PS interview: Pan-Pot

Partyscene Redactie | 13 november 2007
headlines

Pan-Pot is officieel pas twee jaar bezig en heeft nu al een indrukwekkende reputatie opgebouwd. Hun sfeervolle techno, met invloeden uit house en breakbeats, vindt gretig aftrek. Onlangs bracht het Duitse duo het debuutalbum Pan-O-Rama uit op Mobilee Records, van Anja Schneider, tevens het allereerste album van dat label. Het geluid van Tassilo Ippenberger en Thomas Benedix is duister, soms vrij minimaal, maar staat als een huis. Partyscene sprak met Tassilo Ippenberger.

 

Tekst: Jesse Voorn

pan potJullie zijn in korte tijd behoorlijk beroemd geworden…

Tassilo: “Ik denk inderdaad voor buitenstaanders, dat het lijkt alsof we net begonnen zijn, maar we werken al ruim vier jaar aan Pan-Pot. Wij willen een constante factor zijn en lang meegaan. Het hebben van een hitje hoeft niet. We vinden het echt te gek wat we nu doen en we hoeven niet te beroemd te zijn, haha. Beter een lange carrière dan een eendagsvlieg.”

Kun je wat vertellen over het album?

Tassilo: “We wilden echt een dance album maken, voor de dansvloer, en niet alleen een album om te laten zien wat we allemaal wel niet kunnen. Wij zijn dj’s en daarmee laten we al zien wat we kunnen. Het album klinkt ook niet als de tracks die we tot nu toe gereleased hebben op EP’s. We wilden dus echt heel breed zijn, van house naar techno, maar toch wel met dezelfde Pan-Pot stijl.”

Is het album een goede representatie dan van een dj-set?

Tassilo: “Ik denk het wel ja. We spelen niet echt één bepaalde stijl. We hebben verschillende invloeden en dat vinden we te gek. Er zijn al zoveel dj’s die zich beperken tot één stijl en daar willen wij niet bij horen. Ik zeg niet dat het slecht is om de hele tijd hetzelfde te draaien, maar het is niets voor ons. Wij draaien ook het liefst een uur of vier achter elkaar, zodat we echt kunnen laten horen waar we voor staan. Helaas zit er dat niet altijd in.”

Jullie zijn de eerste artiesten die een album uitbrengen op Mobilee. Hoe is dat?

Tassilo: “Dat is een grote eer voor ons. De eerste plaat op een nieuw label is echt iets groots. Het is een taak, want niemand heeft het eerder gedaan en dus moet je het goed doen. We hebben al wel losse tracks uitgebracht op Mobilee, om zo een reputatie op te bouwen. En dat heeft allemaal gewerkt.”

pan pot

Jullie lijken de boel soms niet te serieus te nemen. Hoe belangrijk is een beetje humor in de muziek?

Tassilo: “Ik denk dat het wel een kwestie van smaak is en in welke muziek je het doet, maar in onze muziek kan het prima. Sommige tracks zijn niet te serieus, daar zit een knipoog in. Dat kan iets grappigs zijn, een grappige vocaal of een cool geluid, of bepaalde effecten. Dat maakt het net wat leuker. Maar het moet wel subtiel gebeuren. Je moet ergens om lachen, maar het moet je niet irriteren.”

Kan de technoscene wat meer humor gebruiken, het lijkt allemaal zo serieus ook?

Tassilo: “Goede vraag, maar lastig om te beantwoorden. Ik denk dat het ergens tussenin zit. De laatste vier jaar hebben mensen het alleen maar over minimale techno en minimal en die nemen het te serieus. Vooral die hele minimal scene neemt zichzelf veel te serieus. Wij willen laten zien dat muziek ook relaxt kan zijn. Wij worden regelmatig bestempeld als minimal, maar zo zouden wij onszelf nooit omschrijven. Ik zie het zo niet. Als ik een term zou moeten kiezen, dan prefereer ik techno, maar goed, mensen die ernaar luisteren moeten daar maar over oordelen. Het kan me niet erg veel schelen, fuck it. pan potMaar er is zoveel muziek en zoveel competitie, iedereen wil overleven. Het is als een grote tsunami aan muziek en dat brengt stress met zich mee. Je moet echt vechten voor je succes.”

Dat geldt dus ook voor jullie?

Tassilo: “Soms wel ja. Je moet moeite doen om in de hoofden van mensen te blijven hangen. Wij proberen dat op een heel relaxte manier te doen, daar zijn we gelukkig goed in. Van stress wordt de muziek nou ook niet beter. Als mensen onze muziek niet goed vinden, dan is dat jammer. Fuck it. Maar dan hebben we wel echt ons eigen ding gedaan. Het belangrijkste is om je eigen weg te volgen. Onze smaak is heel breed en we willen het beste van techno en house samenbrengen. De muziek is wel donker en diep, met donkere soundscapes ook en niet te clean. Daar houden we van.”

Check ook www.myspace.com/panpot.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws