PS interview: DJ Hell

Partyscene Redactie | 29 november 2007
headlines

Helmut Jozef Geiger a.k.a. DJ Hell is een druk baasje. De man staat niet alleen vaak achter de decks, maar is ook al tien jaar oprichter en eigenaar van het succesvolle label International Deejay Gigolos. Dat jubileum wordt binnenkort gevierd met een nieuwe mix cd en zelfs een nieuw logo. Zaterdag staat de dj op Fabulous in de Brabanthallen in Den Bosch. Partyscene stelde de man wat vragen en kreeg ‘Fabulous’ korte antwoorden terug.

Tekst: Jesse Voorn

dj hellHoe Fabulous is DJ Hell eigenlijk?

Hell: “Dat moet je mij niet vragen.”

Is het belangrijk voor je, of zoiets als glamour?

Hell: “Glam rock was vernieuwend in de jaren zeventig en de glam techno is nog niet voorbij, daar werken we nog hard aan. Ik kom uit een tijd waar zelfs kapsels, de shows, de muziek, alles was belangrijk bij de bands die ik leuk vond. Dus als je een echte artiest bent, dan moet je daar rekening mee houden.”

Hoe zou je de Hell stijl omschrijven?

Hell: “Heel flexibel. Qua kleding hou ik van kleding uit de jaren zeventig, maar ik hou ook van een heel klassieke stijl, maar ook sportkleding kan heel opwindend zijn. Mijn favoriete ontwerpers zijn Martin Margiela en Tom Ford, maar ook Dior, of eenvoudige tweedehands kleding.”

Wat zijn de sleutelwoorden in je dj-sets?

Hell: “Geen woorden, laat de platen spreken.”

Door de jaren heen ben je zelf een icoon geworden, als dj, maar ook als de man achter Gigolo records. Hoe bekijk je zelf je status?

Hell: “Ik weet het niet. Ik voel me geen icoon of held, of hoe je het ook noemen wilt. Ik heb bepaalde dingen een bepaalde richting opgenomen en zodra ik me er comfortabel bij voelde, ging ik weer een andere kant op. Ik probeer gewoon te breken met de regels en te gaan waar geen man nog is geweest.”

dj hell

My Definition Of House Music was in 1992 je doorbraak. Als ik je die vraag nu opnieuw stel, wat is dan je antwoord?

Hell: “Dat house het nog steeds helemaal is en dat het tijdloos geworden is. Een nummer als dat maak je misschien maar eens in je leven, dus ik ben er nog steeds erg trots op en probeer het toch weer steeds beter te doen, bij nieuwe tracks.”  

Deejayen is ook veranderd. Hoe kijk jij daar nu tegenaan?

Hell: “Alles in de hele muziekgeschiedenis is de laatste tien jaar enorm veranderd, niet alleen het werk als dj. Vanaf nu tot de komende tien jaar, zal ook weer alles anders zijn. De belangrijkste vraag zou zijn: hoe verlies je niet de aandacht en de liefde voor muziek, nadat je al dertig jaar dj bent en in clubs over de hele wereld gedraaid hebt?”

Je label International Deejay Gigolo Records bestaat tien jaar. Hoe kijk je terug op die periode?

Hell: “Er waren ups en downs, maar Gigolo heeft de top bereikt. Soms was het dj hellecht een hel. Nu hebben we alles opnieuw gerangschikt en werken we met veel nieuwe talenten hier in Berlijn. Het geluid van het label is ook radicaal veranderd, dus ik beweeg me vooruit.”

Wat was de invloed van Gigolo?

Hell: “Gigolo Records was nodig in een tijd dat er veel verloren zielen rondliepen. Wij brachten new wave en disco terug in het nachtleven.”

Er komen ook een nieuw logo en een boek…

Hell: “Het boek verschijnt binnenkort. Het nieuwe logo is het logische antwoord op arnold+sid+amanda=naked cowboys.”

Heb je nog wel tijd om zelf te produceren?

Hell: “Het nieuwe album van Hell komt uit in 2008.”

Het nieuwe album van DJ Hell Hellboys verschijnt in Nederland in januari via NEWS.

Meer info vind je op www.djhell.de en op www.fabulousworld.eu.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws