RBMA Taster

Partyscene Redactie | 17 april 2007
headlines

De RBMA taster vond afgelopen vrijdag en zaterdag plaats in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Aanstormende dj’s en producers konden zich twee dagen lang laten voeden door de kennis van grote artiesten. Zo was er een sampleworkshop van Radio Slave, een lecture van Benji B (BBC) en een lecture over scratchin & cutting met hiphop legende Grandmaster Flash.

De vrijdag van de taster staat in het teken van een lecture van Benji en een sampleworkshop van Radio Slave, een van de meest toonaangevende minimal producers van het moment. Voor dit laatste begeven de twintig deelnemers naar Concerto in Amsterdam, om daar een stapel platen te kopen, waar Matt Edwards a.k.a. Radio Slave later zijn samplekunsten op los zal laten. Terug in het pakhuis worden verschillende samples in de laptop van Matt geladen, waarna hij laat zien hoe deze te bewerken. ’s Avonds gaat de hele groep naar Paradiso, voor een legendarisch optreden van legende Grandmaster Flash, die op zaterdag wat woorden van wijsheid komt zeggen.

grandmaster flash

Om 11.30 uur is het zaterdagochtend weer verzamelen. Het weer is bijna te mooi om binnen te zitten, maar het programma maakt veel goed. Allereerst is er een lecture van Rednose Distrikt, met Steven de Peven en Aardvarck. De antwoorden rollen er niet uit, maar interessant is het wel. Na een pauze is het om 15.00 uur de beurt aan Grandmaster Flash, die met enkele homeboys is gearriveerd. Bevlogen vertelt hij over vroegere tijden, hoe hij in de scene is gerold. Dat hij zijn eigen apparatuur maakte, terwijl zijn vrienden aan het basketballen waren en met meisjes omgingen. Dat hij uitvond een beat, het stukje dat hij juist te gek vond, te verlengen. Dat hij zijn tijd ver vooruit was, eind jaren zeventig. Het eerste feest waar hij draaide was geen succes, omdat de mensen zijn nieuwe cut en draaitechnieken nog niet begrepen. In plaats van dat het feest werd, stond iedereen doodstil. Dat hem dat onzeker maakte, maar dat hij wel doorging.

Zijn belangrijkste boodschap was: Leave your mark. Laat iets na, een stempel, iets van jou. Ga niet anderen nadoen, maar doe je eigen ding. Draai zoveel mogelijk stijlen door elkaar en maak het je publiek naar de zin. Je bent er voor hen. Dan maakt het niet uit of je een techno, house of hiphop dj bent. Verder praat hij over de status van dj’s en toont hij veel interesse in dance en verbaast hij zich erover dat Tiësto zo groot is en drie keer achter elkaar het Gelredome uitverkoopt. Dan geeft hij nog een workshop scratching & cutting, waarin hij uitlegt wat hij doet en hoe hij dat doet. Na een korte pauze is Christian van het Duitse Âme de mystery guest. Hij vertelt over het succes van hun hit Rej, hoe hij en Frank elkaar ontmoet hebben, over zijn goede vriend Ricardo Villalobos, de dj-sets, waar hij woont. Daarnaast laat hij de eerste echte Âme track horen, evenals de b-kant van de nieuwe single. Na 18.30 uur is het weer voorbij, in een flits.

Deze taster was een voorproefje op de internationale Red Bull Music Academy, die dit jaar plaatsvindt in Toronto. Ook daar kun je je voor inschrijven en dat kan tot 4 mei. Download een inschrijfformulier via de site van de academy.

Surf voor meer info naar www.redbullmusicacademy.com.    

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws