PS interview: Louie Vega

Partyscene Redactie | 14 augustus 2007
headlines

Louie Vega is samen met Kenny Dope Gonzales actief als Masters At Work, maar heeft het er in zijn eentje ook maar druk mee. Hij heeft net een nieuwe mix cd afgeleverd voor het houselabel Defected en onlangs verscheen er ook een film over zijn oom, de legendarische salsa- en latin zanger Hector Lavoe. De kleine man vertelt over zijn invloeden, zijn oom en natuurlijk de nieuw mix cd.

louie vegaNaar wat voor muziek luisterde je toen je opgroeide?

Louie: “Ik heb een latin achtergrond, dus salsa muziek was een groot deel van de tijd dat ik opgroeide. Ik had een hele beroemde oom, Hector Lavoue, een hele goede zanger. Maar ik luisterde ook naar Elton John, Steely Dan, Stevie Wonder en ik kreeg ook veel invloeden mee van mijn zussen die naar clubs gingen, in de late jaren 70 en 80. Zij brachten veel platen voor me mee van Zanzibar, The Loft, Paradise Garage en The Gallery.”

Ben je wel eens in een van die clubs geweest?

Louie: “Ik ging naar The Garage toen ik 15 jaar was. Ik herinner me nog wat Larry Levan draaide toen ik er voor het eerst kwam, hij draaide Candido – Thousand Finger Man, Street Player – Chicago. Veel platen die ons nu beïnvloeden werden in die clubs gedraaid. Ik draai ze zelf ook nog steeds.”

Was Larry Levan een voorbeeld voor je?

Louie: “Ja, dat was hij zeker. Voor mij als dj, producer en remixer. Hij remixte en produceerde bakken vol goede platen: The Beach Boys, Grace Jones, Gwen Guthrie en zelfs Mick Jagger.”

Misschien heb je nu dezelfde status bereikt als hem?

Louie: “Ah man, ik denk dat ik zelfs nooit in zijn buurt kom. Maar er waren meer te gekke dj’s in die tijd, zoals Tony Humphries in de Zanzibar. De manier waarop hij draaide was in New York verbluffend. Het draaide toen allemaal om de grote clubs en de sound systems. Er waren iets van 15 grote clubs met allemaal te gekke dj’s. Tussen 1985 en 1990 draaide ik in alle top clubs van New York. Ik was 20 jaar en draaide iedere vrijdag en zaterdag voor 2500 tot 3000 mensen.”  

louie vega

Draaide je alleen house?

Louie: “Toen wel, maar daarvoor draaide ik latin, hiphop, reggae en r&b door elkaar. In 1987 ontmoette ik Todd Terry en we trokken toen veel op. Hij zei toen dat hij veel platen had en vroeg me ze te mixen. Als je naar zijn eerste platen kijkt, dan zie je mijn naam er ook op staan. Platen als Just Make That Move, The Beat Goes On en Give Yourself To Me. We werden hele goede vrienden.”

Een van je eerste labels was het inmiddels legendarische Strictly Rhythm. Was dat label de start van je carrière, zeker met tracks als Beautiful People?

Louie: “Als houseproducer zeg ik daar zeker ja op. Strictly Rhythm gaf me de kans om veel van de ideeën die ik had uit te brengen. Mark Finkelstein was de man achter de schermen, maar ook Gladys Pizarro was een groot creatief brein. Ik belde ze soms midden in de nacht op met ideeën of vette nieuwe platen die ik had. Een van die platen was dus Beautiful People, dat ik schreef met India, Lem Springstein en Dereck Whittaker, maar ook Deep Inside. Dat was een fantastisch moment.”

Er gaat ook een gerucht dat een opkomende superster dj je destijds ergens mee geholpen heeft…

Louie: “Het is grappig dat dit zo’n kleine wereld is. Ik had een sample en ik ging naar een studio, waar een jonge man een piepkleine studio in zijn huis had, me uit de brand geholpen heeft. louie vegaDie jonge engineer die mee werkte aan mijn nummer, bleek Erick Morillo te zijn. De jonge Erick Morillo deed mijn nummer. Hij was mijn engineer op Deep Inside. Hij blies de track enorm op en ik kon dat haast niet geloven. Ik gaf het nummer aan Strictly Rhythm voor bijna niets en het heeft het geweldig gedaan.”

Welke producers of dj’s zetten op dit moment de standaard, in jouw opinie?

Louie: “Ik hou ervan als mensen creatief zijn. Henrik Schwarz, Dennis ferrer, Ame, Mr V, Alix Alvarez, Will Rodriguez, Frank Roger en Joe Clausell. Die mensen komen allemaal met hele sterke ideeën. Op meer mainstream niveau zijn dat Bob Sinclar en Martin Solveig. Er is veel muziek en het is aan de dj om een eigen stijl te ontwikkelen en de dj moet muziek zijn ding maken. Dan ben je een goede dj."  

Hoe zou je je eigen sound willen omschrijven?

Louie: “Dat is lastig, omdat veel mensen mij als een latin dj omschrijven. Maar ik draai niet alleen latin, maar ook veel soul, Braziliaanse muziek en jazz, maar ook minimal. Ik heb alles gedaan de laatste jaren. Ik draai muziek waarvan ik voel dat die me raakt. Het gaat er ook om hoe je een bepaalde plaat draait, daarmee kun je je publiek echt bespelen.”

Je hebt net de nieuwe Defected In The House gemixed, voor Defected. Wat heb je gedaan?

Louie: “Ik ben erg trots op Louie Vega In The House. Ik heb veel verschillende stijlen house bij elkaar gezet. Het heeft me zeven dagen gekost om alle platen uit te kiezen. Het is echt een te gek pakket met coole platen. De eerste cd begint redelijk agressief en is echt een feest cd, met hele hete zomertracks. Ik ben echt met een knal begonnen en vanaf daar gaat het vanzelf verder. Er staan veel exclusieve tracks op en speciale versies van nummers. Ik heb ook een remix gemaakt van Mi Hente, een nummer van mijn oom. Die is alleen nog niet uit.”

louie vega

Er is nu toch ook een film over je oom?

Louie: “Ja, deze zomer, met mark Anthony en Jennifer Lopez. Mark speelt mijn oom en de films gaat over het leven van mijn oom. De film heet El Cantante (de zanger) en mijn oom stond bekend als de zanger onder de zangers. Hij was heel erg getalenteerd en bracht salsa muziek in de jaren 70 en 80 echt naar de voorgrond. Hij werd geproduceerd door Willy Cologne en samen zijn ze echte legendes. De film is op 1 augustus uitgekomen en de plaat staat dus op de In The House mix.”

Je bent er dus maar druk mee…

Louie: “Op dit moment ben ik druk aan het touren en samen met Kenny (Dope) werken we aan nieuw Masters At Work materiaal. Daar zijn we beiden erg enthousiast over. We hebben onze hit Love and Hapiness geremixed en we zijn terug bij Strictly Rhythm. Dat is echt te gek.”

Meer info vind je op www.defected.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws