PS Interview: dj Preach

Partyscene Redactie | 12 oktober 2007
headlines

Preach

Dj, labelmanager en producer, Philippe Babin is het allemaal! Hij is bekend onder de naam dj Preach, en zijn eerste artiesten album Transatlantic is net uit op het label Black Hole van Tiësto. Partyscene stelde hem wat vragen.

Tekst: Frank Böhm

Stel jezelf even nog even voor, voor diegenen die je niet kennen.

Mijn naam is Philippe maar de meeste mensen kennen me als Preach. Ben geboren op 11 november 1979 in Quebec, Canada. Sinds 1996 draai en produceer ik elektronische muziek. Op dit moment woon ik op de grens van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije. Lekker rustig!

Waar hing je uit als tiener?

Raves en underground clubs voornamelijk, net als al mijn vrienden. In die tijd was het voor mij de plek om in het weekend te zijn. Ik hou nog steeds erg van de underground alhoewel mijn optredens tegenwoordig meer in clubs plaatsvinden. In Nederland is deze rave cultuur nog erg levendig, maar in Canada vinden de meeste parties in normale clubs plaats. De mensen daar zoeken een meer comfortabele plek om te feesten.

Waarom ben je met muziek begonnen in 1996?

Ik luister al heel lang naar elektronische muziek. Ik herinner me dat mijn zus toen ik twaalf was elke woensdagavond naar een underground radio show luisterde. Ze nam die op, op een cassettebandjes, en die kreeg ik dan van haar. Ik werd toen snel verslaafd aan acid en op mijn vijftiende droomde ik al over m’n eigen decks. Toen ik 16 werd kreeg ik ze dan eindelijk, en ik ging er lekker mee pielen in de garage van een vriend tot ik goed genoeg kon draaien om voor publiek op te treden. Dat eerste optreden was best eng, maar ik genoot ervan om de mensen aan het dansen te krijgen. Ook produceren doe ik al heel lang. De eerste tracks die ik uitbracht, in elkaar gedraaid op oude drumcomputers en sequencers. Daarvoor nog gebruikte ik een erg simpel programma genaamd Fast Tracker op MS/DOS, maar dat is al 14 jaar geleden haha!
Preach
Waarom ben je op een gegeven moment uit Canada vertrokken?

Ik heb een fantastische tijd in Montreal en Quebec gehad, en vijf jaar in de Aria Night Club en Club Sona gedraaid. Dit was de start voor een internationale carrière. In Aria heb ik met zeer grote namen samen gedraaid. Maar hierna werd het tijd om verder te kijken, ik wilde meer. Daarom ben ik naar Europa verhuisd, het centrum van de dance. Je kan vanuit hier ook makkelijk andere landen in kortere tijd bereiken.

Waarom heb je specifiek voor Tsjechië gekozen als uitvalsbasis?

Zonder werkvergunning is het als Canadese dj en producer moeilijk om je zomaar in Europa te vestigen. Gelukkig had ik een goede vriend aldaar die me geholpen heeft. We zijn een samenwerking aangegaan en bezig een eigen studio neer te zetten hier. Het is heerlijk wonen hier in dit kleine gehucht, lekker rustig zodat ik mezelf goed kan opladen voor de zware trips in de weekenden.

Hoe staat de scene ervoor op dit moment in Canada?

Er vinden erg veel grote events plaats, zoals Bal en Blanc, een house en trance feest waar 25.000 man in het wit komen, jaarlijks in Montreal. Ik heb er de laatste vier jaar gedraaid, en het was steengoed! Daarnaast goede clubavonden, van de west- tot de oostkust, alwaar house en trance ook het meest populair is.

En de dancescene in Tjechië?

Er vinden in steden als Praag en Brno veel grote trance en techno feesten plaats. In de kleinere clubs en bardancings is het voornamelijk top40, maar dat is in elk land zo haha!

Hoe ben je in contact gekomen met Tiësto en zijn Black Hole label?

Ik heb vele malen voor of na hem gedraaid in Montreal en wat andere plaatsen. Hij trekt overal de tent vol. Eén keer hadden we met de Black Hole posse een diner in de vooravond van een groot optreden in Praag en toen hebben we wat ideeën uitwisselen en praten. Ik vond dat mijn progressive techtrance sound goed pastte op zijn label FBI, en daarom werd mijn eerste singel Broken Inside hierop uitgebracht. Dit was een succes, en daarom besloten we meer projecten samen te doen. Mijn nieuwe singel Needin’ You Around van m’n nieuwe album Transatlantic staat echt voor mijn eigen sound en samenwerking met muzikanten en zangers. Een mix van melodie, zang en stevige drums, met een alternatief randje.

Je hebt ook een eigen label, Relic. Wat moet een track hebben om daarop uitgebracht te worden?

We gaan echt voor de muziek, die moet goed zijn, of het nou van totaal onbekende producers is of van bekende namen. Het moet uiteraard wel in ons progressive tech-trance straatje passen. Ik sta altijd open voor nieuwe producties, en vaak probeer ik ze eerst uit in de clubs en als ze aanslaan dan brengen we ze uit. Iedereen kan de tracks mailen naar music@djpreach.com en dan beluister ik alles graag!
Preach
Heb je een favoriete track op dit moment?

Een aanstaande release op mijn label, van een producer uit Marokko, Miko genaamd, is bij mij favoriet. Hij is geremixt door Marcus Schossow uit Zweden. Het is een fantastische mix tussen techno en trance, met een vette sound die het erg goed doet in mijn sets.

Waarom heb je besloten een artiesten album te maken?

Ik wilde experimenteren met mijn muzikale kant, en niet alleen blijven hangen bij m’n standaard werk. Ik had nu eindelijk de kans om samen te werken met echte muzikanten en zangers en zangeressen, om zo nieuwe wegen te belopen in elektronische muziek. Ben van mening dat dit eerste album mijn inspiratie weergeeft die ik in al die reizen heb opgedaan.

De nummers zijn zeer afwisselend, van chill out tot techno en trance inderdaad.

Sommige van de tracks geven mijn huidige sound uit de clubs weer, zoals Needin’ You Around, Broken Inside, Universe of Dark Shadows. De andere platen geven mijn andere kant weer, die van buiten de clubs.

Zou je, aangezien je met live artiesten heb samengewerkt, liever een popster worden dan dj/producer?

Moeilijk te zeggen, ik geniet van mijn tijd in de studio, maar tegelijkertijd mis ik dan het menselijk contact met de partypeople, het optreden in de clubs, het ontmoeten van andere dj’s en fans, daar kan je niet genoeg van krijgen gewoon. Het gaat mij dus niet om de bekendheid, maar om interactie en inspiratie.

Hoe verloopt je album tour tot nu toe?

We zijn er in september mee begonnen, en tot nu toe gaat het erg lekker moet ik zeggen! Mijn eerste avond in Rusland was behoorlijk gek. Ik had werkelijk geen idee dat de mensen in dit land zo van deze muziek hielden, en ik kijk er nu alweer naar uit om terug te komen! Ze gaan er echt helemaal voor, en gillen en schreeuwen als de bass erin komt! Ook in Granada in Spanje ging het goed los, zelfs om zeven uur in de ochtend nog haha. Ook Portugal was erg geslaagd, lekker eten ook daar.

En wat vind je van Nederland?

Wat kan ik zeggen: leuke mensen, erg goede muziekscene, lekkere kaas en Amsterdam! Ik weet dat het als een cliché klinkt maar de vibe in Nederland is echt anders dan in de rest van de wereld. De mensen zijn openminded maar aan de andere kant ook conservatief. Maar jullie land staat zeker in mijn top 5 van favoriete bestemmingen!

Tenslotte, wat zijn je plannen voor 2008?

Er staan al veel projecten op stapel, goede muziek die gaat worden uitgebracht en uiteraard veel touren. Er staan interessante landen als China, Egypte en Zuid Afrika in de planning, dus daar heb ik veel zin in. I can’t say how much I love travelling. I wish this will never stop!

www.djpreach.com

www.relic-rec.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws