Neotrance toppers op 11 hoog

Partyscene Redactie | 29 november 2006
headlines

Zaterdag 2 december is het Canadese techno-genie Mathew Jonson weer eens live in ons land te zien en wel op 11 hoog in Amsterdam. Een week later is het de Canadees Jake Fairley die hier live on stage staat als Fairmont.

De minimal hype is nog amper over zijn hoogtepunt heen, of een nieuwe muzikale stroming staat al in het middelpunt van de belangstelling. Het publiek en de producers werden wat moe van de staande recepties met monotone bliepjes en klikjes, en wilde weer melodie en sfeer op de dansvloer. Minimal met melodie: de term neotrance was snel geboren.
Mathew Jonson
Eén van de producers die deze sfeervolle tracks levert is Mathew Jonson. De producer uit Vancouver werd vooral bekend dankzij de tijdloze en zeer sfeervolle track Marionette en bracht muziek uit op aansprekende labels Perlon, Itiswhatitis recordings, Sub Static en Richie Hawtin’s prestitgieuze m_nus label. Daarnaast remixte hij underground acts als Swayzak en Duplex 100 maar ook mainstream artiesten als Moby, Nelly Furtado en de Chemical Brothers. Het laatste jaar timmert hij met name met zijn eigen Wagon Repair label en de live-band Cobblestone Jazz hard aan de weg, waarmee hij op dit moment twee grote hits scoort (‘Dump Truck’ en ‘India in me’).

Hoewel hij gezien wordt als een van de smaakmakers van de minimal techno, is zijn sound niet te vergelijken met echte minimal-iconen als Richie Hawtin of Ricardo Villalobos. Al zijn muziek bevat een indrukwekkende mate van melodie en muzikaliteit, puttend uit invloeden van jazz, house, techno en trance. Tekenend voor de impact die Mathew Jonson international heeft gehad, is het feit dat zijn muziek door top dj’s uit allerlei muzikale hoeken gedraaid wordt. Van zijn ‘ontdekker’ Carl Craig tot Gilles Peterson, van Richie Hawtin tot Sven Väth: Jonson is een vaste waarde in ieders platentas. En dat hij ook een begenadigd live-artiest is, heeft hij de laatste jaren wel bewezen in clubs als Fabric in Londen en op festivals als Sonne Mond Sterne (zie filmpje hieronder).

Een week later is niemand minder dan Jake Fairley uit Canada aanwezig bij Pixel @ 11, die deze avond live on stage staat als Fairmont. Onder dit alter ego verwierf hij dit jaar internationale naam en faam met zijn monsterhit Gazebo op het Border Community label. Dat mister Holden himself Fairmont inlijfde is niet zo vreemd, want Fairmont maakt sprookjesachtige melodieën waar de gebroeders Grimm nog een puntje aan kunnen zuigen!

www.ilove11.nl

Mathew Jonson met zijn Marionette live op Sonne Mond Sterne 2005

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws