YourParty: Steve Bug & Aril Brikha @ The Fuse

Partyscene Redactie | 21 december 2007
headlines

Al meer dan tien jaar is de Belgische technoclub ‘The Fuse’ een mekka voor de echte technoliefhebber. De line-ups behoren tot de absolute wereldtop en om erachter te komen welke artiesten er allemaal gedraaid hebben kun je jezelf beter afvragen welke er niet gedraaid hebben.

Tekst: Dan E


Deze zaterdag doen Steve Bug en Aril Brikha de club aan. Pokerflat meets Transmat meets Berlijn meets Detroit, dat klinkt als een clubnight die je niet wilt missen. Promotie- en communicatieman Kristof Pierco vertelt ons waarom je deze zaterdag toch écht richting het zuiden moet komen.

Kristof, vertel de Nederlanders iets wat de Belgen al weten. Wat is het geheim van The Fuse?

“Er is niet echt één geheim die het succes van Fuse kan verklaren, het is eerder de som der delen. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de line-ups. Deze worden steeds zorgvuldig gekozen zonder onze core business uit het oog te verliezen, namelijk techno. Maar al te veel clubs en concepten laten zich leiden door trends en hypes. Dit doet afbreuk aan hun identiteit. Bij ons is dit anders, dj’s en live acts worden louter geboekt omdat we zelf 100% achter hun muziek staan.

Daarnaast is er natuurlijk ook ons geluidssysteem. Dat moet steeds in staat zijn om de muziek tot zijn recht te laten komen. Het heeft absoluut geen zin om zoveel tijd en energie in line-ups te steken als het eindresultaat steeds zal klinken als’ booing krak booing kraaakk.’ Onze geluidsman zorgt ervoor dat elk detail waarneembaar is, want techno moet je niet alleen horen, dat moet je ook kunnen voelen en ervaren.


The Fuse


Uiteraard is er ook nog ons cliënteel, want wat zou een club zijn zonder, nietwaar? Zoals steeds en overal, de mensen maken het verschil. Dat geldt trouwens ook voor ons personeel. We kennen het grootste deel van onze vaste klanten bij naam, je kan gerust van een Fuse-family spreken.”

Wat zijn de afgelopen dertien jaar jullie hoogte- en dieptepunten geweest?

“De club opstarten is zeker niet makkelijk geweest en even leek het erop dat ze weer even snel zou verdwijnen. In 1994 waren het trance en melodieuze house die het clubleven regeerden, uitgerekend dan kwamen wij op de proppen met iets wat voor veel mensen niet meer was dan monotoon gedreun.  200 à 300 man in een club die ontworpen is voor 1500 personen, dat komt hard aan, maar de aanhouder wint en daar plukken we vandaag de vruchten van.

Eens we goed en wel vertrokken waren zijn er heel wat hoogtepunten geweest, maar als ik er dan toch één moet noemen , dan zal het wel het 10-jarig bestaan van Fuse geweest zijn. Voor de gelegenheid trokken we net buiten het centrum van Brussel naar Turn en Taxis, een hangaar waar bijna 10.000 Fusers ons vervoegden.”

Hoe doen jullie de programmering? Hoe moeilijk is het om na meer dan tien jaar nog steeds de balans te kunnen vinden tussen grote namen en onbekend talent?

“Zoals ik al eerder zei, we moeten in de eerste plaats zelf achter de muziek staan.  David Gorez (de Art-director Fuse) en ik spenderen veel tijd aan het luisteren van al de nieuwste releases, zowel van gevestigde waarden als van opkomende talenten.  Tegenwoordig met de komst van digital labels en dergelijke meer zijn er dat heel wat, maar talent komt altijd bovendrijven en zodoende wordt het kaf van koren gescheiden. Uiteraard zijn er heel veel dj’s die ons al lang niet meer hoeven te overtuigen, dj’s die in de loop der jaren een hechte band met de club hebben ontwikkeld. Ze zijn hier als het ware kind aan huis. Ik denk hier spontaan aan jullie eigen Joris Voorn en Frederik  van het duo Pako & Frederik.”

Dit weekend staan Steve Bug en Aril Brikha in de line-up. Vanwaar deze combinatie?

“Ik denk dat Aril Brikha met zijn Akire Ep op Poker Flat, het label van Steve Bug, zeer goed bewezen heeft dat hij maar al te goed weet waar het bij Poker Flat om draait.  Beide heren steken hun liefde voor Detroit, Chicago en oldschool house- en techno niet onder stoelen of banken, weliswaar gebracht in een nieuw jasje.”

The Fuse


We hebben het al eens gevraagd aan Roel Vergauwen van I Love Techno, maar op de één of andere manier is uitgaan in België totaal anders dan in Nederland: waar de Belgen nogal eens het verwijt krijgen gereserveerd en rustig te zijn, gaat het echter op feesten van begin tot aan het eind los en is die rust en gereserveerdheid vaak ver te zoeken. In Nederland lijkt het ‘ik-heb-alles-al een-keer-gezien’ syndroom te heersen en is het vaak een staande receptie van zich hip wanende mensen. Kun jij dit verschil verklaren? Waarom is het Belgische publiek zo puur en enthousiast? “Elektronische muziek vloeit bij Belgen door de aderen. Begin jaren tachtig stonden we aan de wieg van Industrial Music en EBM met acts als Front 242 en Neon Judgement, twee groepen die door veel technopioniers als invloed of inspiratie worden genoemd.  Eind jaren tachtig lanceerden we New Beat, onze eigen interpretatie van wat er in Chicago aan het gebeuren was, met enkele wereldhits als gevolg. Begin jaren negentig zakten mensen van over heel Europa af naar de Belgische clubs, en in die hoogdagen van merchandising werden t-shirts van Belgische labels en clubs zoals bijvoorbeeld Bonzai in grote aantallen naar het buitenland verscheept.  Elektronische muziek is zowat het enige genre dat België als scene op de muzikale kaart plaatst, we zijn daar fier op en laten dat bijgevolg ook merken tijdens het feesten. “

Tot slot: vertel onze bezoekers eens waarom ze deze Fuse Clubnight zeker niet mogen missen?

“Omwille van al het bovenstaande en omdat elke set die Steve Bug tot op heden in Fuse draaide er eentje is geweest om in te kaderen.  Bovendien gaat er die avond van elke entree 1 euro naar het Rode Kruis!”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws