Haarlemse poptempel Patronaat voorlopig gered

Partyscene Redactie | 8 december 2006
headlines

Gisteren is bekend geworden dat het Patronaat dankzij een financiële bijdrage van de gemeente voorlopig gered is.

Tekst: Frank Böhm
Patronaat
De laatste jaren zijn vele poppodia in ons land opgeknapt, vernieuwd en vergroot. Denk aan het Paard in Den Haag, 013 in Tilburg, de Effenaar in Eindhoven en uiteraard het Patronaat in Haarlem. Ook dance heeft toen zijn vaste plek in de programmering gekregen, wat niet altijd in goede aarde viel bij de reguliere clubs en dicotheken. Maar dat deze schaalvergroting niet altijd goed verloopt is goed te zien bij de laatste. De poptempel ging bijna failliet, ondanks de grote bezoekers aantallen. Maar gelukkig bleek gister dat wethouder Chris van Velzen (financiën, VVD) bereid is het Patronaat financieel te steunen.  Hij maakte gisteren, donderdag 7 december, zijn voorstel in een B en W-nota bekend.

In deze nota doet de wethouder het voorstel om een nieuwe voorzitter Raad van Bestuur te benoemen. Het gaat hierbij om de Haarlemse notaris Adriaan Helmig, huidig voorzitter van de Stichting Stadsschouwburg/Concertgebouw. Op basis van dit voorstel is de voltallige Raad van Bestuur van het Patronaat gistermiddag opgestapt. Dit omdat zij bang zijn dat er problemen ontstaan als tussen deze drie organisaties de financiële middelen verdeeld moeten worden.

Maar het belangrijkste is dat met een eenmalige injectie van 1,5 ton van de gemeente en een lening voor nog eens dat zelfde bedrag het poppodium voorlopig gered is. De komende maanden zullen worden gebruikt om organisatorisch en financieel alles op orde te krijgen. Of dit gevolgen zal hebben voor het personeel is niet bekend, maar de nodige aanpassingen zullen zeker noodzakelijk zijn.

Een reactie van Tom Schippers, Hoofd Marketing/PR:

Laat ik allereerst stellen dat we bij Patronaat erg blij zijn met het nieuws van de gemeente. Voor dit moment betekent het dat we het hoofd boven water kunnen houden. Na veel stress in de interne organisatie is de rust nu eindelijk weer teruggekeerd. Er zijn knopen doorgehakt en we kunnen er weer tegenaan.

De financiële injectie die we nu krijgen van de gemeente is wel echter eenmalig van aard en echt bedoeld om de acute problemen op te lossen. Het is nu dan ook nog steeds niet exact duidelijk waar de zere plek zich echt bevindt en hoe het straks allemaal verder zal verlopen.

Sinds gisteren is naast Rob Stecher ook Frans Vreeke aangetrokken om in de directie plaats te nemen. Frans Vreeke is op dit moment tevens directeur van het festival Noorderslag en was ooit de oprichter van de Amsterdamse club Mazzo. Vreeke heeft in de afgelopen tijd een quick scan gemaakt van Patronaat met daarin een analyse van onze problematiek. Frans en Rob vormen voor een interim periode het directie-team van Patronaat. Rob Stecher zal zich vooral bezighouden met de operationele taken. Frans zal met een nieuwe raad van toezicht kijken hoe Patronaat het best bestuurlijk en organisatorisch vormgegeven kan worden. In samenspraak met het personeel zal hij tevens een bedrijfsplan ontwikkelen. Op basis daarvan zullen de nodige veranderingen worden doorgevoerd om te komen tot een betere bedrijfsvoering. Wat die veranderingen precies zullen inhouden is nog niet te zeggen, daar wordt dus in de komende tijd onderzoek naar gedaan. Frans Vreeke is eindverantwoordelijk en zal ook de werving voor een nieuwe directeur in gang zetten.

Wat verder nog verandert is dat de raad van toezicht heeft laten weten als geheel af te treden. De gemeente heeft bij het verstrekken van de financiele injectie als voorwaarde gesteld dat tevens een  tweede voorzitter voor de raad (in ieder geval voor een interim periode) moest aantreden. Zijn naam is Adriaan Helmig en hij is tevens voorzitter van de raad van toezicht van de Haarlemse stadsschouwburg. De raad van toezicht heeft op deze eis laten weten als geheel af te treden. Voor alle duidelijkheid het is NIET zo dat de gemeente heeft de raad van toezicht heeft gedwongen om af te treden. De huidige raad van toezicht is op dit moment demissionair en zal aanblijven tot een volledige nieuwe raad is geinstalleerd. De verwachting is dat dit zeer spoedig wordt afgerond.

Wat al deze ontwikkelingen voor effect zullen hebben op ons programma kan ik nu nog niet zeggen. De mogelijkheid bestaat dat relatief kleine maar dure producties voorlopig even niet worden geprogrammeerd omdat dat teveel risico oplevert. Er wordt natuurlijk wel alles aan gedaan om onze huidige programma-filosofie te behouden en een veelzijdig en artistiek hoogwaardig programma voor Haarlem neer te zetten. Het is geenszins onze insteek om louter laagdrempelige programma's neer te zetten, maar juist te zorgen voor een goede mix. Wat betreft de dance hebben we nog erg mooie dingen in de verwachting staan, wat dacht je van Chris Liebing, Nathan Fake, Ed Rush & Optical, Smash TV, Pendulum en ga zo maar door.

Tot slot nog wat betreft de verruiming van de openingstijden tot 05.00. We zijn er heel hard mee bezig. Het kan ons aardig wat opleveren en zet ons vooral ook buiten de regio meer op de kaart. Het staat momenteel hoog op de agenda!

www.patronaat.nl

Luxlife @ Patronaat

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws