PS interview: Todd Terry

Partyscene Redactie | 6 februari 2007
headlines

Todd Terry is ongetwijfeld een van de meest invloedrijke figuren in de house te noemen. Met nummers als Can You Feel It, Keep On Jumping en Can You Party groeide hij in de jaren tachtig uit tot het boegbeeld van de New Yorkse housescene. Zijn remix van Missing van Everything But The Girl domineerde lange tijd de dansvloeren. Speciaal voor de Beatclub heeft de Amerikaan zijn beste classics uitgekozen en hij heeft er zin in zaterdag. Een gesprek met een niet heel spraakzame Todd Terry.

Tekst: Jesse Voorn

todd terryHoe gaat het er mee?

Todd: “Het gaat goed. Z’n gangetje. Ik maak nog steeds platen en ga gewoon door. Ik vermaak me prima hoor. Veel house klinkt nu heel cheesy en ik probeer mensen toch een beetje te veranderen en het nog wat fris te laten klinken.”

Ben je na al die jaren nog steeds niet uitgekeken op house?

Todd: ”Nee man, dat zal nooit gebeuren. Ik vind de house sound van nu wel okay, maar het klinkt alleen zo druk soms.”

Wat is er dan allemaal veranderd?

Todd: “De geluiden zijn voor een deel heel anders, maar aan de andere kant leunt het allemaal wel op die ouderwetse house sound, uit Chicago. Dat zul je altijd erin terug blijven horen. Ik heb die Chicago en Detroit house altijd het vetste gevonden. In New York voegden we daar destijds onze eigen stijl aan toe.”

Waardoor raakte je vroeger geïnteresseerd in house, terwijl een stad als New York toch vooral bekend stond als hiphop bolwerk?

Todd: “Ik vond het gewoon leuk en vooral de interactie met het publiek was heel anders dan bij hiphop. House is toch de ultieme partymuziek en dat zal het ook altijd blijven. Ik draai het overal en het werkt altijd. Het is een makkelijke formule en iedereen kan er op dansen. Als je house draait dan herkennen mensen het. Bij jullie in Europa is het eigenlijk een vorm van popmuziek.”

Draai je nog steeds met het grootste gemak die house classics?

Todd: “Dat is mijn ding en het gevoel is hetzelfde als toen. Het draait allemaal om het publiek, wat wil het publiek, dat is het belangrijkste. Daar moet je echt bewust mee bezig zijn, want een publiek is nooit hetzelfde. Je moet weten wat er kan gebeuren.”

todd terry

Hier zeggen oudgedienden wel eens, vroeger was alles beter. Geldt dat ook voor jou?

Todd: “Het is interessant wat er nu allemaal gebeurd, maar ik vond het vroeger leuker. Ik ben er ook zo een, haha. De housescene is veranderd in een digitale markt, die veel te snel gaat. De standaard is anders, mensen kijken er anders tegen aan, meer als een product. Dat is zonde. Het is veel moeilijker om echte platen uit te brengen dan vroeger en het is veel oppervlakkiger. Wat nu de bom is, is maar voor een week de bom. Dan is er alweer iets anders.”

Volg je veel van wat er nu uitkomt?

Todd: “Jawel, ik probeer het wel bij te houden en zorg dan dat het goed in mijn eigen stijl past. Ik heb niet de drang meer om zelf echt nieuwe dingen te doen, ik blijf trouw aan wat ik jaren doe.”

Ben je nog wel bezig met nieuwe muziek?

Todd: “Ik werk op dit moment aan nieuwe tracks, zodat ik weer nieuwe platen uit kan brengen. Onlangs is ook de Todd Terry Trilogy Past, Present & Future uitgekomen. Daar ben ik trots op, want het zijn drie cd’s met alleen maar eigen werk. Een overzicht zeg maar.”

todd terry

Veel publiek dat nu uitgaat is relatief jong en bezig met de nieuwe house. Kennen die jouw tracks nog?

Todd: “Ik weet niet of ze me zo goed kennen als de oude garde dat doet. Mijn verleden is groot en als jongeren dat begrijpen, dan is het goed. Ik heb ze beïnvloed. De geluiden die je nu hoort maakte ik twintig jaar geleden al. House anno 2007 is niets nieuws. We draaien rond in een cirkel. Maar alle muziek komt terug.”

Hoe lang blijf jij nog terugkomen?

Todd: “Ik blijf dit doen zo lang ik het kan en zo lang het publiek het wil. Maar zo lang er publiek is, zo lang is Todd Terry er.”

Alvast even de timetable en volledige line-up voor de Beatclub:

23.00 – 01.00 Paul Jay

01.00 – 03.00 Todd Terry

03.00 – 06.00 Per

23.00 – 01.00 Marcello

01.00 – 0300  Dimitri

03.00 – 05.00 Cellie + Marque

Check voor mee info www.myspace.com/teeschoice

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws