How to buy… je eigen eiland!

Partyscene Redactie | 29 juli 2007
headlines

eil

Over een wit zandstrand wandelen zonder iemand tegen te komen. Met je blote billen onder jouw eigen palmboom liggen. En absolute privacy. Een onmogelijke droom? Het kost een zak centen, maar het is mogelijk: je eigen drijvende paradijsje.

Het prijskaartje

Ze worden gewoon aangeboden bij de makelaar: privé-eilanden. En dan hebben we het niet over een zandbak met een beetje begroeiing. De meeste eilanden zijn al eerder in mensenhanden geweest en daarom voorzien van accommodatie, elektra en, het allerbelangrijkst op een eiland: een drinkwaterreservoir. Het aanbod varieert van zo’n 50.000 euro voor een eilandje met blokhut en steiger in de Vinkeveense Plassen tot het droomeiland dat vorig jaar op de eerste plaats van de duurste-eilanden-ter-wereld-lijst van zakenblad Forbes prijkte: La Isla de sa Ferredura ten noorden van Ibiza. Een paradijs met een witte villa met huisbioscoop, professionele keuken, zwembad met spa, gastenverblijven en een landingsplaats voor helikopters. Prijskaartje: bijna 40 miljoen euro. Daartussenin vind je eilanden in allerlei soorten en maten. Prijzen hangen uiteraard af van de ligging, grootte en eventuele accommodatie, maar ook van de exclusiviteit. In de Filippijnen bijvoorbeeld mogen eilanden alleen nog worden verkocht aan de Filippijnen zelf. Het handjevol eilanden dat al in niet-lokale handen was, is daardoor gigantisch in waarde gestegen. Sowieso is een eiland een prima investering. Zo worden eilanden in de Cariben elk jaar gemiddeld dertig procent meer waard.

De zoekopdracht

Heb je eenmaal je budget bepaald, dan is het belangrijk om te bedenken wat je wilt. Zoek je een aanlegplaats voor je jacht, een verstopplek voor de nietsontziende paparazzi of gewoon een hang-out om een paar weken per jaar vakantie te vieren? Ben je een survivor die kan overleven met een kampeerset en een paar flessen water of ben je meer een Temptation Island-typje dat zich graag met luxe omringt? Stem daar de locatie van je eiland op af. Hoe meer afgelegen, hoe verder je bent van beschaving, vers drinkwater, supermarkten en mobiele netwerken. Lastig als de muggenolie opraakt! Ga je voor een Europees eiland met bijbehorende klimaatgrillen of voor de altijd zonnige Malediven? Zodra je weet in welke regio jouw eiland moet liggen, kun je een eilandmakelaar inschakelen. Een heel bekende is de Duitser Vladi, die over de hele wereld eilanden verkoopt en verhuurt. Hij raadt aan om een eiland altijd eerst te huren. Ga er een week zitten en kijk hoe het bevalt. Word je gek van eenzaamheid en het idee dat de eerstvolgende boot je pas over zoveel dagen komt oppikken, dan weet je dat je een eiland dichter bij de bewoonde wereld moet zoeken.

Voet aan wal

Eilandmakelaars bieden hun eilanden aan via websites. Ben je serieus geïnteresseerd, dan sturen ze je foto’s en plattegronden van Bountyparadijzen waarvan ze hopen dat je er verliefd op wordt. De volgende stap is om een kijkafspraak te maken en je toekomstige eiland te verkennen. Hier gaat het vaak mis. Door de hitte en de idyllische omgeving happen mensen bij het zien van de eerste palmboom al enthousiast toe. Vervolgens zitten ze opgescheept met een eiland waar mensen blijken te wonen die het vertikken om te moven, waar geen waterput te hakken valt of waar de golven zo op het strand beuken dat dit om de zoveel tijd wordt weggeslagen. Neem een eigen makelaar mee en wees zelf ook kritisch en denk praktisch. Test of je bereik hebt met je mobiel. Check mogelijke aanlegplaatsen voor een boot. Als de kust rotsig is, kun je alleen met een klein bootje aanleggen en is je eiland onbereikbaar tijdens stormen. Nog een detail: is er een mooie stek aan de westkant om naar je eigen zonsondergang te staren of zijn er alleen scherpe rotsen? Heb je vanuit je villa een goddelijk uitzicht of wordt dat geblokkeerd door heuvels?

langeiland
eigen eiland

Bureaucratie

Let ook even op het bestemmingsplan. Sommige autoriteiten geven geen bouwvergunning af zodat je droomvilla ook altijd een droom zal blijven. Soms is er een verborgen clausule in het koopcontract die stelt dat je alleen recht hebt op het eilanddeel dat bij vloed boven water blijft. Dat houdt in dat de stranden niet van jou zijn en dat

je daar ook nog eens toeristen moet tolereren. In het ergste geval wonen er zelfs mensen op je eiland die daar volgens een of andere wet recht toe hebben. Lokale wetten kunnen zo complex en frustrerend zijn dat het handig is om een goede makelaar te hebben die daarmee kan dealen. Sommigen gaan zo ver in hun service dat ze je ook helpen met een bouwplan en het inhuren van een betrouwbare aannemer. Voor twintigduizend euro bouw je een waterreservoir en voor zo’n tweeduizend euro heb je al zonnepanelen op je dak.

Eindelijk!

Je bent officieel eigenaar van een eiland dat helemaal is ingericht naar jouw smaak. Af en toe pak je met een groepje dankbare vrienden het vliegtuig om te kunnen duiken in je eigen zwembad, te wandelen over je eigen strand, de muziek op tig decibel te zetten zonder dat de bovenburen woedend over hun balkon hangen en te genieten van al die privacy. Gefeliciteerd. Je bent een van de happy few, die kleine groep geluksvogels die achteloos kan zeggen: “Dit weekend? O, dan zit ik op mijn eiland.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws