PS Interview: Mason

Partyscene Redactie | 28 december 2007
headlines

Mason heet in het dagelijks leven Iason, is 1 meter en 77 centimeter lang, 27 jaar, is zowel linkshandig als Amsterdammer, heeft schoenmaat 44, is daarnaast atheïst en steenbok en van Grieks-Nederlands afkomst.

Tekst: Frank Böhm

Beschrijf een gemiddelde week van Mason eens

Muziek maken, dat ooit als hobby begon, vult nu al mijn doordeweekse dagen van 's ochtends tot 's avonds. Van vrijdag tot zondag ben ik meestal in het buitenland voor m’n dj sets.  Vanwege tijdsgebrek is er even niet veel ruimte voor rare hobby’s. Ik kweek dan ook géén karpers.
Mason
Wanneer ben je begonnen met draaien en waarom?

Ik begon 13 jaar terug. Ik was vrij belabberd in sport en vanaf dat ik heel klein ben, was ik al van alles en nog wat aan het bespelen (of erop aan het slaan). Op zich was het dus wel logisch om op een gegeven moment met m’n oma's platenspeler en mijn eigen cassettedeck aan de slag te gaan. Meer vriendjes van mij deden dat, alleen verloren die hun aandacht na drie weken en werd ik er juist vrij obsessief in. Ik heb nog steeds m’n mixbandjes uit die tijd (hiphop, heel slecht in elkaar gemixt).

Wat is het meest bizarre wat je ooit heb meegemaakt tijdens een set?

Omdat het nachtleven een grote aantrekkingskracht heeft op dodgy types heb ik de meeste dingen wel eens langs zien komen in clubs: wapen- en drugshandel, allerlei soorten vechtpartijen, politie invallen, bierglas naar m’n hoofd etc.. Tegenwoordig draai ik niet meer zo veel in dit soort type dubieuze clubs maar af en toe is het wel weer raak. Mijn eerste residentie in '95 was in een nachtclub vol hoeren en dealers waar je echt niet dood gevonden wilde worden. Ik was nog 15 en vond het allang stoer dat ik alcohol kon bestellen met m’n drie consumptiemuntjes (ook al moest ik wel steeds mijn eigen draaitafels meenemen).
Mason en The Maker
Wat is de gaafste plek waar je ooit gedraaid hebt en waarom?

Ik denk dat draaien bij een radiostation in Muiden in 1994 het meeste indruk om me heeft gemaakt, omdat ik toen voor het eerst buiten m’n slaapkamer mocht komen draaien. Ik haalde wel de verkeerde naald van de plaat waar ik toen een week depressief over ben geweest...  

En waar zou je nog wel eens willen draaien en waarom?

Nog op veel te veel plekken - ik kom wat toffe clubs en festivals in t buitenland betreft pas net kijken.

Je produceert ook, wanneer begon je ermee? En wie zijn je inspiratiebronnen?

Ik begon daar een jaar of 10 geleden mee. Ik heb ongelooflijk veel inspiratiebronnen en luister veel naar oudere muziek buiten dance omdat ik dat meestal meer inspirerend vind dan de gemiddelde beatport top 10.  Vooral ouwe funk, italo en disco. Daarnaast spaar ik oude / antieke synths wat ook veel ideeën geeft voor nieuwe nummers.

Hoe ben je in contact gekomen met The Maker (Coen Berrier), je produceermaatje?

We hebben samen vier jaar muziektechnologie gestudeerd aan de HKU en zaten vroeger in de live band Systex. We kwamen er toen achter dat we zo'n beetje het zelfde idee hebben van wat voor muziek we willen maken.

Mason

Wat heeft de hit Exceeder voor je gebracht? Waar ben je allemaal ter wereld terecht gekomen dankzij deze hit?

Sinds deze plaat is mijn leven 180 graden gedraaid en is mijn dj schema nogal geëxplodeerd. Ik zit nu meer in het buitenland in een hotel dan thuis, en kom opeens in steden waar ik nog nooit van gehoord had. Ook qua remix aanvragen is het bizar. Voor Exceeder maakten we muziek voor onszelf en heel af en toe wilde iemand ook nog wel eens iets van ons in een club draaien wat dan een hele eer was. Nu wordt er heel aandachtig geluisterd naar de dingen die we uitbrengen, wat super is. Als je muziek maakt is niets meer frustrerend dan het gevoel dat je leuke muziek maakt maar niemand van het bestaan af weet. Los daarvan probeer ik gewoon mijn eigen koers uit te stippelen en de muziek te maken die ik tof vind en trek ik me ook weer niet al te veel aan dat iedereen er nu een mening over schijnt te hebben.
Mason en The Maker
Met die zou je nog wel eens een plaat willen maken?

Ik ben nu met Kurtis Blow in de studio aan een nummer bezig, wat ik een hele eer vind omdat hij altijd al een held van mij is geweest. 

Welke kant van Mason kent het grote publiek (nog) niet?

Waarschijnlijk dat ik meer luistermuziek dan clubtracks maak. De eerste lading hiervan komt op mijn debuutalbum in 2008. Ik kijk daar onwijs naar uit omdat ik zelf heel blij met die nummers ben. Ik zou het dan ook niet erg vinden als het niet ieders 'ding' is, omdat het gewoon de muziek is waar ik zelf veel van hou.

Tenslotte, als je een droomfeest mocht geven hoe zou het eruit zien?

Thomas Bangalter solo in een Amsterdams café, met kaas met van die vlaggetjes erop uitdelen. DJ Jean als gezellige barman. Lady Aïda lijkt me zeer geschikt voor de gastenlijst.

Top 7 van 2007

01. Nathan Fake - Outhouse (Valentino Kanzyani remix)

02. Partial Arts - Trauermusik

03. Hot Chip - My Piano

04. Mazi & Duriez - This Is Not A Follow Up

05. Foxylane - Shut The Fake Up

06. Dusty Kid - Tsunamy

07. Edison - Press Repeat

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws