Stelling: Afterparties zijn uit!

Partyscene Redactie | 27 december 2007
headlines

Partyscene berichtte eerder over incidenten rond de Amsterdamse Club Latido. Zo was er een schietpartij waar een portier is neergeschoten en een grote inval waarbij de politie een met drugs bezaaide dansvloer aantrof en alle 150 aanwezigen aanhield.

Tekst: Dan E

Er lijkt een kentering te zijn plaatsgevonden. Waar politie, gemeenten en stadsbesturen eerst nog een oogje dicht leken te knijpen, wordt er nu keihard opgetreden tegen etablissementen die sluitingstijden tot in de vroege uurtjes kennen. Ton Nabben is als drugsonderzoeker verbonden aan het Bonger Instituut voor Criminologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij is betrokken bij de jaarlijkse Trendwatch, een monitor naar trends in het uitgaansleven en het gebruik van verdovende middelen. Nabben heeft alle ontwikkelingen met betrekking tot uitgaan, dus ook op het fenomeen afterparty. Nabben legt uit: “De huidige moralisering van de politiek tegenover 'wilde fenomenen' is opvallend en past naadloos in een tijdsgeest waar het veiligheidsutopisme regeert. Tegenwoordig worden verdachte feestmanoeuvres en andere uitwassen van zogenaamde 'vermeende dealerij' eerder geregistreerd, gecontroleerd en gevisiteerd door vliegende en argwanende politiebrigades, autonome hitteams, dopehonden en andere fanatieke speurneuzen. Wilde afterparties zijn in Nederland dan ook op één hand te tellen. We hoeven ons ook geen illusie te maken dat dit er op korte termijn meer zullen worden. De ‘acidteds’ teren nog op de feestecho's van de the 'Spiral tribe' en andere vuige houseraves. Maar dit was nog voor het gsm tijdperk. De underground stelt tegenwoordig weinig voor in Amsterdam, Rotterdam en in andere grote studentensteden. Nederland heeft geen breed revolutionair feestelectoraat dat radicaal iets anders wil dan wat ID&T, de AH van de dancemuziek, ons nu voorschotelt.”

Feestje?


Na de sluiting van de Amsterdamse Dino’s lijkt het doek dan ook gevallen voor de locatie waarin Club Latido zich gevestigd heeft. Hoewel er nog wel feesten tot in de vroege uurtjes gegeven worden, zal waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd zijn tot burgemeester Cohen verregaande maatregelen zal gaan nemen. Maar nu hadden locaties zoals de Dino’s en Club Latido toch al niet echt een frisse reputatie. Met de sluiting van deze locaties is en zal er echter geen einde komen aan het fenomeen afterparty. Wie goed zoekt of tot de incrowd behoort, weet ze toch nog wel te vinden. Nabben bevestigt dat: “ 'Afteren', 'chillen' of een 'nazitje' is eigenlijk van alle tijden. Zolang de jukebox het doet, de jazz swingt en het licht nog niet aan gaat tenminste. Maar sinds de elektronische revolutie en brede verspreiding van stimulantia als ecstasy, cocaïne en amfetamine, blijven 'de nuttelozen van de nacht'  toch langer op.”

Volgens Nabben is vooral het populairder worden van housemuziek en de ontwikkeling van verschillende houseculturen daar debet aan: “Sinds de doorbraak van house in de late jaren '80 is er een parallel nieuw commercieel feestcircuit ontstaan van after- en after-afterparty's. Door verruiming van vergunningen richten sommige clubs en organisaties zich op de nachtvlinders, nachtbrakers en morgensterren. In deze ‘bisnis’ zijn weer allerlei heterogene uitgaansculturen vertegenwoordigd zoals de minimal- en techno scene en de homo-, hardcore of fetisjscenes. Binnen deze scenes zijn er na het sluiten van de clubs vaak ook weer spontane uitspattingen bij degene met het grootste huis, de volste koelkast of met de beste nachtapotheek. Ook zijn er afterparties op 'beruchte locaties' waar een amalgaam van nachtberoepen is vertegenwoordigd: taxichauffeurs, prostituees, dealers, pooiers, portiers, crashers, dj’s, criminelen, dienders, verplegers en onverbeterlijke feesttypes met een ernstig verstoorde nachtrust. Nederland is klein. Héééél klein én gehorig. Het 'schuim van de nacht' valt al snel op omdat het rumoerig is. Er wordt geroddeld, een 'geheime' locatie krijgt opeens een naam, de politie krijgt er lucht van...”

Partyscene was benieuwd naar de mening van ‘the scene’ en deponeerde daarom de volgende stelling onder een aantal bezoekers van feesten, organisatoren en dj’s:

Nooit meer naar huis? Toch maar wel… Afterparties zijn uit!

Aron Friedman"Afteren zal altijd blijven bestaan als onderdeel van het nachtleven, maar de meeste mensen afteren maar een bepaalde periode van hun leven. Als middelbare scholier, student of flierefluiter kun je je de consequenties van wekelijks naborrelen immers nog permitteren - maar naarmate je meer verantwoordelijkheden krijgt, moet je vanzelf eerder naar huis. De reden dat afteren nu 'uit' lijkt ten opzichte van voorgaande jaren, komt doordat er een paar jaar geleden ineens een hele golf nieuwe housers waren (denk aan de minimalhype, met bijbehorende aftercultuur). Het grootste deel van die groep is na een paar jaar flink losgaan wel even 'uitgeafterd' (of in ieder geval in rustiger vaarwater terecht gekomen). Maar er is ook een harde kern die van geen ophouden weet. En er zal ongetwijfeld weer een hele nieuwe aanwas komen, die het hele gebeuren nieuw leven inblaast. Daarom denk ik dat afteren nooit echt 'uit' zal zijn. Ik was laatst na lange tijd weer op een after in mijn hometown en toen zag ik allemaal nieuwe gezichten. Conclusie: Afteren will never die!" Aron Friedman, organistor/dj, Crackhouse/DJBroadcast.


“Afterparties zijn super voor als je nog helemaal in de stemming bent en je feestje net af is gelopen. Je komt er de raarste mensen tegen waarvan sommige er echt heel moe en verrot bij lopen, maar zich toch nog even wilden vertonen... dat is juist zo leuk! En als je echt geen zin heb, kom je toch niet…” Quirina, bezoekster.


Rocco Veenboer“Ik ben zelf niet echt een diehard en het lukt me nooit om blij en fit te blijven. Ik heb gewoon echt mijn slaap nodig. Maar ik kan me best voorstellen dat mensen nog wel eens door willen feesten. In de grote stad moet dat ook kunnen vind ik.” Rocco Veenboer, Awakenings/Monumental.

“Afterparties zijn zeker nog niet uit, wil wel vaak verder gaan, maar dan is er niks. Behalve Latido, maar daar ga ik sowieso niet naartoe nadat er afgelopen keren van die gettoactiviteiten plaats hebben gevonden.” Michelle, bezoekster.

Alexander Koning“Hahahahahaha, waar leven jullie? Onder een steen?” Alexander Koning, enfant terrible, dj, organisator en wereldberoemd Blogger.

“Afterparties zijn inderdaad uit. Thuisblijven is het nieuwe uitgaan.”Rolf van Houten, Partyscene.

Wat vind jij? Zijn afterparties écht uit of kunnen ze voor jou niet lang genoeg duren? Reageer!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws