PS interview: Groove Armada

Partyscene Redactie | 19 juni 2007
headlines

Andy Cato en Tom Findlay van Groove Armada kunnen het nog steeds. Het nieuwe album Soundboy Rock is een subtiele versmelting van house, electro, dancehall en soul en bevat naast een aantal dansvloerkrakers ook wat meer loungy nummers. Maar noem Groove Armada geen loungeband. Het duo staat in augustus op Lowlands. Partyscene sprak met Tom Findlay, die nog in Londen woont. Andy woont inmiddels in Spanje.

Tekst: Jesse Voorn

groove armadaHet vorige album was alweer even geleden. Was het moeilijk om aan deze te beginnen?

Tom: “Dat was best moeilijk ja, want we hadden ieder ook veel solo projecten lopen. We hebben ook veel getoerd en daar waren we ook helemaal klaar mee. We hebben nu ook anders gewerkt, want Andy woont in Spanje en ik in Londen. We hebben los van elkaar aan het album gewerkt en geprobeerd in te beelden wat er in elkaars hoofden afspeelde. We stuurden steeds opzetjes heen en weer per mail en dat proces van schrijven was erg leuk. Na het vorige album geloofden we het ook wel even.”

En nu is het enthousiasme helemaal terug?

Tom: “Absoluut. Dat hoor je ook echt op de nieuwe plaat, daar zit zoveel energie in. We hebben alles achter ons gelaten en zijn met een frisse kijk opnieuw begonnen. Ik geniet nu erg van het album en we gaan ook weer live optreden. De energie stroomt weer.”

Waarom wilden jullie zo graag alleen werken?

Tom: “We werkten al een jaar of acht samen en we houden allebei graag de controle over het proces. Dat is moeilijk als je samen werkt. Het was eigenlijk niet meer dan logisch dat we het nu eens zo zouden doen. De laatste weken van het proces ben ik ook naar Barcelona gegaan en hebben we samen de laatste hand aan het album gelegd. Dat was dan weer wel noodzakelijk. Bij een volgend album doen we weer precies hetzelfde. Nu is dat ook technisch heel goed mogelijk, wat vijf jaar geleden een stuk lastiger was.”

groove armada

Is de Groove Armada sound hetzelfde gebleven, ondank dat jullie meer individueel aan de tracks werkten?

Tom: “Ik denk het wel. Dat geluid is waar we beiden het meest blij mee zijn. Het is goed om samen te werken, maar je moet dan wel compromissen sluiten, soms teveel. Sommige tracks zijn nu meer van mij en andere meer van Andy, maar het heeft goed gewerkt.”

Past het album goed in de tijdsgeest van nu?

Tom: “Er zijn zoveel bewegingen in de dance, dat het vaak wel past. Onze stijl is meer klassiek, met rock, soul en rave erin. We beslaan een breed pallet aan stijlen met Groove Armada, dat is altijd onze stijl geweest. Maar we zijn nu meer een popgroep dan een danceband, terwijl dat vroeger andersom was. Dat was een natuurlijk proces voor ons en ik schaam me er ook niet voor. Maar de basis zal altijd dance zijn, zeker als we optreden of een dj-set doen. groove armadaOnze fanbase is ook nog steeds in de dancescene.”

Daar voelen jullie je nog prima thuis?

Tom: “Yeah. Het is een merkwaardige scene, maar we hebben dan ook een aparte fanscene. Onze fans lopen uiteen van vijftien jaar tot vijftig jaar en er is veel variatie. Een aantal nummers van ons zijn ook uitgegroeid tot klassiekers, zoals At The River. Dat is leuk.”

Jullie zijn lang bestempeld als loungeband. Zijn jullie daar nu een beetje uit?

Tom: “Ik denk het wel ja. Een paar tracks op Soundbou Rock zijn nog wel lekker laidback, maar we hebben wel hard gewerkt om aan dat stempel en die sound te ontkomen. Maar er zal altijd een kant van ons zijn die daar weer naar toe trekt. We wilden nu ook geen moeilijk album maken, maar een echte feestplaat, die het goed doet op de barbecue’s. Iets positiefs. Nu halen we de band weer van stal en gaan we weer op toer en de mensen aan het dansen maken.”

Is dat het idee achter jullie muziek?

Tom: “Zeker. Ik denk dat veel muziek al zo gecompliceerd is en mensen gewoon lol willen hebben. Dat willen wij ze bezorgen. We willen echt niet de wereld veranderen ofzo, dat kunnen wij ook niet. Dat is iets intellectueels.”

groove armada

Als jullie live optreden is het één groot feest dus?

Tom: “Er mag gefeest worden ja. Bovendien zijn live shows de beste manier om onze muziek over te brengen. Wij zijn zo ongeveer de beste live band ter wereld. Maar het is ook leuk om af en toe te deejayen. We zijn een stuk wereldser geworden de laatste tijd, omdat het goed gaat met de dance. Onze muziek is nu echt over de hele wereld te horen. I See You Baby is nu bijvoorbeeld een grote hit in India.”

Jullie zitten er ook nog volop in en voelen je niet een beetje de nestors van de dance?

Tom: “We worden oud, ik weet het, hahaa. Maar zo gaat dat. Daarom bekijken we het nu ook van dag tot dag. Het is voor ons nog niet de tijd om ermee te stoppen. Maar ik geef het nog iets van vijf jaar en dan wordt het wel tijd om andere dingen te gaan doen. Geen idee wat, aparte dingen. We maken geen deel uit van het systeem. Maar dance zit nu op een goed punt en er komen veel interessante dingen uit. Ik ben blij dat ik er nog deel van uit mag maken.”

Meer info vind je op www.groovearmada.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws