PS Interview: Jean & Marcello

Partyscene Redactie | 27 juli 2007
headlines

Met dj Jean en Marcello out in the open

Er staat iets moois te gebeuren. Iets moois én iets goed. Iets waar zo zoetjesaan iedereen, maar dan ook iédereen aan toe is. Op vrijdag 3 augustus, tijdens de Amsterdamse GayPride, slaan twee van Nederland’s grootste dj’s de handen ineen om een fluwelen vuist te maken voor vrijheid en tolerantie. Op het Amstelveld, één van de mooiste locaties van de hoofdstad, vindt dan vanaf zeven uur ’s avonds Celebrate iT plaats, oftewel: dé party for freedom & tolerance. Aan de vooravond van deze belangrijke happening vertellen dj Jean en Marcello in een tête a tête over het hoe en waarom van Celebrate iT.

Tekst: Mick Boskamp

Vraag: waarom?

Celebrate iT
Marcello: ‘Laten we het eerst over de locatie hebben. Het Amstelveld is de mooiste plek van Amsterdam en we zijn dan ook super happy dat we daar met Chemistry nu drie keer per jaar een feest mogen geven. Op Koninginnedag en tweemaal tijdens de GayPride. Op zaterdag 4 augustus vindt de GayPride Summerjam plaats, met o.a. Dimitri en Victor Coral, en de vrijdag daarvoor staan Jean en ik achter de draaitafels. We vonden dat we op die 3e iets bijzonders moesten doen. Iets waar we samen écht achter staan. Een gebeuren dat letterlijk out in the open moet. En zo werd het idee voor een muzikale boodschap geboren.

Jean: ‘Tijdens Celebrate iT willen we het publiek mee terug nemen naar de nineties, een tijd dat niemand, ongeacht seksuele voorkeuren, zich bedreigd voelde in de clubs en op straat. Je zou de jaren negentig qua vrijheden kunnen vergelijken me de sixties. Als je die periode van 15, 10 jaar geleden afzet tegen nu, dan is dat gevoel volledig omgeslagen. De gezelligheid op straat is geen fractie meer van wat het geweest is.

Marcello: Om een voorbeeld te geven. Laatst stond ik met mijn vriendin te zoenen op straat en een beetje plezier te maken, te lachen. Kwam er een agent aan, want dat mocht niet. Toen ik bij wijze van vriendschappelijk gebaar een hand op zijn schouder wilde leggen, sloeg hij volledig op tilt. Zijn agressieve reactie was volledig over the top.Foto: Dennis Branko

Jean: De accenten liggen anders. Het hele ‘leven en laten leven’ gevoel is weg.  Het politieapparaat is agressief, de mensen zijn agressief en de gezelligheid is weg. Kijk naar de gay-scene toen en nu. Vroeger kon je in de zomer in je leren stringetje midden in de nacht naar huis lopen. Je kreeg misschien een paar opmerkingen, maar daar bleef het bij. Als je dat nu zou doen, zou je je leven niet meer zeker zijn. Ik denk dat je nu zelfs als hetero een bepaalde houding aan moet nemen. Om maar te laten zien dat je niet gay bent.

Marcello: Waarom we het Celebrate It hebben genoemd is niet alleen omdat Jean en ik in die club ooit samen en apart furore hebben gemaakt. Maar meer omdat in de iT juist alles en iedereen in grote harmonie feest vierde.

Jean: Er kwamen criminelen, hoeren en shoarmaboeren. Gemixt met hippe, artistieke mensen, beroemdheden, mensen uit de provincie en dat alles in de kleuren zwart, wit en geel. Wat in de iT kwam, was een voor- én toonbeeld van ultieme tolerantie.

Vraag: hoe?


Jean: Dance muziek is een genre dat verbroedert. Een genre dat iedereen mooi vindt. Dat zie je over de hele wereld. En toch merken we dat het op de een of andere manier aan het mis gaan is. Daar willen met deze party nu eens echt bij stil staan. Door in beweging te komen.

Marcello: We zullen alles door elkaar gaan draaien. Hip hop, platen als ‘Back By Dope Demand’, maar ook echte gay houseklassiekers.

Jean: Het zijn niet alleen maar classics die voorbij komen. We willen niet verzanden in nostalgisch geneuzel. Ook muziek van nu komt aan bod. Want we willen niet terug naar toen. We willen dat toen weer nu wordt.

Marcello: Het feest is gratis, dus ik zou zeggen: komt allen. In je meest extravagante outfit. Je zult een boel gelijkgestemden tegen komen…

www.chemistry.nl

Beelden van de iT

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws