PS Interview: Bart Skils

Partyscene Redactie | 3 oktober 2007
headlines

Met de legendarische VOLTT editie met Richie Hawtin in het geheugen en het zonovergoten VOLTT Loves Summer Festival nog vers achter ons is het tijd om vooruit te kijken naar zaterdag 6 oktober 2007. De oude kerk Paradiso zal dan weer fungeren als thuisbasis voor een nieuwe VOLTT-editie welke weer als vanouds vol staat met vernieuwende muziek, strakke visuals en, natuurlijk, het immer uitbundige publiek.


Uit alle windstreken zijn deze keer weer acts en dj's ingevlogen. Eén van hen is headliner Guido Schneider. De Duitse Minimalkoning heeft menig release uitgebracht op Steve Bugs’ Pokerflatlabel. Zijn aanwezigheid zal garant staan voor een set die je waarschijnlijk niet snel zult vergeten.


In totaal zullen er zes debutanten acte de présence geven waaronder Raresh, een nieuw talent uit Boekarest, getipt door onder andere Ricardo Villalobos. Nieuw is het fenomeen dubstep. De basement zal geheel in het teken staan van deze op dubreggae, grime, jungle en dubby technobeats geschoeide muziek.  Speciaal hiervoor is de Britse dj en producer Henry G uitgenodigd. Amsterdammer U Dub speelt een thuiswedstrijd. De host van Sonic Warfare in de Melkweg zette onlangs nog de X-Ray op Lowlands totaal op z’n kop.


Partyscene sprak in de aanloop naar deze nieuwe VOLTT editie met organisator Bart Skils over Voltt Loves Summer, dubstep, de teloorgang van vinyl, de Lexion en vroeg hem terloops om zijn mening over een nieuw fenomeen, namelijk: de ‘Minimal Meeloper’.


bart @ Awakenings festival


Tekst: Dan E


Ben je alweer een beetje bijgekomen van VOLTT Loves Summer? Vertel de mensen die er niet bij waren eens wat ze gemist hebben?

Bart: “Degenen die er niet bij waren hebben een mooie zonnige dag met een hoop gezelligheid en goede muziek gemist. ”


Je stond zelf al vrij vroeg geprogrammeerd, waarom was dat?

Bart: "Dat is ontstaan vanuit de gedachte als host voor VOLTT. Het zijn uiteindelijk gasten die je uitnodigt dus daarom geef ik ze graag een mooie spot. Daarnaast voel ik me overal thuis als DJ, of het nu is om te openen of voor een prime time knal set. Openen wordt vaak erg onderschat vind ik. Het is belangrijk dat een avond goed wordt opgebouwd. Het legt namelijk de basis voor de sfeer en uitbundigheid.


De Minimalscene is volop in beweging en heeft raakvlakken met andere muziekstromingen. Denk je dat dubstep ‘the next big thing’ wordt?

 Bart: “Het maakt mij niet zoveel uit wat the next big thing wordt. Ik denk liever vanuit mijn eigen liefde en smaak voor muziek, of het nu populair is of niet. Voor mij persoonlijk blijft de basis techno en vanuit deze gedachte produceer en draai ik ook muziek. Het gaat om een bepaald gevoel dat een track of artiest bij mij teweeg brengt. Het maakt me niet uit of dit nu diep, hard, minimaal of experimenteel is. Ik hou juist van de diepte en variatie die techno kan brengen. Van de diepe dubby Maurizo, Deepchord  Sleeparchive en Luciano-achtige sounds tot de meer opzwepende beats van bijvoorbeeld Surgeon, Advent, Radial of Alex Under.”


Om het maar eens binnen het kader van ‘vernieuwing’ te houden:  cd’s, mp3’s, Ableton Live en Final Scratch lijken steeds meer de overhand te krijgen. Je zou kunnen zeggen: ‘Vinyl is dood, lang leve het vinyl!’ Voor velen is en blijft vinyl toch het zwarte goud en het synoniem voor plaatjes draaien in tegenstelling tot – om het maar even heel gechargeerd te zeggen – het  van achter je laptop in de weer zijn met muziekbestanden. Wat vind jij als dj van deze ontwikkelingen?

 Bart: “De technologie is niet te stoppen en de geluidsdragers veranderen maar uiteindelijk gaat het maar om een ding: de muziek, ongeacht hoe die gebracht wordt. Het moet met liefde en passie aan de man gebracht worden of dit nu met old skool vinyl is of met de meest hoogstaande technologie.”


Dan even iets van heel  andere orde: er is nogal veel te doen over een Blog van Benny Rodrigues over de ‘Minimal Meeloper.’ Wat vind jij daar nou van?

Bart: “Tja… ik hou me niet zo bezig met deze verschijnselen en laat liever ieder in z’n waarde ongeacht hoe die zich kleedt, stileert of danst.”


bart skills in actie


 Je bent tegenwoordig ook te vinden op NU!, een nieuw concept in de Lexion in Westzaan, de club bekend om haar roemruchte afterparty’s. Jij staat daar samen met onder andere Stephen J. Kroos, bekend uit de gloriedagen van de iT en de Lexion. Vertel, hoe zit dat want daar zit vast wel een mooi verhaal achter?

Bart: “Ik heb nog niet eerder in de Lexion gedraaid dus het zal mij benieuwen. Deze avond is inderdaad een nieuw concept van Stephen. De komende tijd staan daar onder andere Shinedoe, Joris Voorn, Warren Fellow en 2000 And One achter de decks. Nieuwe initiatieven zijn wat mij betreft altijd welkom en ieder heeft natuurlijk het recht en plezier om iets nieuws te proberen. Maar uiteindelijk zal het publiek via de bezoekersaantallen beslissen of het een succes wordt of niet. Dat is nu eenmaal de onverbiddelijke wisselwerking van de markt en alleen de goede dingen overleven. We zullen zien.”

 
Tot slot: de line up van de volgende VOLTT in Paradiso ziet er goed uit met deze keer maar liefst zes debutanten. Als wij jou nu eens het laatste woord zouden geven en je bij dezen een podium bieden om één van deze artiesten in de spotlights te zetten wie zou dan degene zijn die we zeker niet mogen missen en waarom?


Bart: “Ik kijk zelf erg uit naar het optreden van Raresh, een jonge artiest uit Boedapest. Deze DJ wordt al tijden getipt door Sven Vath en Ricardo Villalobos en is onlangs ook getekend door Cocoon. Hij is erg sterk in opbouwende sets. Op VOLTT zullen we hem daarom ook drie uur de tijd geven om te laten zien waar hij goed in is. Daarnaast is het altijd goed om de sounds van Tresor klassieker Stewart Walker te horen. Hij is al jaren lang een bron voor goede muziek en sterke live sets.”


bart in actie 2

De voorverkoop voor VOLTT is inmiddels begonnen en de kaarten kosten €19,50 inclusief daglidmaatschap. Je hoeft het daglidmaatschap dus niet meer aan de deur te kopen. De laatste edities van VOLTT waren allemaal uitverkocht dus we raden je aan je kaartje in bij de bekende voorverkoopadressen te halen.  Meer informatie over deze avond is te vinden op www.voltt.com of www.paradiso.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws