On the run!!

Partyscene Redactie | 2 juli 2007
headlines

hardlopen

Hardlopen is een echte feelgood-sport. Wanneer je hardloopt maakt je lichaam het hormoon endorfine aan, dat ervoor zorgt dat je je prettig voelt. Daarbij heeft onderzoek uitgewezen dat regelmatig aan lichaamsbeweging doen, zoals hardlopen, een positief effect heeft op stress. Optimaal chillen doe je rennend. Of het nu op een mooie zomeravond is of op vakantie langs het strand. Bijkomend voordeel: er is geen sport waarbij je zoveel calorieën verbrandt.

Schoenen als schokdempers

Voordat je van start gaat, is het zaak deskundig advies in te winnen. Ronald Akkermans, atletiektrainer en eigenaar van hardloopwinkel Runnersworld in Rotterdam: “Knieblessures, blessures aan schenen, achillespezen, heupen en de onderrug: dat zijn veelgehoorde klachten van mensen die op de verkeerde schoenen zijn begonnen. Je lichaam krijgt nogal wat te verduren als je hardloopt; bij iedere stap krijgen je gewrichten een opdonder van twee- tot driemaal je lichaamsgewicht. De juiste hardloopschoenen zorgen voor stabiliteit, demping en een goede afwikkeling van de voet.”

Hardlopen voor beginners

Ook is het handig in het begin een hardloopschema aan te houden. Daarin staat hoe je het aantal minuten dat je achtereen hardloopt opbouwt. Dit soort schema’s vind je bijvoorbeeld bij gespecialiseerde loopwinkels of op www.runinfo.nl en www.runnersworld.nl. Begin je training altijd met een warming-up. Dat vermindert de kans op blessures en je lichaamstemperatuur gaat omhoog, waardoor de training uiteindelijk meer effect zal hebben. Je kunt opwarmen door in een stevig tempo te wandelen, afgewisseld met wat sprintjes. Doe dat na je training ook, de zogenaamde cooling-down. Geen zin om in het allemaal in je eentje uit te zoeken? Veel sportscholen organiseren loopclubjes, waarbij je in groepsverband aan de slag gaat.

De machtige marathon

Je kunt je hardloopacties beperken tot een rondje om het park, maar de echte fanaat wil presteren, bijvoorbeeld door een marathon te lopen. Het voordeel van een marathon is dat iedereen eraan mee kan doen, omdat je in je eigen tempo kunt lopen. Er geldt wel een tijdslimiet, maar die is ook voor niet-topsporters haalbaar. Daarbij kun je er vaak ook voor kiezen om de helft of een kwart van de totale afstand te lopen. Het is uiteraard wel van belang dat je goed traint voor een marathon. Het is niet overdreven als je daarmee een jaar van tevoren begint. Er zijn mensen die zonder al te veel training een marathon uitlopen, maar die wandelen waarschijnlijk een groot deel. Of ze storten halverwege in. Daar gaat je image...

hardlopen

De leukste marathons in het buitenland op een rij

1) Marathon New York: de beroemdste marathon. Als je tijdens het rennen celebrities wilt zien zweten is dit dé marathon. P. Diddy, Oprah, prins Willem-Alexander deden eerder al eens mee.

2) De Honolulu-marathon: je loopt langs witte zandstranden en over oude vulkaankraters. Daarbij geldt er geen tijdslimiet en dus worden er langs de route regelmatig langdurige stops georganiseerd in de vorm van een picknick.

3) Big Five-marathon: een marathon dwars door het wildreservaat van Entabeni in Zuid-Afrika, waar niets tussen jou en de wilde dieren staat.

4) Connemara International Marathon: een spectaculaire marathon vol beklimmingen in het groene Galway in Ierland. De Tour de France onder de marathons!

5) Eurasia Marathon: je begint aan de oosterse kant van Istanbul en rent door naar de westerse zijde, waardoor je een mooie indruk krijgt van de stad die Oost en West van elkaar scheidt.

Meer info over marathons in het buitenland vind je op: www.baobabmarathonreizen.nl.

  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws