PS interview: Abe Duque

Partyscene Redactie | 4 december 2007
headlines

Abe Duque remixt en produceert zich een slag in het rond. De Amerikaan produceerde het vorige album van DJ Hell en zette afgelopen keer Lowlands al op zijn kop met een opzwepende mix van techno, acid en electro. Zaterdag 8 december staat hij achter de decks in de Effenaar in Eindhoven, op Urban Climber, de afterparty van het NK Boulderen, naast Deetron en Sascha Funke.

Tekst: Jesse Voorn

 

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

Abe: “Ik ben erg druk op dit moment. Ik spendeer veel tijd op weg naar gigs en de andere helft van de tijd ben ik bezig met het ontwikkelen van allerlei nieuwe creatieve dingen. Ik schrijf veel muziek en de laatste tijd zit ik helemaal in het maken van video’s van mijn reizen. Een soort van reisverhaal voor beginnende dj’s en elektronische live acts, daar kunnen ze veel lol aan beleven. Mensen blijken het leuk te vinden om de underground hero, zo noem ik mezelf, rond de wereld te zien vliegen en avonturen te zien beleven.”

abe duque

Hoe komt het dat je zo underground bent, terwijl je al zoveel gedaan hebt? In Holland wordt je nu pas wat bekender?

Abe: “Ik zou het echt niet weten. Mijn muziek is breed en soms moeilijk te classificeren, maar dat komt allemaal samen in mijn live shows. Ik denk dat ik Lowlands wel kan bedanken, zodat mensen mijn optreden in Nederland konden zien en zo zagen wie ik was. Het lijkt er ook op dat Nederland, net als de UK, heel erg autonoom is als het op zijn muziekscene aankomt. Artiesten worden niet persé in Nederland opgemerkt, omdat ze ook succes hebben in andere delen van de wereld? Maar het is allemaal prima, ik vind het erg leuk om in Holland te draaien, ook al duurde het even voordat ik voet aan de grond kreeg.”  

Zoals je al aangaf is je muziek erg breed. Wat spreekt jou daar in aan?

Abe: “Ik raak snel verveeld. Ik kan mezelf niet lang hetzelfde laten doen. Ik hou van alle muziek, wat voor stijl of genre het ook is. Ik vind dat het mij toegestaan moet worden om het te draaien, zolang het resultaat opmerkelijk is.”   

Je kocht je eerste synthesizer in 1983, lang geleden. Voel je je een veteraan in de scene?

Abe: “Als je het zo stelt, dan moet ik zeggen dat ik dat ben. abe duqueMaar toch denk ik dat ik een langzame bloeier ben. Pas nu komt mijn carrière eindelijk tot bloei. Ik voel me sterk verwant met de muziek van vandaag en ik voel me verantwoordelijk voor het geluid van vandaag, meer dan ooit. Ik voel me dus eigenlijk als een groentje.”

Je noemde jezelf al underground hero. Zie je jezelf echt als een underground artiest?

Abe: “Wat is underground? Underground is geen gedachtegoed, het is een diep, onderliggend koort van onglorieuze coolheid. Hoe meer glorie, hoe minder underground het is voor het opkomt. Ok, ik weet ook niet wat dat betekent, haha. Een Noors meisje in Rome vertelde me ooit dat de kleur van underground zwart is, met een vleugje rood voor de nieuwe mogelijkheden. Ik weet het niet. Ik ken een jongen die muziek maakt, zo underground, dat het niet eens zijn slaapkamer uitkomt. Dat is het pas echt. De underground deed me pijn, omdat ik er te diep inzat.”  

Hoe kijk je terug op de laatste, laten we zeggen, vijftien jaar?

Abe: “What goes around comes around. Maar het was een te gekke rit.”  

Je lijkt ook veel achter de schermen te werken…

Abe: “Dat wil ik ook meer en meer doen. Ik hou ervan om soms de onzichtbare hand te zijn. Ik zou graag meer andere acts willen produceren, misschien zelf een beetje commercieel worden. Er was toch ooit goede pop muziek, toch? Iemand moet die rotzooi toch maken, haha.”

Heb je de erkenning gekregen die je verdient?

Abe: “Zeker. Myspace is daar erg goed voor. Ik hoef sowieso niet zoveel schouderklopjes te hebben.”

abe duque

In welke scene voel je je het meest op je gemak?

Abe: “Het meest op house- en techno feesten. Niet op minimal feesten, daar is mijn muziek ook veel te levendig voor. Ik vind festivals ook leuk.”

Je hebt een compilatie gemixed voor International Deejay Gigolo en ook wat track gedaan. Wat vind je zo leuk aan dat label?

Abe: “Hell is een oude vriend.”

Je hebt Hell’s vorige album geproduceerd. Duiken jullie binnenkort nog de studio in?

Abe: “We proberen weer wat tijd vrij te maken om opnieuw de studio in te gaan.”

Werk je zelf ook nog aan nieuw materiaal?

Abe: “Hell yeah! Ik broed op een heleboel nieuwe tracks. 2008 gaat een nieuw hoofdstuk worden. Alweer.” 

Meer info vind je op www.myspace.com/abeduque en op www.effenaar.nl.   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws