PS Interview: Herr Arter

Partyscene Redactie | 15 december 2006
headlines

Herr Arter heet eigenlijk Joris van der Borch, is 26 jaar, organiseert feesten, draait plaatjes en heeft net zijn studie filosofie afgerond. Hij geeft commentaar over het repressieve gemeentebeleid van de laatste tijd wat betreft feesten organiseren in Amsterdam.
Herr Arter
Tekst: Frank Böhm

Waar ging je vroeger uit?

Begin jaren negentig ging ik altijd naar club Nicki's in Hilversum, Per en Angelo waren daar de residents. Het was altijd erg spannend omdat ik uit mijn raam moest klimmen om daar stiekem naar toe te gaan. Als je dan terug kwam wist je nooit zeker of ze thuis iets gemerkt hadden. Ik ben wel een paar keer gesnapt maar mijn ouders vonden het eigenlijk niet zo erg. Daarna volgde al snel de weekendjes Amsterdam, kan me nog goed de eerste Awakenings feesten herinneren eigenlijk is weinig veranderd in die tien jaar Awakenings.

Wanneer ben je gaan draaien?

Toen ik in Amsterdam ging wonen ben ik snel gaan werken als de chauffeur van Awakenings. Was een erg cool baantje en erg inspirerend om al mijn dj helden van het vliegveld op te halen, met ze uit eten te gaan en dan natuurlijk ook naar het feest te brengen. Van dat geld heb ik mijn eerste soundlabs en platen gekocht. De nieuwe elektronische sound die toen populair begon te worden sprak mij zo aan dat ik nu ook echt zelf moest gaan draaien. Mijn eerste plaat was Emerge van Fischerspooner. In die tijd was ik helemaal gek van Gigolo Records waarop toen platen zoals Sunglasses at Night en de mix cd American Gigolo verschenen.
Herr Arter
Produceer je ook?

Momenteel ben ik bezig om een studio in mijn huis te bouwen. Op het moment ben ik veel bezig om met het programma Ableton edits van bestaande nummers te maken, zodat je precies die elementen van een nummer kan pakken die je cool vindt. Daar gaat het eigenlijk bij draaien ook om en op deze manier krijg je nog meer controle over de muziek.

Wat doe je ernaast voor werk?

Naast het draaien ben ik sinds dit jaar actief bezig als promoter. Dat betekent eigenlijk gewoon dat je feesten organiseert. Ik wil graag zelf alle touwtjes in handen houden en zo ben ik eigenlijk bij de NDSM terechtgekomen waar ik alles zelf kan regelen precies zoals ik het wil. Hiervoor was ik altijd druk bezig met studeren en had ik minder geld nodig dus eigenlijk leef ik al sinds 2003 van het draaien en nu ook van de feesten.

Wat vind je van het huidige party klimaat in Nederland?
Herr Arter
In Nederland zijn met name de harde muziekstijlen populair. Dat begrijp ik wel omdat ik vroeger ook gek was van harde techno. Maar dat echte harde zoals gabber heb ik toch nooit begrepen. Verder vind ik de electro-club-house die op het platteland populair ook totaal oninteressant. De muziek die ik draai is in de randstad het meest populair (afgezien van Doornroosje en Technootjes). Je ziet nu dat iedereen in de randstad het over minimal heeft. Maar volgens mij draaien de meeste ‘minimal dj’s’ tegenwoordig gewoon house en techhouse.

Hoe heeft de scene zich de laatste jaren ontwikkeld in jouw ogen?

De harde en ordinaire muziek is, zoals ook tegenwoordig altijd het populairste geweest, omdat deze sound gewoon een veel grotere groep dan de echte liefhebbers aanspreekt . Maar nu de rustige techno steeds populairder wordt is de afterparty cultuur in Amsterdam weer helemaal terug. Vijf jaar geleden had je alleen stijlloze tenten zoals bijvoorbeeld Dino’s. Nu is er elk weekend wel ergens een afterparty waar het echt gezellig is met relaxte mensen en goede muziek. 

Hoe onderscheid jij jezelf als dj in de grote aanwas van nieuwe (minimal/electro/techno)dj’s?
Herr Arter
Ik onderscheid mij door het organiseren van goede feesten op speciale locaties buiten het reguliere clubcircuit. Daarnaast ben ik van plan om een label op te zetten.

Welke producer vind je erg goed en waarom?

Jesse Rose is op dit moment mijn favoriet. Zijn producties vind ik goed omdat hij vreemde elementen en breaks in zijn liedjes kan plaatsen op een originele manier. Zonder te minimal of te cheesy te worden. Jesse is voor mij het boegbeeld de hedendaagse house sound.

Als je een droomfeest mocht geven, ongeacht de kosten of realiseerbaarheid, hoe zou dat eruit gaan zien?

Ik zou de ITW, waar ik mijn eigen feesten organiseer, verplaatsen naar een plek waar geen klagende mensen zijn. En het lekker weer is. Een plek aan een rivier of de kust lijkt me wel wat. Verder zou ik er voor zorgen dat er een hele relaxte chill out was waar je lekker buiten in het zonnetje en onder de sterren kan zitten.  

Wat vind je van het uitgaansleven in Amsterdam en wat zou je graag anders zien?
Herr Arter
Het uitgaansleven in Amsterdam is momenteel erg  goed, omdat er buiten het clubcircuit om veel feesten worden georganiseerd. Maar Amsterdam mist een echte goed club van het kaliber Roxy of Mazzo. Het uitgaansleven is nu heel erg verspreid over verschillende locaties. Dit is natuurlijk wel een goede ontwikkeling, het gaat zo niet meer om de plek maar om wie het feest geeft. Maar veel clubs zijn om te huilen, met name onvriendelijke portiers zijn voor mij een dooddoener. Maar ook het veelvoorkomende slechte geluid kan fataal zijn. Het centrum van Amsterdam is te compact waardoor er geen ruimte is voor een club waar alles kan. Zelfs in de wat meer afgelegen plekken zoals de 11 en op het NDSM terrein is het niet mogelijk om in gehele vrijheid je club of feest te runnen.

Wat mist het Nederlandse uitgaansleven volgens jou nog meer?

Nederland mist net zoals Amsterdam, die ene speciale club waar alle grote dj’s  van over de hele wereld zo graag willen draaien dat ze op een soort van wachtlijst moeten staan. De 11 komt wel in de buurt maar de openingstijden, het geluid en randweervoorschriften zorgen ervoor dat het niet kan uitgroeien tot die ene super club zoals die in Duitsland bijvoorbeeld wel te vinden zijn.

Organiseer je Putsch alleen of met anderen?
Herr Arter
Het afgelopen jaar heb ik steeds samengewerkt met de Pickup club, zij regelen de bar. De verdere productie regel ik samen met Eva Maria. We moeten alles zelf opbouwen en neerzetten dus we hebben de vrijheid om alles precies zoals we het zelf willen neer te zetten. Als je alles zelf in handen hebt kan je veel makkelijker de perfecte avond neerzetten.

Is de vergunning voor oudjaar helemaal rond? Dit gezien de problemen met Awakenings in Amsterdam noord met oudjaar.

De vergunning is helemaal rond, ons feest is ook wel van een geheel andere aard. Op Awakenings komen meer dan tien keer zoveel bezoekers en is de muziek veel harder. Hopelijk gaat Awakenings na het kort geding wel gewoon door want we werken op veel gebieden samen om het terrein te beveiligen. Maar ik heb het gevoel dat de mensen bij de politie en de burgemeester een soort oorlog tegen Awakenings zijn begonnen heel erg jammer want het was een veelbelovende avond.

Hoe onderscheidt Putsch zich van andere minimal/techhouse avonden?

Bij Putsch gaat het er om iets te bieden wat in de reguliere clubs niet te vinden is: langere openingstijden, goed geluid en een chill out in de openlucht. Door deze elementen en de programmering ontstaat een specifieke Putsch sfeer. Het is de bedoeling om vanaf een vaste locatie te opereren zodat de mensen weten wat ze kunnen verwachten, een beetje zoals bij Awakenings dus. Het afgelopen jaar zijn we hier uitermate goed in geslaagd met onze vier Putsch avonden en de nieuwjaars Putsch in de ITW.
Herr Arter
Mogen er in 2007 weer gewoon feesten gegeven worden in de ITW op de NDSM werf?

Het is op dit moment nog niet duidelijk of we door kunnen gaan in de ITW, wel zijn we volop bezig om de producties van volgend jaar voor te bereiden. We hebben al een paar vette dj’s klaarstaan maar de directie van de NDSM maakt er een zooitje van. Gelukkig hebben we nog voldoende alternatieven achter de hand, maar dan is het natuurlijk geen Putsch feest. Ook ben ik bezig met een nieuwe locatie voor Putsch die naar mijn mening de ITW zal kunnen overtreffen maar hierover kan ik nog niks loslaten omdat het ook nog allemaal onzeker is. Het blijft dus spannend en er is nog een hoop werk te doen.

Wat zijn jouw plannen verder de komende tijd?

Op 1 januari ga ik vijf weken naar Australië en Nieuw Zeeland, ik heb echt even vakantie nodig na het afronden van mijn studie en de lange reeks feesten op de NDSM werf. Sinds vorig jaar oud en nieuw hebben we negen grote producties daar gehad waar ik intensief bij betrokken ben geweest. Het is ook al weer meer dan 6 jaar geleden sinds ik mij langere tijd uit de dagelijkse sleur kon breken, en als ik het nu niet doe duurt het vast nog eens zes jaar voordat de mogelijkheid zich opnieuw aandient .

Meer informatie en sets vind je op www.herrarter.nl

Herr Arter samen met Terry Toner op Dance Valley 2004

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws