PS Interview: Estroe

Partyscene Redactie | 22 december 2006
headlines

In 2007 draait Estroe, Esther Roozendaal voor intimi, 10 jaar lang. Ze is nu ook druk aan het produceren geslagen en treedt live op. Een gesprek met de gedreven Amsterdamse.

Tekst: Frank Böhm

Waar liggen jouw wortels wat betreft de partyscene?
Estroe
Ik ging vaak uit in de Metropool te Zaandam, de Waakzaamheid in Koog a/d Zaan, en Tomorrowland en de MTC feesten in Rotterdam. Ook Cafe 'D Anvers in Antwerpen bezocht ik regelmatig. Ik begon met R&B en disco, wat je destijds swingbeat noemde. Maar onder invloed van een vriendin die van house hield kwam ik uiteindelijk uit bij de Waakzaamheid en later bij de Roxy en de It in Amsterdam. Ik groeide op in Purmerend en daarom was Zaandam een goede plek om uit te gaan, er gingen namelijk taxibusjes terug. Toen ik wat ouder werd ging ik vaak met vriendinnen met de trein naar Rotterdam en zelfs Antwerpen, doorhalen en dan de eerste trein weer terug. Vanaf het moment dat ik in Amsterdam kwam wonen in 1992 bestond mijn leven uit uitgaan en ontstond de fascinatie voor de clubcultuur en dj's.

Waarom ben je in 1997 gaan draaien?

Omdat ik toen al een aantal jaar fanatiek uitging en ik vond dat de samenhang in sets niet altijd klopte en ik het zelf wel eens wilde proberen. Een vriendin had draaitafels thuis en na een paar keer oefenen bij haar heb ik van mijn vakantiegeld draaitafels en een mengpaneel gekocht.

Wat doe je ernaast voor werk?

Ik was net gediplomeerd verpleegkundige toen ik begon met draaien en werkte destijds fulltime. Uiteindelijk heb ik voor de muziek gekozen en ben ik steeds minder gaan werken, tot ik nu dus nog twee avonden per week werk in het ziekenhuis. Maar mijn verwachting is vanaf halverwege 2007 te gaan leven van de muziek.

Vertel eens wat meer over je producties

Ik ben nu ongeveer drie jaar bezig met produceren, het eerste jaar bestond eigenlijk vooral uit het me eigen maken van de software en veel zelfstudie. Ik heb veel gelezen op fora, tijdschriften gekocht en boeken doorgelezen en ben ondertussen wat gaan uitproberen met muziek. Ik ben begonnen met Reason, maar toen bleek dat ik erg RSI gevoelig was ben ik overgestapt op Cubase en uiteindelijk naar Ableton live. Toen ik voorzichtig mijn muziek liet horen aan mensen kreeg ik goede reacties en dat heeft me gestimuleerd om nummers op te sturen naar labels. Er zijn verscheidene releases uit, op o.a. Lessismore en Bio Elements (Vince Watson's label), ik heb een remix voor De Jeugd van Tegenwoordig gedaan en dit jaar gaat vooral mijn track Bellisimore op 7th Sign erg goed, met positieve reacties van Carl Cox en Laurent Garnier. Ook ben ik met Klaas-Jan Jongsma en Stefan Robbers (The Moderator en Terrace) een weblabel begonnen, geheten EevoNext. De eerste release is net uit en is o.a. te koop op Beatport. Verder breng ik  regelmatig uit op Muzikism. Eind januari komt mijn release uit op Connaisseur Superieur met een remix van Jamie Jones. Vanzelfsprekend ben ik erg blij met de release op dit vette label! Rond die tijd zal waarschijnlijk ook de lancering zijn van DualBlock met een track van Warren Fellow en mij (Conspiracy Theories) met een remix van Terrace.
Driven
Hoe ziet een week in het leven van Estroe er gemiddeld uit?

Maandag muziekdag, ik probeer dan echt alleen maar muziek te maken, maar vaak lukt het niet helemaal omdat er van alles tussendoor komt, vooral  promotie voor mezelf en EevoNext. Dinsdag en woensdag werken in het ziekenhuis. Donderdag email, promotie, Beatport afluisteren, platen kopen in de stad. Vrijdag, platen uitzoeken voor het weekend en hopelijk wat muziek maken. Zaterdag, tijd besteden aan sociale contacten, en 's avonds draaien. Zondag, moe, slapen en tv-hangen. Daarbij heb ik mijn hondje waarmee ik vaak ga wandelen en ik probeer ik ook nog eens een boek te lezen en actualiteiten bij te houden. Verder pendel ik vaak heen en weer tussen Rotterdam en Amsterdam, want mijn vriend woont in Rotterdam.

Wat vind je van het huidige party klimaat in Nederland?

Het kan altijd beter.

Wat mist het Nederlandse uitgaansleven dan?

Vroeger zou ik hebben gezegd ‘waardering voor de eigen Nederlandse artiesten’ maar dit gaat steeds beter nu. Ik kan niet echt iets verzinnen op dit moment.

Estroe
Hoe heeft de scene zich ontwikkeld?

Het is allemaal een stuk professioneler geworden, wat fijn is, maar ook een stuk commerciëler, wat soms betekent dat het wat minder om de muziek gaat. Toch heb ik op dit moment een erg goed gevoel over de Nederlandse scene als het gaat om de dj's en producers. Er is een hele nieuwe generatie dj's die het goed doen zoals bijvoorbeeld Raymon Hollander, Tim Nieburg en Esther Allures en zijn er veel collega's goed bezig met produceren en/of organiseren.

Hoe zal het uitgaansleven zich gaan ontwikkelen de komende jaren in jouw ogen?

Zoals het zich steeds ontwikkelt: een nieuwe generatie dj's staat op, stromingen verschuiven zich een beetje, maar komen later weer terug en verder vrees ik dat vinyl steeds meer verdwijnt. Wie weet neemt iedereen straks zijn eigen harde schijf mee. Ik denk ook dat er meer een cross-over tussen draaien en produceren zal ontstaan.

Wat vind je van het uitgaansleven in Amsterdam en wat zou je graag anders zien?

Ik vind het best goed gaan met Amsterdam, met clubs als de Sugar Factory en de 11 die bezig zijn met goede en vernieuwende line-ups. Ook plekken als Studio 80 en Pakhuis Wilhelmina kan ik erg waarderen. En dan zijn er nog de feesten van bijvoorbeeld Errorcrew en de Pick-Up club en Twstd waar de underground zich verder ontwikkelt. Jammer dat de gevestigde clubs zo weinig vernieuwend programmeren, wat dat betreft kunnen ze een voorbeeld nemen aan de eerder genoemden.

Wat vind je van de recente Zero Tolerance aanpak in verband met drugs?

Slecht!!

Wat zou het nieuwe kabinet moeten veranderen ten opzichte vd dancescene in Nederland?

Verdere verharding van het drugsbeleid voorkomen en de terugkomst van het kunnen testen op veilige drugs op feesten. Meer subsidies en begeleiding voor dance/electronica acts. Betere regelgeving rondom openingstijden en geluidsoverlast.
Estroe
Hoe onderscheid jij jezelf als dj en als producer?

Mensen vertellen me vaak dat ik een eigen sound heb. Ik denk dat trefwoorden zouden zijn, mooie opbouw, sfeermaker, publiekgericht, warm, subtiel, lange mixen en spanning. Ik vind het een kick om mensen aan het dansen te krijgen en langzaam de spanning op te bouwen, tot er een goede sfeer is en iedereen los kan gaan. Het liefst draai ik een lange set waarin ik afwisselend energiek en diep kan draaien, een set met climaxen maar ook met mooie onderstromen. Wisselwerking met het publiek vind ik erg belangrijk, ik ben niet tevreden voordat iedereen het naar zijn zin heeft. Als producer combineer ik het ouderwetse Detroit gevoel met de wat modernere minimal van nu, maar dat gaat niet bewust, het is gewoon wat er uit komt.

Mijn liveset is continu in beweging, ik integreer nieuwe nummers en het is een melodieus geheel waarbij ik veel aandacht besteed aan de samenhang en opbouw. Ik ben ondertussen zover dat ik met mijn liveset kan variëren tussen heel rustig en melodieus en een meer energieke set. Het belangrijkste optreden tot nu toe was op Awakenings afgelopen oktober en hoewel ik behoorlijk nerveus was ging het goed en kreeg ik positieve reacties. Het tijdstip op de avond was ook goed, van 23.30-0.15, mijn set was wat dromeriger dan de hardere techno dat wat later vaak wordt gedraaid.

Welke producer bewonder je?

Monolake is mijn held! Omdat zijn muziek zo mooi ruimtelijk is, spannend en rustgevend.

Heb je nog een aparte anekdote aan een gig overgehouden?
Eevonext
Een keer op een oud en nieuw feest toen iemand me honderd gulden bood als ik het volume harder zou zetten, maar dat kon niet harder haha!

Wat zijn je plannen voor 2007?

Veel produceren, samenwerken met anderen daarbij, meer live optreden, EevoNext promoten en draaien.

Als je een droomfeest mocht geven, ongeacht de kosten of realiseerbaarheid, hoe zou dat eruit zien?

Dat hangt erg van mijn stemming af, maar ik zou denk ik kiezen voor een mooi warm land, wellicht een eilandje voor de kust van Panama waar ik ooit geweest ben. Het feest hoeft geen thema te hebben, maar wel een dansvloer met alleen maar muziekliefhebbers! Geen gedoe met image en looks.

Line-up:

-Steve Rachmad die begint met zijn mooie disco van vroeger met uitloop naar house en techno (zoals op de oude illegale feestjes die we vroeger organiseerden met Dimi Angelis)

-Laurent Garnier

-Mathew Jonson live

-Monolake live

Fotos van Estroe door: Krijn van Noordwijk


www.estroe.com

www.eevonext.com

Hier vind je de december set van Estroe

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws