PS Interview: Benjamin Bates

Partyscene Redactie | 20 juli 2007
headlines

Onlangs is het langverwachte nieuwe album Recyclomania van Benjamin Bates officieel uitgekomen. Zijn tweede album is een persoonlijk en dansbaar document geworden dat er in slaagt zoveel mogelijk verschillende gemoedstoestanden op te roepen. Bates schreef, arrangeerde, speelde, zong, produceerde en mixte het album zelf samen met zijn studiopartner Marco Verkuijlen. Tijd voor een gesprek dus.

Tekst: Frank Böhm

Door welke muziek ben je als tiener muzikaal beïnvloed?


Dat was voornamelijk synthesizer pop en rock. Omdat ik in aan het eind van de jaren tachtig tiener was, heb ik zowel de opkomst van 'grunge'-rock als die van housemuziek meegemaakt.

Vertel eens wat meer over je bandjes verleden, wat deed je precies en

waarom ben je overgestapt?

Het voelde niet echt als een overstap hoor. Ook toen ik in bandjes speelde was ik heel erg gecharmeerd van elektronische muziek. Ik draaide in die tijd ook al in cafés en op schoolfeesten. Eigenlijk vond ik alles wat met muziek te maken had leuk, en deed ik alles wat ik kon om zo veel mogelijk creatief bezig te zijn. Ik schreef ook altijd muziek voor de bandjes waar ik in speelde, en had thuis een synthesizer waarmee ik experimenteerde met het maken van geluiden en het programmeren van beats. Toen ik later de mogelijkheid kreeg om met Marco V de studio in te gaan heb ik die dan ook met beide handen aangenomen.
Benjamin Bates
Wat deed je voor werk voor je producer/dj werd?

Ik zat nog op school toen ik met Marco besloot om fulltime muziek te gaan maken. Ik heb wel verschillende bijbaantjes gehad (vooral in de horeca) maar dat was alleen in het weekend.

Wat zijn je aspiraties met deze cd en optredens in het buitenland?

Zo heb ik er eigenlijk helemaal nog niet over nagedacht. Ik wil met mijn muziek eigenlijk vooral aan andere mensen laten horen hoe ik me voel. Natuurlijk is het leuk om veel op te treden, en ook reizen vind ik erg leuk, maar dat is nooit een doel voor mij geweest.

Hoe heb je leren produceren en zingen?

Produceren hebben Marco en ik van elkaar en van onszelf geleerd. Dat ik mijn eigen nummers zing komt vooral omdat ik het heel moeilijk vind om mijn gevoel aan iemand anders uit te leggen. Ik merkte dat de originele zangpartij die ik zelf in had gezongen als voorbeeld toch vaak beter weergaf wat ik bedoelde dan een ingezongen stuk van een zanger of zangeres die technisch veel beter was als ik. Het gaat volgens mij ook vooral om wat je wilt zeggen met een nummer en waarom, dan om hoe je dat precies doet.

Benjamin Bates

Met welke producer zou je nog eens een track willen maken en waarom?

Mijn held is op dit moment zonder twijfel Anders Trentemoller.

Wat vind jij de beste sample aller tijden en waarom?

De beste sample aller tijden? Daar kan ik geen zinnig antwoord op geven. Ik ben juist helemaal niet zo van de samples. Ik vind het altijd tenenkrommend om iemand voor de honderdduizendste keer die 'and Jack had a groove' stem of iets dergelijks te horen gebruiken.
Benjamin Bates
Heb je nog een persoonlijke favoriete track op het album?

Dat vind ik altijd zo moeilijk... Uiteindelijk ben ik denk ik het meest trots op “Note to self#1” en “Forever Running”, vooral omdat ik bij het horen van die twee platen precies weer het gevoel krijg wat ik had toen ik de muziek schreef. Dat ik voor mij toch nog steeds de grootste uitdaging.

Wat vind je ervan dat “On my feet” het Dance4Life anthem van 2007 is geworden?

Daar ben ik uiteraard heel blij mee. Ik vind het een heel belangrijk doel waar zij voor strijden, en wil me daar graag voor inzetten!

Wat vind je van de electrohouse hype die op dit moment door Nederland waait?

Het is niet de eerste hype die we meemaken en ook zeker niet de laatste Je kunt er eigenlijk alleen maar je schouders over ophalen. Het leuke is wel dat je ziet dat de meeste hypes worden geboren uit veranderingen in de techniek. Op dit moment die je dat de meeste producers van de populaire electro-house dezelfde plugins en soft-synths gebruiken. Zo ontstaat dan de 'sound' van een moment: de hype. Het is soms best lastig om op het technische vlak wel met de ontwikkelingen mee te gaan zonder te vervallen in de standaard geluidjes en andere dingen van het moment.

Tenslotte, in hoeverre geeft je tweede album het gevoel van deze tijd weer vind je?

Ik denk dat je qua productie wel kunt horen dat het in deze tijd gemaakt is, maar het ging er mij juist om dat het goed weergeeft wat ik op dit moment belangrijk vind, wat me bezighoudt. We leven in een hele interessante tijd, waarin mensen steeds meer over zichzelf ontdekken en steeds duidelijker de kansen zien die we hebben. Dat is voor mij een veel belangrijker aspect van deze tijd dan de laatste electro-house kraker.

www.benjaminbates.nl

www.recyclomania.com

Foto’s door Joey Lawrence

Benjamin Bates - On My Feet

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws