PS interview: Adam Beyer

Partyscene Redactie | 29 mei 2007
headlines

De Zweedse dj en producer Adam Beyer is een stevig anker in de technoscene. Zijn harde techno was van grote invloed op de scene. Niet alleen wat zijn eigen producties betreft, maar ook vanwege zijn label Drumcode. Hier in Nederland wordt ie al liefkozend Mister Awakenings genoemd, omdat ie er eigenlijk altijd draait. Komende zomer staat Adam dan ook op het Awakenings festival, maar ook onder meer op Extrema Outdoor.

Tekst: Jesse Voorn

 

adam beyerVind je het leuk om in Nederland te draaien?

Adam: “Het is altijd een heel belangrijk land voor me geweest om te draaien. Jullie hebben goede feesten en een goed publiek. Ik ben vanaf het begin bij Awakenings betrokken geweest. Ik zou het af en toe ook leuk vinden om eens in de wat kleinere clubs te spelen, maar het is goed zo. Het publiek gaat helemaal voor de muziek en dat is leuk.”

Je wordt zelfs Mr. Awakenings genoemd?

Adam: “Daar ben ik heel gelukkig mee en ik probeer die naam ook waar te maken. Alleen als ik andere muziek draai, wat rustiger, dan zijn de mensen een beetje teleurgesteld. Het publiek wil nog steeds dat ik die harde sound blijf draaien, wat goed is. Ik vind het niet erg om dat te draaien. Op andere feesten dan Awakenings kan ik wel andere stijlen in mijn sets voegen, zolang er toch maar een goede energie in zit. Maar het hangt er ook vanaf hoe laat ik draai.”

Kun je draaien wat je wilt?

Adam: “Eerlijk gezegd is Awakenings een van de weinige plaatsen waar ik me door het publiek laat beïnvloeden. Ik begrijp wat het publiek wil en ik wil zowel het publiek als mezelf plezieren.”

adam beyer

Toch draai je nu regelmatig een stuk minder hard dan eerst. Waarom?

Adam: “Kijk, ik zie het als volgt: je moet vooruit gaan in de muziek. Zeker als een stijl dood gaat. Ik kon geen goede platen meer vinden, zoals ik wil dat ze klinken, alhoewel er nu weer meer producers zijn die wat interessantere techno maken. Het is gewoon een ontwikkeling. Ik ben nooit sentimenteel geweest met muziek en ik blijf niet hangen in oude platen. Ik word zelf ook een dagje ouder. Ik doe ook niet teveel gekke trucs meer in mijn sets. Voor mij is het nu meer een muzikale reis. Het is de tijdsgeest. Het is heel natuurlijk dat alles veranderd. Maar ik hou nog steeds van harde techno en binnenkort herstart ik ook Drumcode weer.”

Was dat weg dan?

Adam: “Het was nooit weg, maar het stond de laatste jaren wel op een heel laag pitje. Er waren erg weinig releases. Dat ga ik nu weer opschroeven. Ook ga ik nieuwe artiesten tekenen en ga ik zelf weer hard aan het werk met nieuwe muziek. Ik ga me weer volop voor het label inzetten, zodat het weer terug op de kaart komt.”

Waarom was je er dan niet zoveel mee bezig?

adam beyerAdam: “Ik heb er weinig aan gedaan omdat de markt overspoeld was met dezelfde muziek. Ik ben veranderd, geïnspireerd door andere muziek. Het is goed om dat te realiseren. Het label heeft een cult status en die wil ik behouden. Ik wil geen label zijn dat alleen maar dezelfde muziek brengt. Nu is de tijd weer rijp. Drumcode paste een tijdje niet in het tijdsbeeld, maar nu wel weer helemaal.”

Kun je wat vertellen over je nieuwe artiesten?

Adam: “Nog niet. Ik heb veel artiesten gevraagd om platen voor het label te maken, maar ik heb nog geen concrete namen en afspraken. Ik kan je wel vertellen dat het erg interessant en vooral ook meer internationaal gaat worden. Mensen maken nu weer goede techno, maar er zijn nog teveel oude producers die doen wat ze altijd gedaan hebben. Maar dat respecteer ik.”

En heb je zelf al veel nieuwe tracks af?

Adam: “Ik zit op dit moment weer erg veel in de studio. Dat heb ik een hele tijd niet gedaan, onder meer omdat ik veel gefeest heb. Maar er komen ook van mijn hand weer veel nieuwe releases aan. Ik ga qua sound niet terug naar mijn eerdere releases op Drumcode, want ik hou er niet van om het verleden opnieuw te creëren.”

adam beyer

Kun je verklaren waarom jouw muziek altijd zo succesvol was en waarom de meeste techno dj’s wel platen van je draaiden?

Adam: “Rond 1995/1996 ben ik enorm geïnspireerd door mensen als Luke Slater en Surgeon, dat draaide ik veel. Ik heb toen mijn eigen versie van die techno gemaakt. Het was de juiste muziek op de juiste plaats en op de juiste tijd. Soms druk je op de juiste knop en word je deel van een stukje geschiedenis. Het was nooit de bedoeling dat het zo zou lopen.”

Zit techno op een goed punt nu?

Adam: “Ik vind van wel. Maar techno is meer dan alleen maar harde loops. Nu zijn er weer nieuwe invalshoeken, hoewel nog steeds heel erg veel hetzelfde klinkt. Ik ontdek nog steeds goede platen, maar ik zou willen dat ik weer wat meer opzwepende platen kon vinden. De scene is gezond nu en wist te overleven dankzij de hele minimal boom. Minimal heeft techno gered. Vooral bij ons in Zweden is er nu meer interesse in techno en programmeren veel clubs techno. adam beyerMaar wat ik niet begrijp is dat mensen zich zo aan minimal ergeren. Luister gewoon wat je zelf goed vindt en laat anderen dat ook doen.”

Hoe onderhoud je zelf contact met de scene?

Adam: “Ik heb altijd in de muziek en in de scene gezeten. Ik interesseer me enorm voor wat er allemaal gebeurd en internet is het perfecte middel om overal van op de hoogte te blijven. Waar mensen over praten en wat voor nieuwe platen er zijn. Ik zit veel op internet, maar ga ook graag naar feesten. Ik hou er van om van de scene te genieten en een uur of 5 of 6 op een feest rond te hangen. Ik word betaald om iets te doen waar ik van hou. Ik heb nooit gedacht dat het zo zou zijn en over vijftien jaar hou ik er nog steeds van.”

Help je jonge producers ook zoiets te bereiken?

Adam: “Zeker. Ik draai graag onbekend werk van onbekende, beginnende producers. Ik kom in Zweden veel talentvolle producers tegen, die ik ook wil tekenen. Ik wil de kids in Zweden helpen hun carrière van de grond te krijgen. Door hun tracks te tekenen en ze aan gigs te helpen. Met drumcode wil ik hen echt een platform bieden.”

Meer info vind je op www.myspace.com/adambeyer.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws