3VOOR12 Plundert Musea

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

In samenwerking met het Haags Gemeentemuseum zijn de afgelopen maanden weer tientallen instrumenten opgenomen die nu in samplevorm te downloaden zijn van de themasite. Vooral Europees werk ditmaal, en op veler verzoek ook meer melodische instrumenten zoals de citer, clavinet, harp, luit, mondharp, ondioline, huiskamerorgel, trekharmonica en virginaal. Diverse Nederlandse producers als Quick and Brite en David Labeij gingen weer aan de slag met de samples en maakten een Plundert Musea track. En nu zelf aan de slag!

Een nieuwe herfst, een nieuw geluid. Na de ruim honderd inzendingen van de eerste ronde, die allemaal op de website van 3VOOR12 Plundert Musea (http://3voor12.vpro.nl/plundertmusea) te beluisteren zijn, pakken we uit met een nieuwe verzameling geluiden om verse muziek mee te maken. Lees, luister en raak genspireerd door het typische geluid van de castagnetten, of ontdek de schoonheid van de harp. Trekharmonica-techno, minimal mondharp, funky virginaal; stop ze in je sampler/computer, maak er van wat je wilt en upload het resultaat naar de Plundert Musea website.

De eerste ronde van 3VOOR12 Plundert Musea werd ondersteund door diverse unieke tracks van bekende producers en bands zoals Junkie XL, Pete Philly & Perquisite, Solex, Kubus en Richard Cameron en eindigde in mei 2006 met een voorselectie van 24 tracks, waaruit door een professionele jury n door het publiek via een online stemronde twee winnaars werden gekozen. Producers Messier 84 en DJ Dulac werden tijdens de feestelijke uitreiking in Studio 80 in Amsterdam gehuldigd.

Een kleine terugblik: In september 2005 startte de VPRO in samenwerking met het Haags Gemeentemuseum en het Rotterdams Wereldmuseum het project Plundert Musea. 3VOOR12 probeert hiermee haar bezoekers aan te zetten tot eigen muziekproductie, aansluitend bij de "do it yoursel f" mentaliteit van de website. De doelgroep van 3VOOR12 maakte veel gebruik van en luistert naar (muziek gemaakt met) samples. Veel computers zijn standaard uitgerust met geluidsnabewerkingsprogramma's, software is gratis te downloaden op internet. De collecties van de musea bevatten unieke muziekinstrumenten en geluiden die artiesten inspireren tot nieuwe creaties. De herkomst en betekenis van de instrumenten wordt toegelicht in tekst en beeld. Parallel aan dit project loopt in het Haags Gemeentemuseum de installatie Wereldsporen, onderdeel van de Wonderkamers, die gebruik maakt van (onder meer) hetzelfde basismateriaal.

Check de website: http://3voor12.vpro.nl/plundertmusea

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws