Duurzaam dansen in 11

Partyscene Redactie | 21 mei 2007
headlines

Bijna dagelijks worden er nieuwe clubconcepten in het leven geroepen. Vaak gaat het om een kopie van een reeds bestaande avond, maar soms zit er iets heel vernieuwends tussen. Zoals 'Sustainable Dance Club ', oftewel: de duurzame danceclub.

De Duurzame Dance ClubOp 14 oktober introduceerden Stichting Enviu en Doll - Atelier voor Bouwkunst - in de Off_Corso in Rotterdam een nieuwe manier van clubben,  de Duurzame Dance Club. Het event richt zich, naast hedendaagse club-lifestyle en een (inter)nationale line-up van dj's, vooral op het bewustwordingsproces van duurzame energie bij de bezoekers. De kick-off was zeer succesvol en het vervolg vindt nu plaats op 1 juni in 11 in Amsterdam.

Als informele kick-off van 'de week van duurzaam Amsterdam' vindt op 1 juni in 11 de eerste Amsterdamse duurzame dansnacht plaats. Wie denkt dat duurzaamheid een 'stoffig' item is in danceland, komt bedrogen uit. Deze speciale editie van de Sustainable Dance Club wordt met een sterke line-up van dj's en vj's een spetterende clubavond. Met tal van verleidingen voor de bezoeker en de lancering van Trees for Dance hoopt 11 bovendien 30% op water, energie en afval te besparen. De duurzame dansnacht is een initiatief van Energiebureau ARC in samenwerking met 11 en Sustainable Dance Club.

Maar wat moeten we ons nu eigenlijk voorstellen bij een 'duurzame dance club'? Donica Buisman, een van de initiatiefnemers, legt uit: "Duurzaamheid gaat over het vinden van de balans tussen het milieu, mensen en winst. Met andere woorden; hoe kan je een produkt in de markt zetten dat zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu, mensvriendelijk is ontwikkeld en bovendien winstgevend is. Het begrip duurzaamheid levert echter zeer stoffige, geitenwollensokken associaties op. En daar willen we met dit concept verandering in brengen."

Stichting Enviu ondersteunt duurzame projecten voor en door jonge professionals. Het Rotterdamse architectenbureau Doll combineert duurzaam bouwen met onderzoek en experiment. Samen ontwikkelden zij het concept van de Duurzame Dance Club. Een energie opwekkende dansvloer, toiletten die doorspoelen met regenwater. Wanden die reageren op hun omgeving en een relaxdak met windmolens en waterbassin. Het zijn slechts enkele onderdelen van de Duurzame Dance Club. "De duurzame dance club is de basis voor het ontwikkelen van deze ideeen. We zijn bijvoorbeeld met professor Han Brezet van de TU Delft begonnen met het ontwikkelen van de duurzame dansvloer. De techniek om dit soort innovatieve producten te ontwikkelen bestaat wel, maar staat nog in de kinderschoenen. Er moet aandacht aan geschonken worden en dat gaan wij met z'n allen doen.", aldus Donica.

Vj's Urbi et Orbi zorgen voor verantwoorde beelden waaraan jij een bijdrage kan leverenEen vrij vooruitstrevend plan moet je natuurlijk ook kunnen integreren in een clubavond die voor de hedendaagse clubber ook echt interessant is. Het doel is om deze avond 30% van het normale gebruikvan energie, water en glas te besparen. De keuze van de bezoeker speelt hierbij een cruciale rol. Beeldend kunstenaar Sis Josip en grafisch ontwerper Lucky Dubz brengen duurzame verleidingen die de bezoeker moeilijk kan weerstaan. Zij die dat inderdaad niet kunnen, worden rijkelijk beloond. Bovendien gooit 11 voor deze keer de keuken om. De kaart bestaat uit biologische gerechten. Aan de bar worden fair trade dranken uit bag-in-a-box geschonken en het biologisch bier van Gulpener staat op de tap.

De Sustainable Dance Club is hosted byThe Infamous Mudclub, de maandelijkse clubavond in 11. Het muzikale programma bestaat uit DJ's Josz LeBon, Monica Electronica en speciale gast DJ André Kraml (FIRM, Kompakt) uit Keulen, uiteraard per trein. Visual collectiveUrbi et Orbi zorgt op twaalf schermen voor interactieve beelden. En jij kan hieraan meewerken. Jullie worden uitgedaagd om jou do's & dont's op het gebied van duurzaamheid te fotograferen of filmen en te versturen naar greatidea@sustainabledanceclub.com. Urbi et Orbi verwerken de beste ideeën in hun visuals voor deze nacht.

Sustainable Dance Club

11

Enviu

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws