Kitesurfen gevaarlijk?

Partyscene Redactie | 6 augustus 2007
headlines

kitesurfen 

Nu steeds meer Nederlanders de wereld van het kitesurfen hebben ontdekt wordt het niet alleen steeds drukker op de Nederlandse wateren, maar ook gevaarlijker. Om het aantal ongelukken terug te dringen, moeten beginnende kitesurfers eerst een theorie- en praktijkcursus volgen. Dat stellen de Nederlandse Kitesurf Vereniging, het Watersportverbond en de Stichting Consument en Veiligheid. 

Gevaarlijk

Uit cijfers van Consument en Veiligheid blijkt dat jaarlijks tientallen kitesurfers in het ziekenhuis belanden. Sinds 2003 zijn vier kitesurfers om het leven gekomen. Het Watersportverbond schat dat ongeveer 10.000 mensen regelmatig het water opgaan met een kite en dat aantal stijgt. "Zeker deze zomer zijn er veel mensen die kitesurfen, omdat het bijna elke dag stevig waait", zegt Vincent Velema van het Watersportverbond. Ook beginners kunnen nu nog ongestoord het water op, zonder dat ze ooit geleerd hebben om een kite onder controle te houden. "Het is en blijft een risicovolle sport, zelfs als je wel goed getraind bent", benadrukt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. "Je bent zo afhankelijk van de wind en van goed materiaal. Tientallen surfers belanden jaarlijks op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis doordat ze tegen rotsen botsen of op de pier belanden."

De Nederlandse Kitesurf Vereniging constateert dat de afgelopen jaren het surfmateriaal een stuk veiliger is geworden, maar dat het desondanks op het water juist gevaarlijker is. Op veel plaatsen is kitesurfen verboden, waardoor het op de plekken waar het wel mag steeds drukker wordt.

Verplicht diploma voor kitesurfers dus........

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws