Het is Halloween vandaag!

Partyscene Redactie | 31 oktober 2007
headlines

De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen, op 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november). Maar Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

In Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen, en ook het eren van de doden.

In de negende eeuw van onze tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.

Ook in Nederland en België wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen zoals met Sint Maarten op 11 november maar wel door Halloween parties. Zoals vanavond in de kelder van Paradiso. Traditiegetrouw een nacht waar alle ghouls en geesten verzamelen om alle levenden op aarde te terroriseren en ondertussen dikke pret met elkaar te maken!

Halloween Cellar of Terror

Woensdag 31 oktober

23.00 - laat

Entree 6,-

Eng kostuum aanbevolen (maar niet 100% verplicht)
www.paradiso.nl


Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws