YourParty: I Love Techno

Partyscene Redactie | 9 november 2007
headlines

In deze nieuwe rubriek vertellen organisatoren waarom je toch echt moet langskomen op hun feest. Deze week: I Love Techno.

Morgen vindt I Love Techno voor de twaalfde maal plaats in de Flanders Expo te Gent. Verwacht geen rare fratsen of bijzondere acts maar techno in de breedste zin van het woord. Een keur aan (inter)nationale artiesten zullen hun opwachting maken, maar doet I Love Techno haar naam nog wel eer aan? Roel Vergauwen aan het woord (ten tijde dat het feest nog niet uitverkocht was).

Tekst: Dan E

Roel, vertel onze bezoekers eens kort wie je bent, wat je doet en wat jouw link is met I Love Techno.

“Ik verzorg de programmering van I Love Techno en werk de rest van het het jaar ook als booker/agent van een aantal binnen- en buitenlandse live acts en dj's.”

Roel VergauwenLicht eens een tipje van de sluier op over hoe de programmering van I Love Techno ieder jaar tot stand komt.

“In eerste instantie luisteren we het hele jaar veel naar muziek op radio, websites cd’s en vinyl, babbelen we met vrienden en muziekliefhebbers, dj's,  platenfirma's, organisatoren, en gaan we veel naar concerten, clubs et cetera. Aan de hand van die informatie proberen we een staalkaart te brengen van techno en aanverwante genres en stellen we een soort fictieve ‘wishlist’ op en proberen we iedere room een eigen identiteit te geven. Dan begint het onderhandelen met agents en artiesten. Een aantal van die namen valt om praktische redenen af, dus dien je constant de programmering bij te stellen”

Hoe is de verhouding vaste namen versus onbekend dan wel nieuw talent?

“ILT vindt het belangrijk om nieuwe namen een kans te geven om verder door te groeien. In de ‘White Noise room’ van Dave Clarke van dit jaar kan je bijvoorbeeld de openingsspot winnen. Namen als Elektronmike vs Bernd Isaac, Gui Boratto en Mstrkrft, zijn in ons land nog niet veel te zien geweest. Digitalism en Justice waren vorig jaar al van de partij, maar zijn ondertussen doorgegroeid. Anderzijds willen we ook gevestigde namen die meer aan de basis of ontwikkeling staan van het genre en muzikaal nog relevant en zeker niet vergeten zijn.”

De naam I Love Techno doet suggereren dat er alleen nog maar sprake is van techno, maar er is zoveel meer te zien dan techno. Hoe zie jij dat als één van de programmeurs?

“Techno zal altijd de hartslag van het festival blijven. Alleen is de naam zelf al een subjectief gegeven. Toen ik pas naar techno begon te luisteren, eind jaren '80, werd de term gebruikt als verzamelnaam voor intelligent techno, ambient en Detroit techno. In de loop der tijd zijn daar steeds meer vakjes bijgekomen, het ligt er maar aan hoe je het zelf wil definiëren

Genres vermengen ook steeds meer met elkaar. Of Bookashade of Alter Ego electro, techno of minimal is, daar kan je eindeloos over discussiëren. Op zich interesseren die labels me minder, wel of het goede of slechte muziek is.

Je moet genres ook binnen een historisch perspectief kunnen plaatsen, de eerste techno producers zijn geïnspireerd door Kraftwerk hun muziek gaan maken. Waarom zou je dan geen electro aan bod laten komen op I Love Techno? De term minimal is nu een hype maar je kunt evenzeer lijnen trekken naar zaken als Basic Channel aan het begin van de jaren '90.

En tot slot: techno was ook het meest vernieuwende genre sinds de komst van de rock 'n roll. Het brak radicaal met bestaande songstructuren, het sterrendom, etcetera. Ik vind dan ook dat een festival als I Love Techno het aan zich zelf verplicht is om nieuwe en vernieuwende muzikale ontwikkelingen te signaleren, zeker indien er een duidelijk verband met is techno.”

Binnen het spectrum techno lijkt ‘the four to the floor techno’ haast uitgestorven. Dj’s als Marco Carola, Adam Beyer en Chris Liebing draaien niet meer de stijlen waarmee ze hun grote bekendheid hebben verworven. Veel bezoekers van Partyscene vinden dat een groot gemis, getuige de reacties op ons forum. Een veelgehoord argument is dat het nu óf minimal óf hardtechno is. Daar tussenin is niets meer, maar de kloof tussen beide stijlen is voor velen te groot. Hoe zie jij dit? Is ‘techno’ dood of is het gewoon verder geëvolueerd?

“Techno is zeker niet dood. Het genre heeft zich gewoon verder ontwikkeld in verschillende subgenres. Maar er wordt zeker ook nog uitstekende 'klassieke' techno gemaakt; denk maar aan een naam als Deetron bijvoorbeeld, die vorig jaar op het festival stond. En er staan dit jaar op I Love Techno ook namen als Dave Clarke, Len Faki, Redshape, BritishMurderBoys, Marco Bailey, Ben Sims en Technasia. Deze namen kan je toch moeilijk als minimal of hard techno bestempelen.”

I Love Techno vindt dit jaar alweer voor de twaalfde maal plaats. Wat zijn jouw persoonlijke hoogte- en dieptepunten?

“Dat we Kraftwerk konden strikken vond ik wel heel fijn omdat ze zo'n belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van electronische muziek. Maar ook het feit dat er elk jaar toch weer nieuwe spannende releases aankomen zoals bijvoorbeeld die van Stephan Bodzin vind ik nog steeds opwindend. Teleurstellingen, die vergeten we snel.”

Hoe staat het op dit moment met ‘de grote feesten- en festival scene’ in België?

“Enerzijds heb je grote feesten zoals I Love Techno. Anderzijds is electronische muziek een belangrijk onderdeel geworden van de programmering op sommige rockfestivals zoals Pukkelpop. Het Belgische festivalpubliek is wat dat betreft vrij openminded. Ik heb het gevoel dat jongeren ook steeds meer naar verschillende genres luisteren.”

Op de één of andere manier is uitgaan in België totaal anders dan in Nederland: waar de Belgen nogal eens het verwijt krijgen gereserveerd en rustig te zijn, gaat het echter op feesten van begin tot aan het eind los en is die rust en gereserveerdheid vaak ver te zoeken. In Nederland lijkt het ‘ik-heb-alles-al een-keer-gezien’ syndroom te heersen en is het vaak een staande receptie van zich hip wanende mensen. Kun jij dit verschil verklaren? Waarom is het Belgische publiek zo puur en enthousiast?

“Vind ik een heel moeilijke vraag om te beantwoorden en de vergelijking kun je ook moeilijk maken, denk ik. Historisch gezien zijn wij beïnvloed door een heleboel verschillende culturen, misschien dat daarom het Belgische publiek wel openstaat voor een mix van stijlen en meer open is.”

Tot slot: vertel onze bezoekers eens waarom zij ook dit jaar weer bij I Love Techno moeten zijn en welke artiest of artiesten ze zéker moeten horen.

“Goose vind ik dit moment één van de beste live acts. Qua hard techno is Felix Kröcher zeker een coming man. Wie eerder houdt van minimal en Detroit stuff wil ik zeker 2000 and One en Redshape tippen. En Dave Clarke blijft wat mij betreft de beste techno dj.”

I Love TechnoDus jij wilt naar I Love Techno? Check onze tips en survival guide:

I Love Techno vindt zaterdag 10 november van 19:00 tot 06:00 uur plaats in de Flanders Expo te Gent. Je kunt online helaas geen kaarten meer bestellen. Wil je er toch nog naartoe dan kun je het beste proberen om bij de TicketBox verkooppunten je kaarten te kopen. Losse kaarten kosten €43 exclusief eventuele toeslagen. Let wel: vandaag is de laatste dag dat je dit kunt doen! De TicketBox verkooppunten bestaan uit de tabak - en gemakszaken en alle filialen van Primera, Free Record Shop en Zigger. Je herkent de TicketBox verkooppunten aan de groene TicketBox raamsticker. Op de TicketBox site kun je door je postcode op te geven zoeken naar jouw dichtstbijzijnde verkooppunt.

Aan de deur kun je voor € 48 een kaartje kopen. Is I Love Techno toch op het laatste moment uitverkocht dan hebben we nog een tip: race dan snel aar België en probeer de losse verkooppunten daar, zij hebben vaak nog wel kaarten liggen. Je kunt dan bijna direct door naar Gent aangezien het al om 19:00 uur begint. We raden je wel aan om eerst te bellen om te voorkomen dat je voor niets rijdt (tenzij je er sowieso een weekendje België aan vast plakt).

In België gelden strenge wetten met betrekking tot verdovende middelen. De politie controleert ieder jaar zeer streng op het  gebruik en bezit ervan.  Zij doet dat rondom de Flanders Expo, de toevalswegen en op het station Gent st. Pieters. Na afloop zijn er vaak grote alcoholcontroles waarbij de politie ook controleert op het rijden onder invloed van verdovende middelen. Wie betrapt wordt riskeert zeer hoge boetes, die ter plekke betaald moeten worden, en invordering van het rijbewijs. Rijd dus niet onder invloed! Regel een BOB (en geen BERT) of blijf lekker in een hotel slapen. Er zit er één op kruipafstand van de Flanders Expo.

Kom vroeg om de grote drukte bij de ingang en files te voorkomen. De Flanders Expo is bovendien uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: pak de Beneluxtrein naar Antwerpen Berchem, stap daar over op de Intercity richting Oostende en zorg dat je op station Gent St. Pieters weer op het perron staat. Vanaf daar rijdt er gratis een pendeltram naar de Expo.

Check voor de line up, een plattegrond de routebeschrijving,  losse verkooppunten in België en andere last minute info: www.ilovetechno.be.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws