PS interview: Goose

Partyscene Redactie | 7 november 2006
headlines

De vuige en stuwende electrorock van Goose slaat overal in als een bom. Het debuutalbum Bring It On is uitgebracht op het befaamde label Skint, van Fatboy Slim en de plaat verschijnt deze maand zelfs in Japan. Daarnaast staat het viertal aan de vooravond van een grote doorbraak in Engeland en loopt ook Nederland langzaam warm. Niet slecht voor een band die vier jaar geleden nog de Belgische talentenjacht Rock Rally won. Partyscene sprak met gitarist Dave Martijn.

Tekst: Jesse Voorn  

Jullie komen uit de rock, wat de rockinvloeden verklaart, en zitten nu in de dance. Toch een grote stap zou je denken?

Dave: “Als ik eerlijk ben vind ik dance op dit moment veel vernieuwender dan veel rockmuziek, met artiesten als Justice, de Franse scene, Erol Alkan en Tiga. GooseHet is muziek waarin je je veel meer kunt uiten. Bij een rockconcert sta je maar wat te kijken en te wachten op de twee liedjes die je kent. Een dance event is veel leuker. Ik vind dat dance veel meer tot het volk komt dan rock, wat eerst andersom was. Bij dance kun je je echt laten gaan en ik ben er een beetje verliefd op geworden. Dj’s die opbouwen en het moment dat je niet meer verder kunt, dat de beat er weer in komt, da’s machtig.”

Dance heeft de status van rock dus overgenomen?

Dave: “Ik denk het wel. Op veel rockfestivals zie je dat het in de dance tent te doen is, daar gaat iedereen echt uit zijn bol. Er is al veel dance geweest en ik denk dat er nog veel meer uit te halen is. Dance rockt gewoon. Ik vind een synthesizer een even groot rockinstrument als een gitaar.”

Toch komen die stromingen nu weer helemaal samen?

Dave: “Alles wordt gemixed en dat is goed. Eerlijk gezegd denk ik dat iedereen aan het zoeken is naar iets nieuws en het beste van verschillende genres komt dan samen. Er moet iets gebeuren in de muziek namelijk. Voor onszelf is het om iets opwindends te laten gebeuren en je moet eigenlijk muziek maken die je zelf graag hoort. Nu wil ik niet zeggen dat ik zelf altijd naar onze muziek luister, maar dat moet wel de intentie zijn. Die drang om nieuwe dingen te maken moet er constant zijn.”  

Goose

Gaan jullie mee in de stroom van landgenoten 2 Many DJ’s/Soulwax?

Dave: “We kennen ze heel goed, het zijn goede vrienden. Ze hebben veel betekend voor ons, al lange tijd, maar het is niet persé zo dat we meegaan in hun richting, dat is zelfs gevaarlijk denk ik. Ik wil juist origineel zijn, maar zij hebben wel de toon gezet om heel open minded te denken, dat hoor je ook als ze deejayen. Wij denken hetzelfde over muziek. De link zal er altijd zijn. We komen uit België, we spelen ook dancerock, ik heb in Soulwax gespeeld, dus er zijn veel links. Maar het is wel allemaal heel naturel. Maar ik wil er geen misbruik van maken en noem hun naam zo weinig mogelijk.”

Gaan jullie, nu jullie om zijn, ook zelf vaak op stap?

Dave: “Wel meer ja en als we uitgaan hebben we het meeste plezier in een Goosedanceclub. Dat is echt unaniem. Het is gewoon leuk en meestal is een discotheek qua geluid ook lekkerder, met diepe bassen. Bij een rockconcert komt de muziek alleen van het podium en in een club is de muziek overal, dat is machtig. Het heeft meer energie. Als we dan optreden dan vergeet je bijna dat je aan het optreden bent. We spelen vaak in clubs en mensen zijn dan alleen maar aan het dansen en kijken nauwelijks naar ons en dat vind ik zeer goed. Dan dansen ze echt op je muziek.”

Het gaat dus meer om de muziek bij dance dan om de artiest?
Dave: “Ik denk van wel ja. Je kunt het vergelijken met een dj, die profileert zich ook niet echt op de voorgrond. Echt gigantische namen misschien uitgezonderd, maar dan nog kunnen die redelijk makkelijk over straat. De manier waarop een dj bekend is, is anders en veel leuker. De sfeer is ook meer ongedwongen. Mensen geven platen aan elkaar, nieuwe tracks circuleren en het feest staat centraal. Wij zijn dan nog wel een groep, maar het voelt voor ons bijna als een dj die aan het draaien is, met breakdowns en climaxen. Als de beat wegvalt gaan de handen in de lucht, dat is te gek.”

Goose is een groep met de functie van een dj?

Dave: “Live zeker. In clubs spelen we ook een harde set, in die zin dat we de rustige nummers achterwege laten. Zodat mensen echt kunnen dansen en zich amuseren.”

GooseEr komt er ook een Goose dj-team, net zoals dat er bij Soulwax kwam?

Dave: “Dat is ook iets dat we niet willen forceren. Er hebben al veel mensen gevraagd of we dat niet eens een keertje willen doen, maar het moet wel naturel gaan. Er zijn veel groepen op dit moment die deejayen, maar ik wil dat pas doen als we er klaar voor zijn. We moeten niet gaan deejayen om het deejayen of omdat anderen het graag wil vinden. Het moet leuk blijven.”  

Goose treedt vrijdag op tijdens Rauw in 11, naast Joost van Bellen en Erol Alkan en zaterdag in Tivoli in Utrecht, ook op Rauw.

Meer info vind je op www.goosemusic.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws