PS interview: Faithless

Partyscene Redactie | 13 februari 2007
headlines

To All New Arrivalsis het vijfde album van Faithless, dat eind vorig jaar uitkwam Het is een echt luisteralbum geworden, rustig en dromerig. Het duurde even, maar het is er. De Britse groep, waarvan de kern bestaat uit Rollo, Sister Bliss en Maxi Jazz, heeft dance naar een breed publiek gebracht. Op 18 april verzorgt Faithless een optreden in Ahoy in Rotterdam. Partyscene sprak met een vrolijke Sister Bliss, die net bevallen is van haar eerste kindje. Bandgenoot Rollo had een paar dagen eerder ook al een kind gekregen.

Tekst: Jesse Voorn

To All New Arrivals is een hele downtempo plaat geworden, bijna lounge en geen echte dancetracks. Hoe is dat zo gekomen?

Bliss: “Ik sister bliss en maxi jazzdenk dat het deels komt doordat ik zwanger was. Ik had gewoon geen zin om een knallende danceplaat te maken. Normaalgesproken test ik zelf ook onze platen in de clubs, omdat ik ook nog dj ben, maar ik was vanwege die zwangerschap niet erg mobiel en kon dat dus niet doen. Maar er zijn een paar hele goede remixen gemaakt en nu hebben we andere dj’s die de nummers voor ons testen, haha. Ik hou erg van dance, maar als groep verander je en groei je door. Dan kom je weer op iets nieuws uit.”

Jullie zijn niet verveeld geraakt door dance?

Bliss: “Zeker niet, we zijn altijd erg enthousiast over dance. Nu mijn zoontje geboren is ben ik ook weer gaan draaien en zit ik er weer midden in. Misschien dat het volgende Faithless album weer een enorme danceplaat wordt. Ik vind To All new Arrivals overigens een erg prettige plaat om naar te luisteren. Het idee was om een warme en melancholieke plaat te maken, met confronterende teksten. We kunnen alleen doen wat we voelen en wellicht voelen we ons de volgende keer anders.”

Rollo en jij hebben allebei net een kind. En nu gaan jullie gelijk alweer op tournee?

Bliss: “Ja, dat is een heel apart gevoel. Het voelt nu ook als een mix van angst en opwinding. Maar de baby gaat ook mee. De energie zal wel wat anders zijn, niet zo rock ’n roll meer. Dat wordt lastig als je tussen de luiers zit. Maar het wordt vast erg leuk.”

maxi jazz en sister bliss

Ik sprak je in 2004 ook en toen zei je dat Faithless na dat jaar in ieder geval nooit meer zou touren. Maar jullie zitten er weer volop in?

Bliss: “Ik weet het. Maar iedere keer als we zoiets zeggen dan zijn we moe. Hoe lang kunnen mensen geïnteresseerd zijn in Faithless? Dat vraag ik me wel eens af. Maar iedere keer na een nieuw album zijn we weer erg enthousiast. Live optreden is onze grote kracht. Maar we hebben wel een jaar vrij genomen, zowel Rollo als ik hebben een baby gekregen en nu is het tijd om weer verder te gaan.”

Mis je Faithless niet als je zo lang vrij bent?

Bliss: “Een beetje wel ja, maar ik wilde van de baby genieten en ben blij dat ik het gedaan heb. Met mijn levensstijl is het al moeilijk genoeg om een kind te krijgen. Iedereen in Faithless heeft al stukgelopen relaties gehad, omdat Faithless zo groot werd. Maar met de nieuwe tour begint ook een nieuw hoofdstuk.”

Vandaar de titel To All New Arrivals?

Bliss: “Exact. faithlessEen nieuw album, een nieuwe tour, een new arrival in mijn leven. We houden nog steeds enorm van feesten, maar dat doen we nu even op een andere manier.”

Hoe houden jullie het dan interessant voor jezelf. Door een downtempo album te maken?

Bliss: “Dat gebeurde gewoon. Mensen omarmen onze veelzijdigheid en wij omarmen technologie en dance. Ieder album heeft een ander gevoel en dat heeft voor een groot deel ook te maken wat Maxi allemaal te zeggen heeft. Ik voel me nog steeds enorm geïnspireerd om muziek te maken die past bij zijn teksten. We weten echt niet wanneer we stoppen, maar iedere keer voelt het alsof dit het einde is. Wat Faithless nu doet is ook niet heel nieuw meer, maar dat is okay.”

Is jullie publiek nog hetzelfde als dat van tien jaar geleden? Het publiek in clubs blijft jong, terwijl dj’s ouder worden, maar met rockbands groeit het publiek mee. Hoe is dat voor Faithless?

Bliss: “Weet je wat zo verbazingwekkend is? Faithless heeft nooit een bepaald soort publiek getrokken. De laatste keer dat ik eens goed in het publiek keek, zag ik zoveel nieuwe fans. Veel tieners, maar ook mensen van boven de vijftig. We hebben altijd een groot en breed publiek gehad. We zijn begonnen in de clubscene en gegroeid naar het concertgebeuren. Nu nemen ouders die vroeger fan waren hun kinderen mee. sister blissWij brengen geen doorsnee dance en we spreken tot de verbeelding van zowel jonge als ouder clubbers. Er zijn genoeg mensen die tien jaar geleden al kwamen en nu nog steeds komen. Nederland is daar een goed voorbeeld van. Ik heb zelfs een keer een trancedentale ervaring gehad, op Lowlands. De enige keer in mijn leven.”

Jullie staan er dan ook om bekend dance naar een breder publiek gebracht te hebben…

Bliss: “We doen ons eigen ding en gelukkig werd dat steeds groter. Dance is een heel krachtige vorm van muziek.  Wij hebben altijd muziek gemaakt met een filosofie en een boodschap. We hadden ook nooit verwacht dat het langer zou duren dan ons eerste album. Onze eerste single, Salva Mea, was ook per ongeluk gemaakt. We wisten niet dat het zo’n grote hit zou worden. Het was slechts een studioproject, dat nu veel groter geworden is. Een gelukkig ongeluk.”

Maken jullie nog veel deel uit van de clubcultuur?

Bliss: “Daar werken we wel hard voor, ja. We zorgen dat er goede remixen zijn van onze nummers en ik zou het gevoel met de clubscene niet kwijt willen raken. Ik ben nog steeds een dj en koop heel veel nieuwe muziek. Het is nog steeds mijn leven. Hopelijk ben ik snel weer helemaal terug in de clubs. Ik ben niet langer zwanger en voel het branden in me. Ik wil weer meer dansvloer muziek maken.”

Meer info vind je op www.faithless.co.uk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws