Dj-pionier Grandmaster Flash in club Rembrandt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Grandmaster Flash is pionier en uitvinder van hiphop. Dertig jaar geleden daagde hij pionier Kool Herc uit wie het beste soundsystem kon bouwen. De twee schroefden zelf bestaande apparatuur uit elkaar en bedachten nieuwe elementen die het DJs makkelijker maakten. Grandmaster Flash is uitvinder van de crossfader, een onderdeel van een mengpaneel dat tegenwoordig voor DJs onmisbaar is.

In een groot scala muziekgenres heeft Grandmaster Flash navolging, tot op de dag van vandaag. Grandmaster Flash is de eerste DJ die de draaitafels ging gebruiken als een muziekinstrument. Later zocht hij MCs bij elkaar die over zijn muziek konden rappen. Zo was hij de eerste artiest die een rapgroep vormde, The Furious Five. Deze groep heeft hits gescoord over de hele wereld.

De hit Rapture (1981), die Flash maakte in samenwerking met Blondie, is een voorbeeld van een hit die hiphop populair maakte over de hele wereld. Grandmaster Flash muziek wordt nu nog steeds veelvuldig gedraaid in clubs en op radiostations.

Vaardigheden
Met twee exemplaren van dezelfde plaat kon Grandmaster Flash een nieuw nummer maken, door de drumsolos aan elkaar te mixen. Hij herhaalde deze zogenaamde breaks door de plaat met zijn hand vooruit en achteruit te duwen. Hij noemde deze techniek 'cutting', nu beter bekend als scratchen.

Straat
Grandmaster Flash haalde zijn inspiratie voor zijn muziek van de straat. Hij werd geboren en groeide op in de Bronx, New York. In zijn studiejaren ging hij veel naar feesten en bestudeerde de DJs aandachtig. Hij ging zelf aan de slag on his dads stereo en al snel draaide hij zelf de platen op zogenaamde blockparties en op feesten in het park. Veel feesten werden buiten op straat gegeven. Op de breaks van Grandmaster Flash kwamen ook b-boys af. Zij ontwikkelde de dansstijl die nu bekend is als breakdancing.Grandmaster Flash in Eindhoven
Het is niet voor het eerst dat de vader van hiphop in Eindhoven staat. In 1998 vond de eerste editie van Back To Planet Rock in het Beursgebouw plaats. Dit grootse hiphopfestival heeft bijna alle hip hop-pioniers op het programma gehad en dat is op zijn minst bijzonder te noemen. Op Back to Planet Rock haalde Grandmaster Flash al zijn trucs uit de doos en liet iedereen in verbazing achter.

Tegenwoordig is Grandmaster Flash een zelfverzekerde artiest die zichzelf maar al te graag The Legend noemt. Dat is wel eens anders geweest, verhalen doen de ronde dat de beste man destijds in Eindhoven z zenuwachtig was voor zijn optreden dat hij amper meer op zijn benen kon staan toen hij vanuit zijn suite in het Hoilday Inn zag wat voor grote rij en voor het beursgebouw stond!

Een andere bijzondere anekdote bestaat dat Flash tijdens zijn optreden in het Beursgebouw plotseling moest ophouden met zijn show, omdat de directie van het beursgebouw vond dat het sluitingstijd was. Gelukkig kan Grandmaster Flash zijn show dan toch alsnog afmaken in Eindhoven.

Club Rembrandt
Het uiterlijk van Club Rembrandt heeft nog duidelijk sporen van de oude bioscoop, die gebouwd is in de tijd dat Grandmaster Flash zijn eerste scratches achterstevoren deed. In club Rembrandt zal Grandmaster Flash daarom ongetwijfeld de sfeer neerzetten uit de tijd dat hij zijn grootste hits scoorde. De entree van het optreden is opvallend laag, namelijk 7,- in de voorverkoop.

Club Rembrandt
Zaterdag 19 mei
Line-up:
Grandmaster Flash
Tom Trago
Jrgenson
KruH
Vvk: 7,-
Tickets verkrijgbaar via Timoco op clubRembrandt.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws