PS interview: James Zabiela

Partyscene Redactie | 11 december 2007
headlines

James Zabiela is een van de meest technische dj’s op deze aardkloot. Onlangs bracht hij zijn nieuwe release uit: The Perseverance EP. En mix van melancholieke house en progressive en zijn meest persoonlijke plaat tot nu toe. De stem van de dj is op iedere track te horen, maar echt zingen is het ook weer niet. Hij bereikte dit jaar ook de zeventiende plaats in de DJ Mag Top 100.    

Tekst: Jesse Voorn

 

Kun je wat vertellen over je nieuwe release?

James: “Ik ga hierop meer de melodische kant op en laat echt mijn muzikale kant zien. Mijn productie vaardigheden zijn ook enorm verbeterd en dat hoor je ook. Ik heb erg veel geleerd sinds mijn vorige release en dit is echt een stap verder. Maar ik heb nog veel te leren, in een opstap naar een album.”

james zabiela

Wil je een album maken?

James: “Absoluut. Niet op dit moment hoor, want ik heb nog niet voldoende ervaring om echte liedjes te schrijven. Ik wil dan een echt album maken en niet alleen maar dance muziek. Echt meer gebaseerd op liedjes. Daar moet ik nog aan werken, maar dat gaat zeker goed komen. Wanneer weet ik alleen niet.”

Maar je losse tracks moeten wel echte dansvloerbommetjes zijn?

James: “Dat is de reden dat je een EP maakt, of losse tracks uit brengt. Je pleziert er de dj’s mee, maar ook je fans, zodat iedereen bekend wordt met wat je maakt en draait. Ik stop de laatste tijd veel meer melodie in mijn sets en dat hoor je dus ook in deze nieuwe release. Ik hou er ook van om lange sets te draaien, zodat je dieper kunt gaan. Dat geeft je veel meer vrijheid. Meestal heb je echter maar anderhalf uur. Dan moet je alles uit de kast halen en een indruk achter laten. Als je drie tot vijf uur draait, kun je meer experimenteren.”

Dus als je een lange set kan draaien, gaat die boeking voor?

James: “Ik heb hard gewerkt en werk nog steeds hard om die vrijheid te hebben en te krijgen. james zabielaIk kan me dat pas sinds kort veroorloven. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik nu vaak headliner ben en dat vind ik een geweldige prestatie. Ik heb nooit verwacht dat ik kon bereiken wat ik nu allemaal doe en het is behoorlijk overdonderend. Maar ik had wel ooit die droom en ik denk dat iedere jonge dj die droom wel heeft, dat mensen speciaal naar jou komen luisteren.”

Je had en hebt een druk schema. Heb je nog veel tijd om muziek te maken?

James: “Dat is soms lastig ja. Ik doe nu iets minder, omdat de rest van het jaar een gekkenhuis was. In februari ga ik even op vakantie en nu doe ik voornamelijk gigs in de UK, lekker dicht bij huis dus. Dan heb ik ook meer tijd om de studio in te gaan. Dat wil ik ook meer gaan doen, al helemaal na deze EP. Het is echt heel verslavend. Veel tracks zijn voor meer dan de helft in hotelkamers gemaakt en op vliegvelden. Dan is Ableton toch een uitkomst.”

Je bent een heel technische dj. Wat vind je daar zo leuk aan?

James: “Je leert om dingen echt in eigen hand te houden en iets extra’s toe te voegen aan de muziek. Ik vind het leuk om steeds een nieuw speeltje te hebben en dat helemaal te ontdekken. Het is deel van het leren een goede dj te zijn. Ik heb geleerd om vooral ook jezelf een plezier te doen en niet alleen staan freaken. Ik doe het minder dan voorheen, maar ik hou nog steeds enorm van nieuwe gadgets”

Wordt het nooit te ingewikkeld?

James: “Dat hangt van het publiek af. Er is natuurlijk ook een visueel aspect. Soms staan dj’s echt hoog, alsof ze god zijn, en dan is er weinig aan. Als je met gadgets speelt, moeten mensen ook wat kunnen zien. Maar ik leer nog steeds, zowel als dj als producer. Ervaring is goed. Er zal nooit een punt komen waarop ik zal zeggen dat ik de beste ben, want het kan altijd beter. Dat moet je ook van jezelf vragen en voor mij is de drijfveer er nog steeds.”

james zabiela

Gezien je eigen achtergrond, hoe zie jij het deejayen van tegenwoordig dan?

James: “Het kan alles zijn wat je maar wilt dat het is. Er zijn zoveel verschillende manieren om het te doen. Ik hou nog steeds enorm van vinyl, maar draai toch het meeste met cd’s. Maar ik gebruik ook vaak een laptop, dat is erg handig voor de effecten, of voor live editing. Ik maak vaak edits van de tracks die ik draai, dan maak je een plaat meer toegesneden op de plaats waar je draait. Vaak doe ik dat ook in het vliegtuig. De instrumenten om er iets geks van te maken zijn er.”

Ben je een echte nerd?

James: “Ik denk van wel ja, haha. Dat is onderdeel van het werk. Het is belangrijk om de technologie te begrijpen als dj. Ik denk dat veel dj’s stiekem enorme nerds zijn.”

Meer info vind je op www.jameszabiela.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws