PS interview: Layo & Bushwacka!

Partyscene Redactie | 18 december 2007
headlines

Het Britse duo Layo & Bushwacka! draait al behoorlijk lang mee. De twee, met name Layo, zijn verbonden aan de hippe Londense club The End. Onlangs maakten ze voor Global Underground de nieuwe compilatie: Rio. Daarnaast richten ze zich veel op hun eigen label Olmeto Records. Bushwacka! zag wat tijd om vluchtig een paar vragen te beantwoorden.

Tekst: Jesse Voorn

Jullie hebben net die nieuwe GU gedaan. Kun je daar wat over vertellen?

Bushwacka!: “Ja! Het is onze eerste compilatie voor Global Underground en we wilden dat allebei al heel lang doen. Nu is het er ook echt van gekomen. We wilden de mensen echt de beste muzikale ervaring van ons verleden en ons heden geven, verdeeld over twee cd’s.”

layo & bushwacka!

Iedere editie is opgehangen aan een stad. Vanwaar jullie keus voor Brazilië/Rio?

Bushwacka!: “Brazilië is ons tweede thuis. We gaan er heel vaak heen en we hebben er veel goede vrienden. We hebben het er altijd enorm naar de zin als we aan het werk zijn, maar ook als we er gewoon voor ons plezier zijn. Het was dus een logische keus voor ons om Rio te nemen.”

Vanwaar een cd met nieuw werk en een cd met oud werk?

Bushwacka!: “Cd 1 geeft onze geschiedenis weer. Daar hoor je echt waar we ooit begonnen zijn in de house muziek. Cd 2 is een vertegenwoordiging van onze huidige stijl, die we dit jaar veel gedraaid hebben. Twee werelden dus layo & bushwacka!eigenlijk.”

Hebben jullie nog steeds dezelfde invloeden of dezelfde soort als vroeger?

Bushwacka!: “Dat denk ik niet. De kern voor ons is om altijd voort te bewegen, door te gaan naar iets anders. Alhoewel bepaalde artiesten ons toch na al die jaren nog steeds beïnvloeden. Maar we zijn toch een stuk moeilijker tevreden te stellen tegenwoordig, op veel verschillende manieren.”

Hoeveel is jullie geluid veranderd?

Bushwacka!: “Ik vind dat zelf altijd moeilijk uit te leggen. Ik denk dat de luisteraar dat in deze beter kan beoordelen, als ze naar beide cd’s hebben geluisterd van GU:Rio en die dan met elkaar vergelijken.”

Wat is jullie input geweest in de clubcultuur?

Bushwacka!: “Mijn input is vooral gebaseerd op producties en ik hou ervan om te denken dat ik veel energie in de clubcultuur breng. Layo heeft natuurlijk The End ingebracht en daar kwam een flinke clubcultuur uit voort, in die zin ook, dat deze club wereldwijd een gigantisch effect heeft gehad op de manier waarop mensen hun clubs en clubnights runden. Onder ons gezegd, denk ik dat we een eerlijk aandeel gehad hebben.”  

Dance beslaat een groot gebied. Wat is volgens jou het hart van de clubmuziek?

Bushwacka!: “Een fantastische track op een super geluidssysteem tijdens een te gekke clubavond is moeilijk te verslaan. Daar draait het in essentie om. Wij doen het zelf erg goed in Zuid-Amerika en Italië, daar omarmen ze ons dat kleine beetje meer.”

layo & bushwacka!

Hoe gaat het met The End eigenlijk?

Bushwacka!: “Fantastisch. Die tent is vijf nachten per week geopend, het is er altijd druk en er hangt een hele goede sfeer. Erg goed dus.”

Komt er nog een nieuw studioalbum?

Bushwacka!: “Nog niet. Er komen wel heel veel losse tracks aan en ook een hoop remixen.”

Hoe zijn de taken tussen jullie verdeeld?

Bushwacka!: “Ik ben meer de technische man. Layo denkt meer vooruit en zijn sterke punten zijn vaak mijn zwakheden en dat maakt ons een goed team.”

Jullie zijn tien jaar bij elkaar nu. Hoe kijk je terug op die periode?

Bushwacka!: “Als tien glorieuze jaren. De beste periode was zo rond 2002/2003 gok ik. Dat was een hele intense periode, die ook erg veel voldoening gaf. Slechte kanten waren er alleen op persoonlijk vlak. layo & bushwacka!We hebben allebei meer dan genoeg ons deel gehad van bepaalde ontberingen waar we mee om moesten gaan.” 

Onlangs hebben jullie ook Olmeto Records opgericht. Vanwaar dat?

Bushwacka!: “Olmeto is onze uitlaatklep voor onze persoonlijke creativiteit. Het is ons label voor onze muziek en we hebben niet te maken met alle onzin. We wilden dat echt puur doen om zelf honderd procent controle over onze muziek te hebben en ook om een kwaliteitslabel op te richten, waarin we onze eigen ideeën vorm kunnen geven.”

Is het puur voor jullie, of ook voor nieuwe artiesten en talenten?

Bushwacka!: “Dit label is voor ons, maar we brengen er wel remixen op uit, van andere artiesten die ons geremixed hebben.”

Meer info vind je op www.layoandbushwacka.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws