Say it: Frank van den Bold (Integrate)

Partyscene Redactie | 8 januari 2007
headlines

Op zoek naar het gevoel van '88 - '94

In '92 start Frank van den Bold met de eigenhandige verspreiding van BG Magazine, een blad dat zal uitgroeien tot het muzikale geweten van de Nederlandse dancescene. Ook zonder BG blijft de Hagenaar actief in de dancescene, onder meer als organisator van Integrate. Vrijdag 19 januari vindt de eerste editie van 2007 plaats in Outland in Rotterdam

Sinds een jaar organiseer je Integrate in het Rotterdamse Outland na jaren het Paard als vaste locatie te hebben gehad. Is er in die tijd iets wezenlijks verandert aan het concept en ben je tevreden met de verhuizing naar Outland?
Frank van den Bold, picture by Spoek MediaFrank: "In principe is er niets wezenlijks veranderd. Hoewel komende editie zich alleen op hardtechno richt, onder de noemer Hard Edition. Wel is gebleken dat het best lastig is om zo'n grote lokatie uit te verkopen. Het idee was om in alle drie de ruimtes binnen Outland een diverse programmering neer te zetten, maar dat was te hoog gegrepen. Nu gaan we uit van twee zalen (ofwel kelder - main of main - koepel). We verkopen meer kaarten dan in het Paard, dat wel. De lokatie bevalt goed, ook al zijn niet alle bezoekers voor Outland te porren. Maar ik heb ook geen exclusieve deal met Outland."

Op zaterdag 19 januari is de eerstvolgende editie van Integrate, een Kne'deep special. Dat betekent natuurlijk dj Rush, iemand die al meerdere keren op Integrate heeft gedraaid. Waarom ben je zo'n groot fan van Rush?
Frank: "De eerste keer dat Rush bij ons draaide (Paard - 2004), klikte het tussen ons. Rush is een groot discoliefhebber. Ik ook. Ik heb in 2004 en 2005 een discoparty (History Repeating) georganiseerd en daar samen met Rush gedraaid. Dat was echt superleuk. Van daaruit ontstond een soort 'vaste' afspraak om één keer per jaar Integrate te doen. Veel dj's komen altijd wel één of meerdere keren bij dezelfde organisatie terug in een jaar. Hieruit is voor Integrate de samenwerking met Rush / Kne'Deep uit ontstaan. Los daarvan vind ik hem de vrolijke noot binnen de serieuze technoscene. Dat maakt het alleen al onwijs leuk om met hem samen te werken. En zijn manier van draaien bevat altijd humor, op een ongrijpbare en onnavolgbare manier. Een artiest 'pur sang' dus en daar houd ik van."

Met Integrate richt jij je meer op de hardere technostijlen. Hoe ontwikkelen deze stijlen zich momenteel nog en wie zijn de mensen die we binnen deze stroming in de gaten moeten houden?
Frank: "Integrate richt zich zeker niet alleen op harde techno. In Outland is gebleken dat de hardere technovariant het meest gewaardeerd wordt door het publiek. Minimal werkt daar weer niet, terwijl ik die sound met Integrate wel als één van de eerste organisaties programmeerde. Maar in principe is Integrate heel breed en richt ik me juist op een mix tussen wat ik zelf leuk vind en wat het publiek wenst. De harde techno is daar één onderdeel van, maar zeker niet de enige. Persoonlijk vind ik een artiest als dj Bold op dj-gebied erg goed en een Felix Kröcher op producer gebied.

Ik verwacht nog wel het een en ander aan verdieping in de hardtechnoscene, met meer melodie en (nog) meer kruisbestuivingen met andere muziek en oude nummers."

Je bent, als oprichter van BG Magazine, jarenlang actief geweest in de dance journalistiek. Mis je die tijd? Wat is er volgens jou (ten goede en ten kwade) veranderd aan de dance-journalistiek?
Ten kwade is dat veel feesten teveel ‘berekend’ zijn en te weinig met liefde georganiseerd. Daarnaast is het jammer als mensen hun muzikale vizier niet openstellen voor andere muziek.Frank: "Ik mis die tijd af en toe wel, maar heb met veel mensen uit die tijd nog steeds contact. Ten goede is er meer aandacht gekomen voor de muziek (en feesten) in zijn algemeenheid. Ten kwade vind ik dat er te weinig verdieping is voor de muziek en mensen achter de muziek en feesten. Internet is een te vluchtig medium gebleken om daar op een volwassen manier aandacht aan te besteden. Daardoor draait alles teveel op hypes en te weinig op kennis en persoonlijke smaak.
In zijn algemeenheid wil ik ook nog wel het volgende kwijt: Ten goede is de muziek heel erg verbreed en zijn er veel meer liefhebbers. Ten kwade is dat teveel feesten met te weinig liefde voor muziek zijn georganiseerd. Daarnaast is het jammer als mensen hun muzikale vizier niet openstellen voor andere muziek. Maar het goede is juist wel weer dat dat momenteel flink aan het veranderen is. Zelfs mijn oude liefdes als Italo, Chicago house en disco worden steeds populairder."

Wat is de grootste blunder die je ooit in je leven 'in de dance' hebt begaan?
Frank: "Een blunder is een groot woord, maar wat ik liever anders had zien gaan: Afstand genomen van BG. Ik ben in '98 gestopt als hoofdredakteur. Dat ging prima, want ik had een goede opvolger in Rogier Oostlander en hij vormde met de andere vaste medewerksters een goed team om het blad inhoudelijk naar een hoger niveau te tillen. Echter op beleidsmatig niveau ging het vervolgens helemaal fout, met een faillissement als gevolg."

Welke plaat grijpt jou keer op keer bij de strot, bezorgt kippenvel en laat tranen in de ogen schieten?
Frank: "Zoveel muziek. Maar enkele favorieten vanweg hun genialiteit zijn bijvoorbeeld (hele kleine selectie uit het blote hoofd):
Ruiychi Sakamoto - Merry Christmas Mr. Lawrence
Peter Jacques Band - Fire Night Dance LP
Matt Warren - Bang the box
JVC Force - Strong Island
Dynamix II - Just give the dj a break
Carrie Lucas - Dance with you
Quincy Jones - Soul bossa nova
Bam Bam - I've lost control
Bobby Bird - I know you got soul
Pink Floyd - The Wall
Herbie Hancock - Secrets
Patrick Cowley - Menergy
Tantra - The Hills of Katmandu
NWA - Panic Zone
Los Angeles TF - Magical Body
U2 - Where the streets have no name
Stevie Wonder - As
En nog vele honderden platen."

FlyerWat wil je in je carrière als dj, organisator of 'gewoon iets in de dance' nog bereiken?
Frank: "Het 'gevoel' van 1988 - 1994 nog eens herbeleven. Het liefst samen met heel veel mensen uit die tijd en de huidige tijd tegelijkertijd."

Integrate vindt op zaterdag 19 januari plaats in Outland in Rotterdam. Tijdens de Knee'deep special kan je genieten van dj Rush, Bold, Frank Farrell en Miss Djax live.

Meer info vind je op de site van Integrate

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws