ADE: Ibiza

Partyscene Redactie | 22 oktober 2007
headlines

Hoe kan je het beste je avond promoten op Ibiza, hoe breek je door op het eiland als dj, en hoe was het deze zomer, na de sluitingen door de overheid van clubs als Amnesia? Dit werd vrijdag allemaal besproken tussen 16.30 en 17.30 in Felix Meritis. Onder leiding van Samuel Guetta (Ibiza Voice) spraken enkele nachtdieren over het reilen en zeilen op het Spaanse eiland. Steve Glen Hulme (Pacha Ibiza), Caroline Prothero (Prohibition DJ), Simon Dunmore (Defected Records), Oliver Zähringer (Bigstar Records) en Armin van Buuren (Armada Records) namen deel aan deze discussie die goed bezocht was.

Tekst: Frank Böhm

Op de ADE site valt de volgende introductie te lezen:

Ibiza has long been the hub of the dance music industry during the summer months, with everyone wanting a piece of the action. Booking agents pitch their DJ’s to play at the clubs, record labels compete to get their tracks played all over the island and indie bands are now playing gigs there. So what is it about Ibiza that makes it so important to the music industry and how do you go about promoting yourself in such a competitive and saturated market place? We hear from key players who have successfully conquered Ibiza to share their experiences and give tips to those thinking of promoting themselves there.

Ibiza



Wat maakt Ibiza nou zo speciaal en waarom is het zo belangrijk om hier aanwezig te zijn om door te breken als artiest in de wereldwijde dancescene? Elk jaar probeert een ander eiland de status van Ibiza over te nemen, zoals Mykonos en Cyprus, maar dit lukt nooit. Er is namelijk geen enkel eiland wat zoveel clubs heeft en waar álle top dj’s elke avond draaien. Ook de keuze is zeer uitgebreid, van de techno van Sven Väth en de stadiontrance van Paul Oakenfold, tot de party minimal in de DC10 en de groovy house van Roger Sanchez en Erick Morillo.
Ibiza
Ja, de sprekers zijn het er allemaal over eens: een zomer op Ibiza is beter dan 100 A&R meetings. Het is een soort ADE, maar dan vier maanden lang. Je moet je gezicht laten zien als dj, promoter en producer op dit eiland als je door wilt breken in danceland. Vooral tijdens de piekmomenten: de openingparties en de closings. Want áls je éénmaal op Ibiza doorbreekt als dj of met een track, dan levert dit zeer veel promotie wereldwijd op. Niet alleen dankzij het publiek dat uit alle landen ter wereld op het eiland neerstrijkt. Maar alles wat op Ibiza gebeurt wordt met een vergrootglas bekeken. Dat levert soms ook vervelende dingen op, zoals de tijdelijke sluiting van clubs als Amnesia en en DC10 wegens o.a. drugsgebruik vlak voor de opening van afgelopen zomer. Dit komt ook omdat alles op Ibiza professioneler wordt, en iedereen heeft tegenwoordig internet, alle info gaat sneller de wereld rond.

Niet alleen de clubs en promoters werken dus strakker, maar ook de overheid. Er is minder tolerantie jegens drugsgebruik en overlast van toeristen. Maar dit zal uiteindelijk ook voor de overheid minder gunstig uitpakken, want een strenger beleid op uitgaansgebeid leidt ook tot minder inkomsten. Dus uiteindelijk zal alles wel meevallen volgens het panel.

Ibiza

De meeste van deze sprekers komen al jaren op Ibiza. Simon Dunmore, labelbaas van Defected, komt er al 20 jaar iedere zomer. Armin zijn eerste keer was in 2000. Toen vond hij het zwaar tegenvallen, hij had dan ook slechts het zeer toeristische San Antonio bezocht. De jaren erop leerde hij pas de twee kanten van het eiland kennen: de party kant en aan de andere kant de relaxte hippie sfeer en natuur. Toen Ibizazag hij pas de balans en hoe mooi het eiland was. Daarom wilde hij ook een avond proberen neer te zetten. Dat was op het eerste gezicht erg moeilijk, er waren in die tijd al veel trance feesten. Er werd daarom besloten tot een bredere muzikale invulling van het Armada feest: niet alleen trance maar ook progressive en techhouse, met namen als Lemon8 en Remy. En niet alleen de posters op de billboards zijn belangrijk voor je promotie en een geslaagde volle bak, ook het organiseren van preparties, flyeren op het strand, de beachbars en winkels, mond op mond reclame en het betrekken van lokale radiostations zijn essentieel.

Voor de aanwezige beginnende dj’s en producers in de zaal wordt er als laatste nogmaals de tip meegegeven: ga naar Ibiza de komende zomer! Zie zoveel mogelijk mensen, deel demo’s uit, niet alleen aan dj’s en in grote clubs, ook de vele kleine barretjes in de steden en op het strand zijn belangrijk. Netwerken is het toverwoord, combineer een mooie vakantie met zaken en wie weet. Een dosis geluk is daarentegen ook van belang, wie had namelijk ooit gedacht dat een plaat met een sample uit een Colombiaans volksliedje (Samim – Heater) dé plaat zou worden deze zomer die door élke dj gedraaid zou worden?!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws