Meer aandacht voor de Nederlandse VJ

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

We kunnen onderhand toch wel stellen dat de VJs een significant onderdeel zijn geworden van onze dancescene. Ze staan op de grootste events en treden met regelmaat op met de meest uiteenlopende topartiesten. Deze visuele artiesten zijn vaak erg creatieve geesten met een eigen (vaak interessante) visie op alles wat er in danceland gebeurt en toch horen of lezen we bijna nooit iets over deze artiesten

Het begrip VJ is dan ook vaak nogal onbegrepen; De oorsprong van het VJ-en ligt ergens in de jaren 60 bij het registreren van de verschillende live optredens van populaire bands, later werden er ook steeds meer autonome werken gemaakt door de mensen achter de schermen. Hierbij moet een verschil worden gemaakt tussen video-kunstenaars en de echte VJs. Het VJ-en op evenementen onderscheidt zich van videokunst door het live mixen van beelden op de op dat moment gespeelde/gedraaide muziek. In het begin werd dit vooral via muziekzenders als MTV verspreid , maar werd later ook steeds meer toegepast in de clubscene. Hierbij staat voorop dat de VJ de muziek van de DJ ondersteunt met door hem of haar gemaakte of bewerkte beelden. Dit kunnen videobeelden zijn, maar ook digitaal bewerkte animaties en motion-graphics.

De komende periode wil Virtual Events VJ Bookings Agency graag met de artiesten en de verschillende media zorg willen gaan dragen voor een betere understanding en vooral ook waardering van het vak VJ onder het grote publiek. Er wordt hierbij gewerkt met een keur aan artiesten zoals VJ collectief Eyesupply (vorig jaar uitgeroepen door het Britse DJmag tot nr. 9 van s werelds beste VJs en beste Nederlandse VJ act) maar ook met opkomend talent als S_loop en Kleurbleur (ondermeer bekend van Vreemd en Electronation).

Aan de hand van een aantal interviews met verschillende VJs en het plaatsen van een aantal VJ-sets op www.vj-bookings.com (nog onder constructie) zullen we de komende periode een beter beeld proberen te schetsen van wat er op dit moment op dit gebied gebeurt binnen de Nederlandse VJ-cultuur.

Kijk voor meer informatie en boekingen op www.vj-bookings.com en www.virtualevents.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws