry tee

Was het nou echt alleen een hype?

Larry: “Misschien ben ik gek, maar ik hoor het nog steeds in veel popmuziek van nu, zoals Maneater van Nelly Furtado, Sexyback van Justin Timberlake, Gimme More van Britney Spears, Hung Up van Madonna en Kylie, Kylie en nog eens Kylie. Die hele electrohouse van nu heeft de sound van electroclash geleend om het effect groter en beter te maken. Electroclash was zo extravagant en politiek dat het de zondebok geworden is van de muziekscene.”

Is clubland nog steeds levendig?

Larry: “Natuurlijk, clubland leeft nog steeds, als je 18 tot 25 jaar oud bent. In het clubleven draaide het altijd om elkaar het bed in te krijgen en om soulmates te vinden, als je jong bent. Ik luister nooit naar iemand die zegt dat clubland dood is, omdat ze eraan vast zitten alsof ze nog jong en ongetrouwd zijn. Clubland verandert altijd en laat de laatste generatie steeds weer achter. Tenzij je natuurlijk Larry Tee bent, hehehe.” 

Wat vind je nu het leukst?

Larry: “Om te dansen vind ik de figit house uit Londen en Italië het leukst, blog-house, dat zijn de cut-up sounds van de Ed Banger crew, Baltimore, dat klinkt als cheesy breakbeat en alles met de Braziliaanse funk groove. Ik hou zelfs van minimal, in tegenstelling tot mijn imago. larry teeIk hou een beetje van alles en daarom ben ik nog steeds enthousiast bij veranderingen in de dance muziek.”

Is er veel veranderd of is de diepe basis al die jaren toch hetzelfde gebleven?

Larry: “Hoe meer er verandert hoe meer er eigenlijk hetzelfde blijft. De hele dance cultuur draait om het creëren van een relevante soundtrack voor iedere generatie en iedere generatie is anders…..en toch weer hetzelfde. Ze gaan uit om lol te maken, naar de klote te gaan en vrienden te vinden. Dus, nee, eigenlijk is er niets veranderd.”

Wat is jouw invloed geweest op de clubscene?

Larry: “Mijn invloed is dat ik voor iedere artiest sta waarvan ik denk dat die iets nieuws doet. Door er te zijn en die artiesten te draaien die ik leuk vind en door de richting te stimuleren waarvan ik denk dat ie fris is. Maar ik denk niet dat ik een heel grote invloed heb. Het is om me gelukkig te houden en goede muziek maakt mijn leven nou eenmaal een stuk opwindender.”

Hoe zou je je draaistijl dan omschrijven? Het lijkt altijd erg progressief, en dan bedoel ik niet het genre…

Larry: “Yeah, progressive is een naar woord geworden nu, is het niet? En er is een gevaar in het omschrijven van mijn eigen sound, omdat iedereen dan denkt dat ik dan mijn oude trucs weer doe, of weer zoiets ga verzinnen als electroclash, hehe. Apple computers gebruikt de door mij geregistreerde term electroclash nu in hun Logic programma en dat is precies het soort commercialisering van mijn trademark die ik niet waardeer. Maar goed, om op je vraag terug te komen, ik ben wel een echte party dj. Ik bekijk wat voor publiek ik heb en maak ze gek.”

larry tee en vrienden

Al bijna dertig jaar draai je mee. Zit er een houdbaarheidsdatum op Larry Tee?

Larry: “Wie weet. Ik ben erg gevleid dat de nieuwe generatie cool vindt wat ik doe, maar, natuurlijk, veel van mijn muziek is jong van geest, dus kan ik zien waar we aansluiting bij elkaar vinden. Welke puber wil nou geen nummers horen over seks en pop cultuur, gezongen door ongewone persoonlijkheden?”

Check ook www.electroclash.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws