Q-BASE 2007: From Daylight Into Darkness

Partyscene Redactie | 6 september 2007
headlines

Wie zijn wenkbrauwen fronst bij het aanhoren van de lokatie, Airport Weeze, moet vooral even verder lezen. Dit vliegveld was vroeger in een Britse luchtmachtbasis. Deze basis - Laarbruch- herbergde onder andere de beroemde Harrier Jumpjets, de eerste straaljager die verticaal konden landen en opstijgen. Hoewel de luchtmachtbasis werd omgebouwd en in 2003 weer in gebruik werd genomen als civiel vliegveld herbergt het noordelijke deel nog altijd tal van barakken en hangars en laat dat nu net de locatie zijn waar de vierde editie van dit festival plaatsvindt.

Harrier parking only



Q-BASE gaat, als tegenhanger van DefQon.1 Festival, de diepte in en geeft de vier harde stromingen binnen de dance, Hardstyle, Techno, Hardcore en Hardtrance, verdeeld over 11 stages ruimschoots de aandacht die deze muzieksoorten verdienen. Een keur aan nationale -en internationale toppers passeren de revue en dat is smikkelen geblazen voor de kenners en liefhebbers. De line-up bestaat uit maar liefst 101 dj’s,, 1 live act en 8 MC’s. Met deze gegevens is Q-BASE in omvang feitelijk het grootste festival van Nederland en tevens hekkensluiter van het festivalseizoen, een eer die daarvoor altijd werd toegedicht aan Mystery Land. Het festival heeft vorig jaar ongeveer 18.000 bezoekers gehad en zit daar sinds de start een duidelijk stijgende lijn in.

Dit roept om een nader onderzoek. Aan het woord Ibo Örgüt, marketing manager van Q-dance.

101 dj’s, 1 live act en 8 MC’s verdeeld over 11 area’s. Vorig jaar waren er 18.000 bezoekers en daar zit, gezien de vorige edities, een duidelijk stijgende lijn in. Q-BASE is dus qua omvang een zeer groot festival maar qua bezoekers niet. Hoe verklaar je dat? Is Q-BASE een festival voor de echte liefhebber?

“Ik denk van wel. Q-BASE is natuurlijk gevoelsmatig een festival dat een eind weg ligt. Dat maakt het dat je er niet even gaat kijken. Liefhebbers is wel het goede woord, inderdaad zijn dat er elk jaar meer. Klein mag je een festival ook niet noemen als er een kleine 25.000 mensen op af komen, toch?”


Ja, daar heb je gelijk in. Hoe zijn jullie eigenlijk op deze locatie in Duitsland uitgekomen?

“Het was puur toeval. We zijn de locatie een keer tegen gekomen en zagen gelijk de ideale festivallocatie. Gelukkig hebben we het voor elkaar gekregen om een dag -en nachtvergunning te krijgen om ons ding te kunnen doen. Als we zelf een locatie zouden moeten bouwen zou het er zo uitzien. De bunkers, de infrastructuur op het terrein, de uitkijktorens, en ga zo maar door; het is allemaal een ideaal decor. Natuurlijk is het ook mooi afgelegen zodat we ook op het gebied van geluid ‘Duitse begrippen’ kunnen handhaven.”



Vliegtuighangar



Q-BASE gaat, zoals gezegd, als tegenhanger van DefQon.1 meer de diepte in. Hoe moeten we dat zien?

“Een tegenhanger is het niet. Wij vinden DefQon.1 Festival de ideale opener van het festivalseizoen, Q-BASE de ideale afsluiter. Verschil in de invulling is er wel; waar we met DefQon.1 Festival alle harde muziekstijlen behandelen in 10 areas, gaan we met Q-BASE bij de vier grote harde stijlen, Techno, Hardcore, Hardstyle en Hardtrance, de diepte in. Dus ook op dit punt is het misschien meer voor de liefhebber?”


Jullie kennen de eigen doelgroep door en door. Als wij bezoekers van Q-BASE de volgende drie vragen zouden stellen, wat zouden ze dan antwoorden denk je? De vragen: 1)Waarom ga je naar Q-BASE? 2) Wat denk je er te vinden en te gaan doen? 3) Hoe verklaar jij het succes van Q-dance?

“ Lastige vragen.. Men gaat naar Q-BASE of omdat ze weten wat ze van Q-dance kunnen verwachten en verrast willen worden, of omdat ze al eerder op Q-BASE zijn geweest. Het publiek denkt een dag en hele nacht veel diversiteit aan muziek, show en entertainment te vinden waar ze vol gas los kunnen gaan. Op de laatste vraag zal de bezoeker antwoorden: Q-dance organiseert de beste feesten! “


Uiteraard wilden wij weten of Ibo als marketing manager zijn vak verstaat. Wij legden deze drie vragen voor aan een aantal vaste, door de wol geverfde bezoekers van Q-dance feesten die ook dit jaar weer van de partij zullen zijn op Q-BASE. De antwoorden waren geen verrassing. Wij stellen aan je voor: Jordi Smit, Ava Fuchs en Christiaan van Dalen.



Jordi SmitNaam:Jordi Smit

Leeftijd:  22

Gaat naar Q-dance feesten sinds: november 2004

Waarom ga je naar Q-BASE?

“Vorig jaar was ik helemaal niet van plan om te gaan totdat ik die zaterdag niets te doen had en op Marktplaats een paar goedkope kaartjes zag staan. Dat was een leuke prijs dus zijn wij in de auto gestapt, hebben de kaartjes opgehaald om vervolgens in één keer door te rijden naar Q-BASE. Hoewel:  dit was niet in één was want we waren nogal verdwaald…


Eenmaal op het terrein was ik totaal verbaasd: wat zag dit er allemaal vet uit! Lekker ronddwalen op een vliegbasis, ik had nooit gedacht dat ik dat zou doen. Eigenlijk zijn we gelijk doorgelopen naar de Hardstyle tent, althans, ik dacht dat het een tent was. Eenmaal aangekomen bij de Hardstyle zag ik het volgende: een supergrote hangar met vette lasers, een zeer gezellige sfeer en het  geluid dat uit die boxen kwam was niet normaal. Ik was gelijk verkocht! Q-BASE zal voor mij altijd vast prik blijven!”


Wat denk je er te vinden en te gaan doen?

“Ik heb een stacaravan gehuurd op de Duits/Nederlandse grens dus hoeven we niet helemaal terug te rijden. Ik ben iemand die van Hardstyle houdt dus ik ben vooral in de hangar, de Showtek/Scantraxx bunker en natuurlijk de Mainstage te vinden. Daarnaast zijn er waarschijnlijk veel bekenden van me dus dit gaat een super vet feestje worden.”


Hoe verklaar jij het succes van Q-dance?

“Natuurlijk de ‘Qwaliteit’ van de feesten heeft eraan bijgedragen dat Q-dance misschien wel dé beste organisator van Europa is. De producties - show, lasers, licht, geluid, de line-up van elk concept, de bezoekers en ga zo maar door. Al deze elementen zorgen elke keer maar weer voor een geweldig feest. En Hardstyle, toch wel de belangrijkste successtroming van Q-dance, is afgelopen jaar heel populair geworden. Gelukkig geven ze niet alleen Hardstyle feesten dus is voor ieder wat wils. Ga zo door Q-dance!”



Ava FuchsNaam:Ava Fuchs

Leeftijd: 19

Gaat naar Q-dance feesten sinds: DefQon.1 Festival 2005, sindsdien verslaafd aan feesten!

Waarom ga je naar Q-BASE?

“Ik ga naar Q-BASE omdat het vorig jaar helemaal geweldig was. Het terrein is echt top; een beetje underground met al die bunkers. Het straalt echt een bepaald sfeertje uit.

Het dag en nacht concept vind ik ook helemaal geweldig. Gewoon 16 uur lang feesten, je ziet het nacht worden en ’s morgens sta je gewoon nog steeds los te gaan! Natuurlijk speelt de muziek ook een grote rol; ik ga vooral voor de Hardstyle. Ik vind het ook erg leuk dat er voor iedereen wat is en last but not least zijn er natuurlijk superveel bekenden daar wat de sfeer helemaal top maakt.  Ik heb er echt gruwelijk veel zin in!”


Wat denk je er te vinden en te gaan doen?

“Sowieso ga ik er veel vriendjes en vriendinnetjes zien en waarschijnlijk ook mensen uit het buitenland die je natuurlijk niet iedere week ziet. Het is altijd gezellig met de echte dance liefhebbers. Verder zal ik vooral in bunker 4 te vinden zijn. Ik vind de line-up daar echt super: Showtek en Scantraxx! In Bunker 4 draaien toch wel de meeste favorieten van me; ik verwacht dus weer top setjes te gaan horen.”


Hoe verklaar jij het succes van Q-dance?
“Q-dance heeft gewoon alles in huis om feesten tot een succes te maken. Je merkt gewoon dat ze kwaliteit voorop stellen. De organisatie zit top in elkaar, ze werken alles tot in de puntjes uit en je ziet dat ze zich ieder jaar weer verbeteren. Ze weten daar echt wat de partygangers willen en spelen hier perfect op in.”



Christiaan van DalenNaam: Christiaan van Dalen

Leeftijd: 22

Gaat naar Q-dance feesten sinds: 2003, begonnen met de eerste grote Qlimax in het Gelredome. Ik wilde al eerder naar Defqon 2003 gaan maar was toen helaas nog geen 18 helaas.


 Waarom ga je naar Q-BASE?

“Q-BASE kijk ik al naar uit sinds het vorig jaar afgelopen was. Ik vind het een supergoed concept! Veel verschillende muziekstijlen, supervette locatie, snoeihard geluid, mensen uit vele verschillende landen die allemaal aan het genieten zijn van dezelfde muziek en natuurlijk zijn er ook veel vrienden en favoriete DJ’s te zien en te horen.”


Wat denk je er te vinden en te gaan doen?

“Ik weet zeker dat het een topfeest wordt, het is voor mij persoonlijk al twee jaar het hoogtepunt van het festivalseizoen. Die sfeer daar is ongeëvenaard, locatie is gewoon magisch. Ik weet zeker dat het een topdag en -nacht gaat worden, met veel vrienden en vriendinnen, supergoede muziek, lasershows, enzovoorts, enzovoorts…”


Hoe verklaar jij het succes van Q-dance?

“Q-dance heeft eigenlijk alles vanaf het begin goed geregeld, mooie shows, mooie decors, goed geluid, goede catering en dat allemaal voor een goede prijs. Álles is gewoon tot in de puntjes geregeld! En er was een grote behoefte aan een organisatie die iets met de hardere stijlen ging doen en daar hebben ze heel slim op in gespeeld.”



De voorspelling van Ibo lag niet ver van de reacties van Jordi, Ava en Christiaan. Het lijkt erop dat Q-dance inderdaad als geen ander haar eigen doelgroep kent. Dat verklaart waarschijnlijk ook het feit dat de feesten van Q-dance in de loop der jaren razend populair zijn geworden onder haar bezoekers. Bovendien vinden we Q-dance steeds vaker terug op andere festivals en als co-organisator van andere feesten. We vroegen Ibo naar een verklaring voor dit succes.


Q-dance is klein begonnen met clubfeesten in onder andere De Hemkade. Later ging het wat groter richting Heineken Music Hall, Silverdome en Thialf om te eindigen met grote klappers zoals DefQon.1 Festival, In Qontrol en Qlimax. Daarnaast hosten jullie stages op grote feesten en festivals zoals Mystery Land en Tomorrowland en zijn jullie mede-organisator van Dominator en The Streetparade Zurich.  Hoe verklaar jij zelf het succes van Q-dance?

“We zijn een aantal jaar geleden begonnen met het organiseren van feesten met een motto: Feest om het feest! Dat is altijd onze drijfveer gebleven en de passie om elke keer te verbeteren en met Q-dance op een hoger niveau te komen heeft ons doen groeien.”


Hoe verklaar je het succes van de hardere dancestromingen op dit moment?

“Dat is niets van dit moment specifiek, harde muziek is altijd ‘succesvol’ geweest. Veel mensen willen na een week hard werken of studeren gewoon lekker los gaan in het weekend. Dat gaat nou eenmaal lekker op een beukende beat. “


Naast de harde stromingen is er, jawel, ook een Minimalstage aanwezig met onder andere Ille Bitch en De Man Zonder Schaduw. Is dat niet… Gewaagd op een festival waar in de beginsel de hardere stromingen centraal staan?

“Naast de harde muziek zijn wij zelf fans van veel soorten dance, waaronder ook de muziekstijlen die niet direct met Q-dance geassocieerd worden. Op Q-BASE kunnen wij hiermee experimenteren, gebleken is dat dit zeer gewaardeerd wordt. Ook is het lekker om veel afwisseling te hebben op een langdurig festival.”


Tot slot: wie moeten wij zeker gaan zien op Q-BASE en waarom?

“Ik zou de Partyscene lezers, waarvan ik vermoed dat het niet zomaar voor de hand ligt, graag willen uitnodigen om met de ogen dicht en de handen in de lucht om 2:00 uur bij Technoboy te komen vlammen. Ik denk dat er stiekem in iedereen een beuker schuilt... Tot zaterdag!”


Q-BASE 2007: From Daylight Into Darkness


Q-BASE vindt op zaterdag 8 september 2007 plaats op Airport Weeze, net over de grens in Duitsland. Kaarten zijn, als je snel bent, nog voor €42, 50 te koop bij TicketBox en TicketOnline.


Check voor de line up, de lokatie een routebeschrijving en meer informatie op de Q-BASE website.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws