Red Bull Music Academy Taster 2007: Grandmaster Flash te gast!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Het aftellen is begonnen, de Red Bull Music Academy is aanstaande. Zojuist is bekend geworden dat ook een van de grootste legenden uit de dj-geschiedenis een lecture zal verzorgen:

Joseph Saddler aka Grandmaster Flash. Na Radio Slave is deze New Yorker de tweede internationale gast die aan het programma is toegevoegd.

Nadat vorig jaar de roemruchte drummer Bernard Purdie de show stal, is er nu een andere veteraan aangetrokken. Grandmaster Flash is een levend stuk muziekhistorie. Zelf verklaart deze hiphop pionier dat hij degene is geweest die met behulp van twee kopien van een plaat nieuwe nummers creerde tijdens block parties in The Bronx.

Wat wel vast staat is dat Grandmaster Flash de eerste was om breaks (drum solos) te herhalen door de plaat met zijn hand naar voren en naar achteren te duwen. Hij noemde deze techniek cutting, maar tegenwoordig wordt van scratching gesproken. Hij was ook de eerste, die tijdens het mixen bodytricks uithaalde, bijvoorbeeld door achterstevoren te gaan staan en de platen achter zijn rug te scratchen.

Een andere bijdrage die hij levert aan het hedendaagse hiphoplandschap komt van zijn album The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel, dat hij opneemt met zijn groep The Furious Five. Van dat album komt in 1982 de hit The Message, waarin wordt gerapt over de problemen in de zwarte ghettos van Amerika. Die track wordt algemeen gezien als de eerste hiphopplaat met een sterke sociale boodschap. Tijdens de Music Academy Taster zal Grandmaster Flash een lecture verzorgen, doorspekt met historische anekdotes en tips over dj-technieken.Red Bull Music Academy
De Red Bull Music Academy is in 1998 opgericht om internationaal muziektalent te verenigen en hen te voorzien van een twee weken durende masterclass, waarin alle aspecten van de muziekbranche aan bod komen.

Om ook in Nederland voet aan de grond te krijgen is twee jaar geleden de Red Bull Music Academy Taster gelanceerd. De Music Academy Taster is een compacte versie van de internationale Music Academy, die een groep Nederlandse muziektalenten gedurende twee dagen een voorproefje geeft van wat de grote Music Academy te bieden heeft. Na twee edities in 11 wordt dit jaar de wijk genomen naar Pakhuis de Zwijger, de nieuwste culturele locatie van Amsterdam. De Music Academy Taster vindt plaats op 13 en 14 april.

Schrijf je in
Tot 31 maart aanstaande is het nog mogelijk je in te schrijven voor de Red Bull Music Academy Taster 2007. Ben je actief als dj, producer of muzikant? Stuur dan een e-mail naar [email]eric.vandenbogaard@redbullmusicacademy.com[/email] voor een inschrijfformulier.

De inschrijvingstermijn voor de internationale Red Bull Music Academy in Toronto loopt van 23 maart tot en met 4 mei 2007. Download een inschrijfformulier via www.redbullmusicacademy.com.

Ga voor een impressie van de Academy vanaf 2004 naar www.djbroadcast.nl/specials/RBMA.html.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws