PS interview: Sander Kleinenberg

Partyscene Redactie | 13 maart 2007
headlines

Sander Kleinenberg probeert zichzelf vaak te vernieuwen. Zijn stokpaardje is het mixen van geluid en beeld. De dj draait het een dvdj-speler en combineert zo de dikste tracks met de vetste beelden, waarbij hij ondersteunt wordt door VJ Pistoire. Op dit moment zit hij ook tot over zijn oren in de platen en nieuwe tracks, want hij is bezig met een nieuwe mix cd, die over vier maanden uit moet komen. Daarnaast draait hij nog wekelijks over de hele wereld.

Tekst: Jesse Voorn

sander kleinenbergKom je een beetje door al die nieuwe platen heen?

Sander: “Het zijn er wel heel erg veel hoor en ik ben me er echt doorheen aan het worstelen. Het klinkt leuker dan het is, maar het is m’n werk. Zo’n mix cd is een klein mini-reisje door de muzikale elektronische wereld. Ik wil een beetje funky, techy beginnen en van daaruit naar hogere sferen bouwen. Als ik eenmaal het uitzicht heb is het wel kicken, maar ik word er zelf niet makkelijker op. Ik gooi niet zomaar een hoop hits achter elkaar. Ik wil het beste uit mezelf naar boven halen. Die cd’s moeten over twintig jaar nog relevant zijn voor deze tijd. Het is ook moeilijk om niet in de val te duiken van wat hip is.”

Heb je veel tracks aangeboden gekregen voor deze mix cd?

Sander: “Een aantal. Ik heb hier meer dan 100 vinyls voor me liggen. Ik probeer buiten de digitale wereld om te kijken. Met die hele digitalisering van de muziek is de exclusiviteit een stuk minder. Ik krijg nog wel eens tracks een maand exclusief, maar nu komt alles toch veel sneller uit. De tijd tussen het verzamelen van nummers voor een mix cd en het uitbrengen ervan is toch ook een maand of vier. Dat exclusieve heb ik losgelaten, want het moet vooral muzikaal interessant zijn. Het gaat om het totaalplaatje en het moet wel fris zijn.”

Is het lastig om tegenwoordig fris te klinken, met het grote aanbod?

Sander: “Het is er in ieder geval niet makkelijker op geworden. Vijf jaar geleden was je nog zes maanden lang de koning met een white label en nu niet meer. Je moet ook meer doen. Dj’s hebben nu een meerwaarde nodig, wat dat dan ook is. Eigen edits bijvoorbeeld of technische dingen die iets toevoegen. De dj wordt steeds meer een echte artiest. Veel dj’s komen dan ook niet meer in aanmerking voor een hoger niveau, omdat ze alleen hitjes draaien en daar kom je niet meer mee weg.”

En jouw meerwaarde is de dvdj? Geluid en beeld mixen?

Sander: “Precies. Het samenvoegen van geluid en beeld is toch een nieuwe gedachtegang van het deejayen en hoe je naar buiten treedt. Je trekt verschillende dimensies bij elkaar. Een dj kan any second de stemming van de avond veranderen. Je bent niet beperkt tot je hits, zoals een band dat bijvoorbeeld wel is. Nu met de dvd-speler kan ik draaien wat ik wil. Ik ben in control. Over tien jaar wordt dat nog veel belangrijker. Producers die nu thuis muziek maken, zullen ook video erbij gaan maken. Het blijft niet langer beperkt tot audio. Er wordt meer verwacht, ook van een producer.”

sander kleinenberg

Toch lijk je nog een van de weinigen die het op deze manier doet?

Sander: “Weet ik niet. Speedy J doet het, Eboman en dj’s uit Amerika. Clubs investeren ook steeds vaker in beeld. Alleen technisch gezien is het nog wat omslachtig. Ik werk zelf veel met een vj, daar stuur ik mijn signaal heen en die zet het dan weer om naar het uiteindelijke beeld. Een soort voorloper op de techniek. Het is nu ook nog relatief duur, want die spelers kosten een hoop centen.”

Kies jij de tracks voor je dj-sets ook uit met beeld in je achterhoofd?

Sander: “Jazeker. Dat is het leukste om te doen. Vooral met woorden in een track kun je heel veel doen. Die kun je steeds weer teug laten komen. Ik vind platen met vocals dan ook erg cool, omdat ik er dan mijn eigen video van kan maken. Dan ga ik met mijn vj zitten en bedenken wat we kunnen doen.”

Maar het moet er wel bijpassen?

Sander: “Het is belangrijk om een eigen huisstijl te ontwikkelen, want er moet wel een verhaal in zitten. Vorm is belangrijk. Dus als ik een plaat hoor, dan moet het ten eerste een plaat zijn waarvan ik denk: die ga ik veel vaker draaien, anders loont het de moeite niet. Als er bootlegs zijn, dan ga ik op zoek naar de originele video en die ga ik dan remixen. sander kleinenbergMaar je kunt ook je eigen virtuele mc opnemen en die laten mc’ en wanneer je zelf wilt. Je moet je blijven ontwikkelen en nieuwe deuren voor jezelf openen.”

En je This Is…concept is het ultieme platform om dit allemaal te presenteren?

Sander: “Inderdaad. Om mijn eigen creaties neer te zetten. Ik heb het geluk dat mensen me kicken vinden draaien en dat heb ik omgezet in de This Is… feesten. Die doe ik in verschillende steden, waar ik ook steeds terugkom. Het zijn avonden waar ik meer bij betrokken ben dan snel even een set doen. Ik kan op deze avonden lekker experimenteren en veel clubs hebben ook actief meegedacht. Ik ben er nu zo’n twee jaar mee bezig.”

Heb je je doel daarmee bereikt?

Sander: “Na mijn progressive tijd en hits als My Lexicon wilde ik meer. Ik vind nu pas dat ik echt mijn eigen ding te pakken heb. Ik heb dat dvdeejayen gevormd in iets dat echt van mij is. Ik heb het niet gedaan om groot mee te worden, maar om mijn element bij te dragen aan de ontwikkelingen binnen de dance. Je moet niet alleen nemen, maar ook geven, je nek uit steken. Ik vind het wiel graag opnieuw uit, want dat is voor mezelf, als mens, belangrijk.”

Je bent er?

Sander: “Dat nog niet. Zo’n mix cd is wat dat betreft ook weer in contradictie met dat hele video verhaal. Maar ik was nog niet klaar om ook echt een dvd te maken. Ik ben nog niet helemaal waar ik zijn wil. Een beeldalbum wordt de volgende stap.”

Ben je buiten dit alles zelf ook nog bezig met nieuwe tracks?

Sander: “Ja, maar dat hangt hier ook weer mee samen. Beeld biedt de mogelijkheden om samenwerkingen aan te gaan. sander kleinenbergIk wil een project beginnen, een soort Sander Kleinenberg & Friends, maar dan virtueel. Ondertussen heb ik ook nog mijn tour die maar niet ophoudt en daar moet ik een balans in zien te vinden. Ik moet het lef hebben om minder shows te doen en me meer toe te leggen op muziek en beeld.”

Je gaat je aantal gigs terugschroeven?

Sander: “Dat is onherroepelijk. Ik kom af en toe met een track, zoals The Fruit, die mijn dj dingen voeden, maar die staan alleen heel erg op zichzelf. Een album moet een geheel zijn en daar heb je tijd voor nodig.”

Je was al een keer oververmoeid. Neem je je wel eens voor om het rustiger aan te doen?

Sander: “Soms wel, maar dat doe ik wel met mijn pensioen. Ik blijf dit natuurlijk ook niet tot mijn zestigste doen. Het is mijn vak en ik heb ervoor gekozen. Toen ik begon had ik nooit durven dromen dat ik in dezelfde clubs zou draaien als mijn helden en dat Sasha nu onder een snelknop op mijn telefoon zit. Je wilt alles nu en je wilt overal draaien. Alleen dat kan niet in één maand. Voor je gezondheid is dat niet optimaal en je moet je gigs plannen en doseren. Daarbij hou ik ook nog eens van dure champagne en dan kom je jezelf wel een keer tegen ja. Ook dat competitie gedoe, van wie de beste dj is, draagt niet echt bij aan je rust. Je wilt alles aanpakken, want ojeej, stel dat je niet meer populair bent. Ik heb echt wel een aantal collega’s die tegen een burn-out aanzitten, vanwege dat.”

Heb jij dat losgelaten dan?

Sander: “Ja. Als je gezond wilt blijven dan moet je dat doen.”

Sander Kleinenberg draait vrijdag 16 maart op This Is... in Panama in Amsterdam. Hij doet een solo set van maar liefst vijf uur. In de studio onder meer Punchfunk.

Meer info vind je op www.sanderkleinenberg.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws