PS interview: Matthew Dear

Partyscene Redactie | 23 oktober 2007
headlines

Met zijn alter ego Audion zorgde de Amerikaanse producer Matthew Dear vorig jaar met het nummer Mouth To Mouth voor een joekel van een dansvloerkraker. Het nummer werd door bijna alle dj’s grijsgedraaid, evenals de opvolger Noiser. Je zou bijna vergeten dat Matthew onder zijn eigen naam onlangs het prachtige album Asa Breed uitbracht. Hij is net begonnen aan een live toer door Amerika en is vast van plan daarmee ook naar Europa te komen.

Tekst: Jesse Voorn

 

Je bent enorm veel onderweg. Hoe zie jij kans nieuwe muziek te schrijven?

Matthew: “Ik neem vaak meestal een pauze van het vele toeren en dan begin ik aan nieuwe muziek. Dat vind ik een fijne balans, want ik hou ervan om on the road te zijn. Ik kan me daar ook heel makkelijk in verliezen. Als artiest wil je natuurlijk zoveel geld verdienen als het kan, maar dat is moeilijk als je veel doet. Het toeren zuigt ook alle energie uit je, waardoor je niet eens meer zin hebt om muziek te maken. Daar ga ik dus echt voor zitten.”

matthew dear

Haal je wel inspiratie uit het toeren?

Matthew: “Onder meer. Maar ook uit nieuwe artiesten, die ik overigens weer zie tijdens het toeren, hahaa. Het is goed om uit je eigen hol te kruipen en om te zien wat er allemaal gebeurt in de wereld. Je moet ervaringen op doen en nieuwe dingen zien en horen.”

Je zit ook erg veel in Europa hè?

Matthew: “Dat is waar ja, zeker in de zomertijd. Europa is voor mij een hele grote markt, veel groter dan Amerika. Daar zit ik meestal in februari en maart en soms in het najaar. Ik heb de hele maand oktober met mijn band door Amerika getoerd, dat is echt te gek. Dat rock ’n roll leven, in een toerbus rondrijden door de States. Vliegen is heel duur in Amerika, dus, vandaar de bus. Ik wil mijn album gewoon spelen voor mensen.”

Is Amerika daarom een uitdaging, want dat is niet super een dance land?

Matthew: “De vocale tracks zijn daar veel makkelijker en met mijn band, komt het ook veel meer richting de pop. matthew dearIk neem echt een rockband mee, waarin ik zelf zing, dus dat werkt prima. Techno is in Amerika niet groot. In Europa heb ik dan weer problemen om met mijn band aan te komen, want daar wil iedereen alleen maar dat ik Audion tracks speel. Audion is in Europe vele malen groter dan in Amerika, omdat mensen daar echt techno willen horen. Het is erg moeilijk om mensen van gedachten te doen veranderen, ze willen vaak alleen horen wat ze kennen.”

Hoe besluit je wanneer iets een Matthew Dear track of een Audion track wordt?

Matthew: “Ik denk daar niet echt over na, dat komt vanzelf. Ik ga in de studio zitten en begin gewoon met werken en zie wel wat eruit rolt. Ik doe dit al mijn hele leven en ik ben eraan gewend. Na een lange toer waarin ik alleen maar techno speel, dan ben ik even helemaal klaar met techno. Dan moet het tempo in mijn hoofd omlaag en dan ga ik popmuziek maken. Maar na het toeren met de band ben ik waarschijnlijk het zingen moe en wil ik weer techno maken. Ik heb die balans nodig. Balans is belangrijk in het leven.”

Waarom denk je dat Audio vorig jaar ineens zo populair geworden is?

Matthew: “Ik zou het niet weten. Ik heb eindelijk een niveau gevonden waarop ik er tevreden mee was. Het is mijn hardere en agressievere kant. Audion is echte clubmuziek en alles wat ik onder mijn eigen naam doe is dat niet. Ik vind dat Audion nu op een goed niveau zit, met een klassieke sound, dat spreekt me aan. Mouth To Mouth is een enorm simpele track, maar het blijkt wel te werken.”  

matthew dear

Hou je het graag simpel?

Matthew: “Ik wil geen dingen toevoegen die er niet hoeven te zijn. Veel producers gebruiken tegenwoordig zoveel geluiden als ze maar kunnen, puur omdat het technisch mogelijk is. Maar vaak is dat teveel en veel producers zien dat niet in.”

Waarom hou je zo van techno?

Matthew: “Het heeft me altijd al aangetrokken, zelfs voordat ik wist dat het techno was. Muziek brengt me er altijd weer terug. Maar toch is dat niet het enige, want ik hou ook enorm van gitaren. Ik wil dat mijn muziek uniek is, dat is mijn grootste zorg. Ik wil er een menselijk element in.”

Je bent heel jong begonnen en je bent nog steeds niet erg oud. Voel je je een veteraan?

Matthew: “Ik kan mezelf niet echt definiëren, maar ik hoop dat ik nooit een veteraan zal zijn. matthew dearDat roept namelijk op dat je je piek al gehad hebt. Maar in mijn hoofd zal ik altijd een nieuwkomer zijn. Ik ben misschien in die zin een veteraan, dat ik precies weet wat ik doe. Ik blijf mezelf stimuleren om met nieuwe ideeën te komen.”

Fedde le Grand heeft voor zijn hit Put Your Hands Up For Detroit jouw sample gebruikt, van je eerste release Hands Up For Detroit, uit 1999. Wat vond je van zijn versie?

Matthew: “Ik was een beetje geshockeerd. Ik kan er niet teveel over zeggen, vanwege bepaalde redenen. Ik had geen toestemming gegeven voor het gebruik. Ineens kwam iedereen naar me toe, heb je die plaat gehoord. Ik vond hem niet goed, laten we het daar bij houden.”

Meer info vind je op www.matthewdear.com.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws