PS interview: Stephan Bodzin

Partyscene Redactie | 3 juli 2007
headlines

De Duitse producer Stephan Bodzin werkte tot voor kort als producer voor artiesten als Thomas Schumacher, Marc Romboy, Oliver Huntemann en maakte ook tracks voor het Gigolo label van DJ Hell. Maar sinds een jaartje laat hij vooral zijn eigen gezicht zien en scoren zijn ijzersterke producties ook solo hoge ogen. Onlangs verscheen zijn debuutalbum Liebe Ist, met daarop fraaie, warme en uiterst melodieuze techno. Vorige maand deed hij met zijn tour ook al Utrecht aan.

Tekst: Jesse Voorn

stephan bodzinStephan: “Bedankt dat je even belt. Ik zit nu met Marc Romboy in de studio, voor wat nieuwe tracks, maar we zitten helemaal vast. Een kleine pauze verdienen we wel, hahaa.”

Mooi zo. Hoe is het om nu zelf eens in de spotlights te staan?

Stephan: “Het is eigenlijk heel geleidelijk aan gegaan. Ik was jarenlang de man achter de artiesten en ik heb altijd gezegd dat ik geen entertainer ben, maar gewoon een producer en een geluidstechnicus. Maar na mijn eerste solo release op Systematic (het label van Marc Romboy, red) begon dat te veranderen. Mensen wilden me ineens boeken. In het begin zei ik daar nee op, maar het aantal aanvragen werd zoveel, dat ik overstag ben gegaan. Ik heb in twee maanden leren draaien. Ik was er iedere dag van 8 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ’s middags mee bezig. Na drie echte dj-sets was ik verbaasd en enthousiast. Toen begon ik me echt een solo artiest te voelen.”

Werk je nu alleen nog maar in je eentje?

Stephan: “Ik ben toen in ieder geval gestopt met al mijn losse projecten. Dat komt door het deejayen, want dat neemt veel tijd in beslag. In de weekenden draai ik over de hele wereld in door de week zit ik in de studio. Ik werk nog steeds wel samen met anderen, maar veel minder. Zeventig procent van wat ik nu maak is mijn eigen werk.”

Hoe voelt het om een superster dj te zijn?

Stephan: “Hahaa, bizar. Het is een tweede leven voor me geworden. Ik heb heel erg veel plezier en het is enorm inspirerend. De mensen met wie ik altijd werkten vertelden met altijd wel hoe hun weekend draaien was, maar nu ervaar ik dat zelf. Het is ook te gek om je eigen tracks te draaien. Voorheen draaiden anderen mijn werk.”

stephan bodzin

Je werd er niet ineens verlegen van?

Stephan: “Nee, daarvoor zit ik ook al te lang in het vak. Ik ben oud genoeg om kalm te blijven, zelfs nu ik succes heb. Ik ben wel iets veranderd denk ik. Ik heb een tweede kant van mezelf ontdekt. Op het podium ben ik echt een freak en ga ik als een gek tekeer. Dat doe ik thuis niet. Soms een heel klein beetje als ik alleen in de studio zit. Ik heb nu echt de volledige vrijheid om te doen en laten wat ik wil.”

De nieuwe Stephan Bodzin is cool…

Stephan: “Ik wist niet dat ik het in me had en heb mezelf ook wel verrast. Ik werk in eerste instantie gewoon aan muziek die ik zelf cool vind en ga vanaf daar verder. Als een track af is zeg ik, dit is mijn track en je vindt hem cool of je haat hem. Ik ga er echt niets meer aan veranderen. stephan bodzinOp mijn album wilde ik ook tracks maken die ik zelf kon draaien, met die insteek ben ik er aan begonnen.”

Is je manier van produceren veranderd, nu je zelf ook draait?

Stephan: “Het is wel veranderd, maar heel langzaam. Ik denk inderdaad dat ik wel invloeden uit het draaien meegenomen heb in mijn muziek. Vroeger maakte ik nummers en wist ik niet altijd of ze goed waren. Nu kan ik de tracks eerst testen op de dansvloer en dan weer aanpassen waar nodig en ze beter maken. Je ziet de reacties van het publiek en dat is prachtig.”

Je hebt een heel eigen sound. Hoe heb je die gekregen?

Stephan: “Door hard te werken. Met Schumacher en Huntemann maakte ik meer harde techno, met weinig melodie, maar melodieën hebben altijd in mij gezeten en die zijn er op een gegeven moment allemaal uitgekomen in mijn solo werk. Maar sounds veranderen altijd en ik ga altijd door naar de volgende stap. Ook je eigen tracks moeten anders zijn dan eerst, anders loop je vast.”

Nou ja, als het werkt…

Stephan: “Ja, ik weet het, de verleiding is groot, maar dat zou te makkelijk zijn. Het zou een jaar kunnen werken, maar dan word je gebrandmerkt met die sound en dat is heel gevaarlijk. Ik kijk altijd naar nieuwe wegen, naar wat me grijpt. Als ik langer dan twee dagen aan een nummer moet werken, dan weet ik dat het fout is. Als je een maand aan een nummer werkt dan is het niet fris meer. Het moet snel gebeuren. Ik wil niet perfect zijn. Muziek moet spontaan en fris zijn en zolang het maar goed klinkt in de clubs, vind ik het prima.”

stephan bodzin

Je draait veel, maar je treedt ook live op. Hou je van die afwisseling?

Stephan: “Ja, ik vind het te gek om beiden te kunnen doen. Maar het is een enorm gesleep met apparatuur als je live gaat, dus het hangt van de afstand af. De ervaring is hetzelfde. Live speel ik natuurlijk alleen maar eigen tracks en het is harder werken. Ik moet me meer concentreren. Ik ben een jaar nadat ik begon met draaien, begonnen met live optreden.”

Voel je jezelf onderdeel van de scene in Duitsland?

Stephan: “Yeah, natuurlijk. Ik vind het leuk om daar deel van uit te maken. Ik ben onderdeel van de Duitse electro- en techno hype van de laatste twee jaar. Tenminste, ik hoop dat ik dat ben. Ik denk dat het goed is. Ik kom uit Duitsland, dus wat kan ik eraan doen? Hahaa.”

Surf naar www.stephanbodzin.de voor meer info.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws