PS interview: DJ Sneak

Partyscene Redactie | 26 april 2007
headlines

Het is inmiddels vaste prik geworden dat dj Sneak elke jaar rond Koninginnedag in Nederland vertoeft om zijn bumpty beats op verschillende feesten te laten horen.Carlos Ruben Soza a.k.a. Dj Sneak behoort nog steeds tot de belangrijkste kliek van houseproducers uit Chicago. De Puerto Ricaanse dj met zijn herkenbare gefilterde discohouse wordt door velen beschouwd als de uitvinder van dit genre.

Tekst: Jesse Voorn

dj sneakHouse is een breed begrip tegenwoordig. Hoe zie jij het nu?

Sneak: “House muziek is ‘Sneak muziek’, sinds ik het gevoel heb dat ik de enige ben die zich daadwerkelijk druk maakt om het levend te houden. Ik word moe van de troep die men house noemt. Ik kom zoals altijd sterk, met een nieuwe set vol te gekke house tracks, mix cd’s en een heleboel Sneak beats. Ik draag nog steeds die kracht uit in de house wereld.”

Hoe benader jij house het liefst?
Sneak: “Mijn benadering is altijd hetzelfde geweest: vette house die het hart en de ziel voedt. Ik heb mezelf nooit hoeven te veranderen, uitverkopen of andere stijlen hoeven te proberen om te overleven of, slechter nog, om een een of andere superster dj te worden. Wat je ziet is wat je krijgt en dat is de echte house sound.”

Hoe belangrijk is jouw muziek geweest voor de scene?

Sneak: “Vraag dat maar aan de duizend dj’s die mijn muziek nog steeds supporten. Zij kunnen je vertellen wat ik beteken voor deze industrie. Ik doe wat ik doe, maar ik ben allereerst een dj en ik heb goede muziek nodig om te draaien. Maar soms moet ik mensen er opnieuw van verzekeren dat house nog steeds leeft.”

Het is in ieder geval altijd feest als je draait…

Sneak: “Zeker. Dat komt omdat ik mijn werk te gek vind en doe wat ik het liefst doe op deze wereld, namelijk mijn muzikale talenten delen met mensen en het publiek een goede schop onder de kont geef. Ik wil nooit teleurstellen. Ik speel niet dat ik een superster ben, ik ben er voor mijn fans en voel me deel van hen uitmaken. Misschien komt het ook doordat ik voortdurend zo’n hete latin beat door mijn lichaam viel stromen.”

dj sneak

Draai je veel nieuwe tracks of een mooie combinatie met oud werk?

Sneak: “De meeste muziek die ik draai, heb ik al ver voordat het uitkomt. Maar ik geniet er ook van om platen te draaien die heel ver terug gaan. Ik ben een crowdpleaser en als ik weet dat mensen een oldie willen of herkennen, dan draai ik die. Ik hou echt van die oude house sound. Het was funkier en had meer betekenis. Ik ga alweer twintig jaar mee in house muziek en geloof me, ik weet precies hoe ik die oude sound nu moet brengen.”

Je was eerst een dj en toen ben je ook gaan produceren. Waarom heb jij destijds die stap genomen?

Sneak: “Dat was een ontwikkeling. Ik wist dat ik het talent had om te draaien en het was slechts een kwestie van tijd voordat ik dj sneakerachter kwam dat ik ook goed kon produceren. Daar ben ik toen mee begonnen en ik doe dat nog steeds met heel veel plezier.”

Ben je als producer op dit moment met nieuwe dingen bezig?

Sneak: “Laat me je dit zeggen: ooit komt er een dag dat er een film verschijnt over de hardst werkende house producer op deze planeet. Ik eet, adem en poep house muziek man. Ik ben de waarheid. Ik heb een ton aan nieuwe muziek, die binnenkort uitkomt op mijn drie labels: Magnetic, Oomph en Leg. Ik bedoel een ton. In 2007 komen er acht releases van mijn hand. ”

Wat wil je de wereld nalaten?

Sneak: “Ik wil iets bijdragen aan de erfenis van de beste house muziek ter wereld. Ik heb al heel veel gedaan, maar nog steeds niet genoeg. Ik heb een gave en wil die doorgeven aan de volgende generatie producers en dj’s. Mensen noemen een dj voor de dj’s.”

Heb je altijd zorgvuldig de stappen die je in je carrière nam bepaald, of deed je altijd maar wat?

Sneak: “Ik heb overal altijd heel goed over nagedacht en daarom draai ik nog steeds mee. Het is heel belangrijk om slechte deals te vermijden en ook slechte mensen die het voor de lol voor je willen verpesten. Ik heb een solide basis, omdat ik die zo opgebouwd heb. Bij mij vind je geen franjes.”

dj sneak

Waarom ben je naar Canada verhuisd?

Sneak: “Ik hou van Canada en woon al sinds 1997 in Toronto. Er is een hele grote housescene en ik heb Canada gevoed met mijn sound. Ik hou van wat ik doe en ik sta nog steeds aan de top. Er is maar een handvol echte house dj’s en producers die het ambacht echt kennen en die de scene net als ik gaande houden. Dit is mijn droombaan. Ik leef mijn droom.”

Je praat erg gepassioneerd over house. Zijn er nog andere dingen in je leven die je graag doet?

Sneak: “Een heleboel dingen, want ik onderneem graag veel. Ik hou van koken en op een dag wil ik mijn credits krijgen als Chef kok. Op dit moment open ik een ‘Day Spa’ in het zuiden van San Fransisco, maar ik focus me het meest op de gave waarvan ik weet dat ik hem heb: muziek. Veel liefde en respect voor jullie allemaal. Ik ben er voor jullie en ben ook een deel van jullie. Ik ben nooit een wannabe rockstar geweest. Peace and love always.”

Sneak draait tijdens Koninginnenacht op Dilemma in The Sand in Amsterdam, naast LaidbackLuke, Benny Rodrigues, Jesse Voorn, Erick E, Roog, Lin en Fedde Le Grand. En op vrijdag 27 april op Best Of Both Worlds in de Maassilo in Rotterdam, naast onder meer Technasia, Renato Cohen, Roog, Rejected en D-Rashid.

Meer info vind je op www.djsneak.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws