Rel om feestnaam: Slipperz vs Sneakerz

Partyscene Redactie | 10 november 2006
headlines

Het juridische getouwtrek om de event naam Slipperz is nog niet voorbij. Gisteren deed de voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak, een definitieve uitspraak volgt  in een bodemprocedure.

Tekst: Frank Böhm

Hierbij nog een korte uitleg: Eenmaal per jaar slaan de Groningse organisaties Club Pepper, Club29 en paviljoen Kaap Hoorn de handen ineen en organiseren zij Slipperz, hét festival van het noorden des lands. Afgelopen zomer vond wederom een geslaagde en zonnige editie plaats. Dj’s met dezelfde sound zouden op 7 oktober in the Sand in Amsterdam staan, tijdens het feest van de samenwerkende organisaties Exporn Star en Sneakerz, ook genaamd Slipperz. Dit ging alleen niet door dankzij het niet op tijd aanvragen van de juiste vergunning. Hier lees je meer.
Slipperz Groningen
Allebei de organisaties beweren recht te hebben op de naam Slipperz voor hun evenement. Het zegt wel iets over de dancescene in Nederland op dit moment: wekelijks zeer veel feesten en dus concurrentie, weinig samenwerking, en soms dus zelfs haat en nijd en een gang naar de rechter, over slechts een naam van een feest. Deze rechter heeft gisteren uitspraak gedaan: Partyplanners mag de naam niet meer gebruiken. We vroegen Dick Leijen, van Sneakerz/Partyplanners, om commentaar. En deze keer was hij hier wel bereid toe.

De uitspraak is gedaan, jullie mogen de naam Slipperz niet meer gebruiken. Wat is jullie commentaar hierop?

Het is gedeeltelijk waar, het is een voorlopige uitspraak door de voorzieningenrechter, een definitieve uitspraak volgt in een bodemprocedure. Op persoonlijk vlak kan ik alleen maar zeggen dat Sneakerz de naam Slipperz als eerste heeft gebruikt in combinatie met haar Sneakerz feesten, dat staat vast. Het is dus erg jammer om te zien dat als je een naam introduceert, zonder hem direct vast te leggen bij het Benelux merkenbureau, en deze vervolgens door een ander wordt gebruikt en gedeponeerd, dat dit blijkbaar gewoon kan. In de volgende procedure zal op veel meer punten worden geoordeeld door de rechter en wij zien een definitieve uitspraak dan ook met groot vertrouwen tegemoet. Ook goed om te zien dat door ons gebruikte namen later worden geleend om iets soortgelijks te organiseren, blijkt dat Sneakerz toch goed in de gaten wordt gehouden, dat is erg positief!

Maar het Slipperz festival in Groningen vond toch vorig jaar al plaats, lang voor Slipperz in The Sand gepland was?

Dat klopt, echter Sneakerz heeft de naam Slipperz reeds vanaf voorjaar 2005 gebruikt in haar (pers / leden)mailings (ter promotie van de Sneakerz / Slipperz strandfeesten op Bloemendaal, zomer 2005). De naam Slipperz staat ook al vanaf april 2005 op de Sneakerz website in de nieuws items. Het is zelfs zo dat er op de Sneakerz in april 2005 echte slippers zijn uitgedeeld ter promotie van deze strandfeesten. Wij zijn van mening dat de andere partij deze naam heeft gezien (het is moeilijk de naam niet te zien als Sneakerz er diverse mailings eruit doet naar haar leden, naar de pers en op haar website), daarna zelf heeft gebruikt en vervolgens heeft vastgelegd.

Het is dus absoluut geen toeval dat de naam Slipperz is ontstaan, Sneakerz heeft deze naam immers eerder gebruikt (en verzonnen) in haar promoties, vér voor het eerste Slipperz festival in Groningen. Daarnaast kan het volgens ons geen toeval zijn (zoals de ander partij beweert) dat de naam Slipperz in Groningen is verzonnen. Immers er is geen enkel ander feest dat de naam van schoeisel heeft aangenomen en dat ook nog eens met een "z" eindigt. Bovendien lijken de feesten ook sterk op elkaar qua line up, een bewuste keuze denken wij. Wij denken dat het publiek de Slipperz en Sneakerz feesten met elkaar zal verwarren, zij zullen immers denken dat beide feesten door de zelfde organisatie worden gegeven. Wij denken dat ook dit een bewuste keuze was. Hierover heeft de voorzieningenrechter niet geoordeeld, dit zal o.a. in de genoemde bodemprocedure aan de orde komen.

Zoals je leest, het is niet allemaal meer Love, Peace & Happiness in de house, en namen van concepten zijn tegenwoordig even belangrijk als de inhoud van het feest zelf. Ook Cliff van FCA, de bedenker van de naam Slipperz, snapt niet dat het zover heeft moeten komen. In de lente van 2005 werd hij benaderd door Guno (eigenaar van Club 29) om naar een locatie te kijken voor een buitenfeest in Groningen. De Hoornse Plas, met Paviljoen Kaap Hoorn. De bedoeling was om dit op 3 september 2005 te organiseren. Na een kleine brainstormsessie kwam Cliff op de naam Slippers. De domeinnaam Slippers.nl was jammer genoeg al vergeven dus werd het Slipperz.nl welke op 7 juli 2005 werd geregistreerd. Zijn reactie:

Hoezeer Dick ook gepaaid wil worden, of zichzelf graag op de borst wil slaan door te zeggen dat die naam van hem gestolen, afgeleid, o.i.d. is moet ik hem toch teleurstellen. De naam komt gewoon van Slippers (met een "S") maar toen die domeinnaam al geregistreerd was werd het dus met een "Z". Dick en Sneakerz was toen het laatste waar ik en wij ons mee bezighielden en we waren ook niet bezig om hem in de gaten te houden. Ik zit niet in hun mailing, o.i.d., alleen die van One Management m.b.t. beschikbaarheid van artiesten, en heb nog nooit de website bezocht. Sterker nog: Ik ben nog nooit op een Sneakerz feest geweest.
Sneakerz
Ik heb een keer posters voor ROCKIT Open Air opgehangen op zijn strandfeest, weet niet of dat een Sneakerz was. Ik begrijp van Dick en anderen dat het een succesvol concept is en daar blij om, want ik gun iedereen in deze scene succes. Immers hoe succesvoller de feesten, hoe gezonder de scene. Ik denk dat Dick teveel in zijn eigen wereldje zit te denken en denkt dat wij willen meeliften op "zijn" succes. In zijn denkwereld kan het logisch klinken, maar de realiteit is toch anders. Daarnaast hebben wij een jarenlange, goede relatie gehad, die ik persoonlijk niet zou vertroebelen door iets van hem te "jatten". Jammer is het dus te moeten merken dat Dick zich door zijn eigen gedachtegang laat leiden en op dat standpunt blijft, waardoor de relatie alsnog vertroebeld wordt. Als hij dit niet wilt geloven dan houdt het wat mij betreft op. Ik kan hem mijn gedachtegang immers niet opleggen.

In eerste instantie geven zij ook aan dat het verbasteren van woorden "algemeen jongeren taalgebruik" is. Tegelijkertijd vinden ze dat het "hun" taal is omdat de naam op een "Z" eindigt. Dus als ik nu een strandfeest zou organiseren en ik zou het "Bikiniz" noemen, zou dat ook "semi"-plagiaat zijn? Nou, dan is het eind zoek. "Bootz", "Sandalz", ga zo maar door zou dus ook niet kunnen. Daarnaast heb ik begrepen dat er een paar slippers zijn uitgedeeld aan mensen op het strand in 2005. Tsja, wat moet je daar over zeggen. Dat zal wel. Door zijn jarenlange ervaring zou Dick toch ook moeten bedenken een naam ver voordat een feest plaats vindt wordt verzonnen. De datum van het feest is dus niet de datum dat een naam wordt verzonnen.

Ook met de opmerking dat het feest qua invulling (line-up) op dat van hun zou lijken is iets te veel op eigen (een bewuste keus) kan ik niet zoveel. Erick E is samen met Roog de populairste house artiest in Nederland. Roog kon op die editie niet. Ik heb nu geen zin om de line-up van 2005 erbij te zoeken, maar volgens mij stonden daar Erick E, 100% Isis, Marcella, Little Tim, etc. Ja het is house, een bewuste keuze. Dan zou elke houseparty van elkaar afgeleid zijn.

Ik begreep dat zij nog een kans maakten, i.v.m. een vormfout in de naam van de registratie (Kaap Hoorn B.V. te Goningen in plaats van Kaap Hoorn B.V.), maar wat de uitkomst ook moge zijn, de kern van de zaak is: Dick heeft begin dit jaar tegen mij gebluft dat ie de naam had geregistreerd en is door de mand gevallen omdat dat niet zo bleek te zijn. Door ons met advocatenbrieven te sommeren om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van de naam werden wij genoodzaakt om er op te reageren. Dat heeft tot deze situatie geleid en nog steeds vraag ik mij af waar we in godsnaam mee bezig zijn. Door dit gedoe hebben wij ineens geen contact meer omdat we in een "rechtzaak" verwikkeld zijn. Het enige wat wij willen is goede feesten geven. Dit soort gedoe geeft duidelijk weer waar de dancescene in is beland. Daar wil ik me niet mee bezig houden, daar vind ik de scene te leuk voor. Dus ik hoop dat we binnenkort gewoon weer door één deur kunnen.

Ik weet niets van bodemprocedures, etc. maar wat daar ook uit mocht komen, verandert niets in bovenstaande. Als je iemand vermoord en je kan niet worden veroordeeld omdat er een verkeerde datum in het proces is vermeld, heb je m.i. nog steeds iemand vermoord. Vormfouten staan dus los van het inhoudelijke. Dit is ook mijn laatste reactie. Alles is nu overgedragen aan Kaap Hoorn Groningen B.V. en ik vervul nog alleen een adviserende rol.

Het interview wat Partyscene eerder had over de kwestie blijkt volgens Cliff zelfs gisteren aangehaald te zijn tijdens de rechtzaak.

Dat het ook anders kan blijkt bij Free Your Mind. Deze naam werd al door MTV gebruikt toen Cliff met deze naam een festival in Arnhem startte. Na veel heen en weer mailen was erg geen probleem, en nu werkt MTV zelfs samen met Cliff en host een eigen tent op het Free Your Mind festival.

Jammer dat het soms zo moet gaan in de dancescene, maar het zijn helaas de gevolgen van de (te ver doorgeschoten?) bureaucratisering en toenemende concurrentie in ons kleine landje. Met samenwerking bereik je veel meer, gelukkig zijn er genoeg voorbeelden te bedenken in de Nederlandse dancescene waaruit blijkt dat het ook anders kan.

www.slipperz.eu

www.sneakerz.nl

www.expornstar.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws