Yourparty: STRP festival

Partyscene Redactie | 23 november 2007
headlines

Organisatoren vertellen wekelijks op vrijdag waarom je naar hun feestje datzelfde weekend moet komen. Gister opende het STRP festival in Eindhoven met een daverend optreden van de Chemical Brothers. We spraken Bente Bollmann van de organisatie.

Tekst: Frank Böhm
Bente
Vertel even waarom dit feest niet te missen is?

Op de eerste plaats vanwege de Chemical Brothers, het optreden op STRP gisteren was voorlopig de laatste mogelijkheid ze in Nederland te zien. Verder spreek mij persoonlijk de mix tussen grote namen en bijzondere acts als Aufgang, 5MM en de ambientset van T. Raumschmiere erg aan. Buiten dit is de setting heel belangrijk, het zwaar industriële Klokgebouw is een prima locatie om dit soort feesten te geven. STRP draait niet alleen om muziek maar vooral om technologische kunst. Dit trekken we ook door naar de feesten. Zo werken we niet met VJ's maar hangt er video art van diverse internationale videokunstenaars door de zaal.

Hoe is dit festival ontstaan?

Eindhoven heeft als stadslogan 'Leading in Technology'. Dat komt doordat hier in de regio veel tech- bedrijven zitten, denk aan Philips en ASML. Voor de gewone Nederlander en inwoners van Eindhoven was het niet echt duidelijk wat dit in het dagelijks leven inhoudt. Acht culturele instellingen uit de stad zijn toen met het basisplan voor een kunst- en technologie festival gekomen. Vervolgens is er een Stichting opgericht en zijn we gaan organiseren. Na een goede drie jaar stond de eerste editie er. Dit is natuurlijk een zeer verkorte versie van hoe het hele traject is gegaan. Dat het zo lang duurde voordat de eerste editie er stond is omdat we het concept is goed wilden ontwikkelen en daar moest ook de nodige financiering bij worden gevonden. We hebben een flinke lijst sponsors en subsidiënten die een groot vertrouwen in het concept hebben en de toegevoegde waarde voor het Nederlands festivalaanbod inzien.
STRP
Waarom wordt er dit jaar samengewerkt met Mojo?

Via Mojo krijg je de kans artiesten te boeken die je als zelfstandig opererend festival niet zou kunnen boeken. Denk aan de Chemical Brothers en Roisin Murphy. Mojo heeft natuurlijk een enorm netwerk binnen de muziekindustrie en dat opent deuren. Wij houden als organisatie wel de eindverantwoordelijkheid en bepalen zelf of een artiest op STRP staat of niet. Maar buiten dat via Mojo grote artiesten te boeken zijn, zijn ze ook een goede sparringpartner bij onze zoektocht naar bijzondere projecten en artiesten.
STRP
Wat maakt dit festival zo onderscheidend in de dancescene?

Met name doordat STRP geen dancefeest of dancefestival is. Natuurlijk hebben we twee nachten met een dikke line up staan, maar de kern van het festival is het dagprogramma met de expo, performaces, live cinema, workshops en visuals. Natuurlijk zijn we wel zo realistisch te onderkennen dat een deel van onze bezoekers alleen voor de muziek komt. Om hen ook in contact met het kunstdeel te brengen, loopt de expo tot middernacht door. Het klink cliché, maar STRP wil een totaalbeleving bieden en ik denk dat we daar in deze opzet goed in slagen.

Nog persoonlijke tips voor de bezoekers?

ATOM! Dat is een performance van Electric Mo0ns. De muziek is speciaal hiervoor gemaakt door Monolake. Deze performance vindt slechts éénmaal tijdens het festival plaats (zaterdag om 17.15u), maar de rest van het festival staat Electric Mo0ns er als installatie en kunnen bezoekers er zelf mee aan de slag. Wat het precies is? Check deze YouTube:




www.strp.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws